Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Революционна идея: Избираме сами районни кметове в Бургас! Голямата битка за промяната започна!
Автор: Екип Burgas24.bg 14:12 / 07.02.2019Коментари (0)2846
© Burgas24.bg
Революционна идея - трансформирането на Центрове за административни услуги в райони, които да бъдат управлявани от пряко избрани от гражданите на Бургас районни кметове, бе представена на брифинг днес. Предложението идва от Инициативен комитет "За развитие на местната демокрация", предава репортер на Burgas24.bg.

Предстои мащабна информационна кампания във всички комплекси и квартали на Бургас, както и подписка. От Инициативния комитет са убедени, че бургазлии масово ще подкрепят каузата, което ще покаже на администрацията и Общинския съвет, че промяната е крайно необходима. През април предложението ще бъде внесено при кмета на Бургас, а решението дали ще бъдат въведени райони с пряко избираеми кметове, ще бъде взето от местния парламент.

В пресконференцията участие взеха председателят на ИК "За развитие на местната демокрация", сформиран преди дни -  Даниела Божинова, Живко Табаков, Стоян Грозев, Иво Баев и Митко Иванов.

"Местната демокрация ще бъде развита, ако бъде приета нашето предложение. Гражданите имат правото пряко да избират хората, отговарящи за нуждите на техните райони, квартали и по-малки населени места. Ще има по-добра представителност на техните интереси, ще има силно мажоритарен елемент. Надявам се, че ще има по-балансирано разходване на общинските бюджети и европейски средства, чрез които се финансират проектите на територията на Бургас. От това решение градът ще спечели", категорична е Божинова.

"Всички изисквания на закона, за да се създадат райони в Бургас, са налице. Бургас става все по-голям град като територия и население. Изключително важно за всяка държавна и местна власт е децентрализацията и облекчаване на структурата. Така ще има по-голяма оперативност в ръцете на кметовете на райони в много отношения", посочи Баев.

"Когато говорим за избираеми кметове, има няколко много важни неща, които са в техните правомощия. Едно от тях е децентрализирането на бюджета, както и издаването на строителните разрешения. Голям проблем в комплексите и в кварталите е застрояването на зелените площи. Когато има кой да носи отговорност, а именно избраните кметове – проблемът ще бъде разрешен. В момента така действащите районни кметове са като първа кръгова отбрана на администрацията на Община Бургас. Това са назначаеми хора, които въпреки всичките си старания, няма как да защитят интересните на своите съграждани. Това е и една от причините в малките населени места да няма повече отделени средства за инфраструктура, за повече детски площадки, паркове и др. Тази инициатива ще доведе само до ползи за гражданите", изтъкна Табаков, който призова кметът на Община Бургас Димитър Николов да каже каква позиция има по въпроса.

Още по темата вижте в нашето видео!




Още по темата: общо новини по темата: 4
30.04.2019 »
12.04.2019 »
03.04.2019 »
12.02.2019 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: