Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Скритите сигнали за болест на щитовидната жлеза: Как да разпознаем автоимунниятиреоидит (тиреоидит на Хашимото)?
Автор: Екип Burgas24.bg 15:16 / 19.03.2019Коментари (0)11474
©
В забързаното ежедневие рядко намираме време за здравословното си състояние и често го възприемаме като даденост, давайки му необходимите грижи едва при  наличен вече проблем.

Често сте уморени? Страдате от запек? Трупате килограми без видима промяна в  начина ви на живот и консумираните количества храна? Имате нарушения в  менструалния цикъл и така и не успявате да видите двете чертички на теста за  бременност?

В никакъв случай не неглижирайте подобен тип прояви: да, може да се касае за  сезонно неразположение, преумора в резултат от твърде много и твърде изтощаваща  професия, но може би тялото ви сигнализира за нещо по-сериозно.

Това са едни от най-типичните прояви при един от най-често срещаните автоимунни  възпалителни процеси на щитовидната жлеза, известен в медицинските среди като  автоимунен тиреоидит и неговата най-широко срещана форма - тиреоидит на  Хашимото.

Заболяването показва изразени предпочитания към представителите на нежния пол,  като жените се засягат до 15 пъти по-често в сравнение с мъжете. Обикновено  болестта се проявява във възрастта между 30 до 50 години, като все още липсва  яснота по въпроса на какво се дължи увреждането на жлезата. Счита се, че виновни  за изявата на тиреоидит на Хашимото и другите, по-рядко срещани форми на  автоимунен тиреоидит, са сложна комбинация от генетични фактори (наследственост) и фактори от околната среда (замърсяване, качество на питейна вода и храна, начин на живот, вредни навици).

Като правило се наблюдава по-често при наличие на друго подлежащо автоимунно  заболяване (витилиго, захарен диабет тип 1, цьолиакия или непоносимост към  глутен, лупус и други) при конкретния пациент или наличие на автоимунна болест,  засягаща някои от родствениците му.

Автоимунният тиреоидит изисква бдителност от страна на пациента и неговите  близки, тъй като показва тихо и подмолно протичане, с бавно разгръщане на  клиничните симптоми, което при част от засегнатите води до поставяне на  диагнозата при вече развили се тежки усложнения (засягане на сърдечно-съдовата  система, неврологични увреждания, развитие на микседемна кома).

За разлика от редица други заболявания и противно на възприетото от повечето  хора схващане за развитие на симптомите на дадено заболяване в рамките на  няколко дни, то при автоимунния тиреоидит могат да изминат месеци, дори години  до пълното разгръщане на клиничните прояви. Именно в това се корени забавеното  диагностициране на болестта: признаците се развиват с течение обикновено на  месеци и погрешно се възприемат от пациентите като резултат от умора, промени,  свързани с възрастта или общо неразположение.

Проявите на болестта са типични за всички заболявания, протичащи с намалена  функционална активност на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) и включват голямо  разнообразие от симптоми. Най-често пациентите съобщават за постоянна умора,  отпадналост, депресия, запек, наддаване на килограми, суха кожа, чупливи нокти
©
Д-р Лилия Пашова-Стоянова
,  изразен косопад, когнитивен спад (нарушена концентрация, отслабване на  паметта), повишена чувствителност към студ (зиморничавост). Възможни са  изтръпвания и мравучкания по пръстите на крайниците, болки в мускулите,  нарушения на съня (сънливост през деня, съчетано с трудно заспиване и често  събуждане нощем). Тиреоидитът на Хашимото може да се окаже причина за безплодие  и спонтанни аборти. С напредване на процеса се наблюдава развитие на гуша (в  резултат от уголемяване на щитовидната жлеза) и симптоми, свързани с притискане  на разположени в съседство структури (гласът се променя, възможни са задух и  затруднено преглъщане).

Изключително многостранният и разнороден лик на болестта е причина за високия  процент недиагностицирани пациенти. А поставянето на диагнозата всъщност никак  не е трудно, като за целта обикновено е необходим един ехографски преглед в  комбинация с вземане на кръв за изследване нивата на щитовидните хормони.

В ранните етапи на болестта лечението е предимно медикаментозно, като с  напредване на заболяването терапевтичните възможности намаляват и често се  налага хирургична намеса в комбинация с други лечебни практики.

Полезна и подробна информация за особеностите на заболяването може да намерите  в медицинската енциклопедия на framar.bg в статията - Автоимунен тиреоидит МКБ E06.3.

Източник: Д-р Лилия Пашова-Стоянова








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: