Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Запознаха бургаски ученици с вредата от наркотиците
Автор: Иван Сотиров 16:31 / 18.02.2019Коментари (0)1608
©
При изключителен интерес и ангажираност по темата "Наркотици – видове, въздействие върху човешкия организъм и наказателна отговорност" протече първата по рода си за учебната 2019 година съвместна превантивна среща на магистрат, полицейски служител и абитуриенти от Профилираната гимназия за чужди езици "Васил Левски".

Навръх празника на гимназията в зала "Изток" на БСУ, близо 100 гимназисти се включиха активно в дискусията с участието на заместник административния ръководител на Бургаска апелативна прокуратура – Йовита Григорова и старши инспектор Христо Грудов – началник група "Наркотици" към отдел "Криминална полиция" при ОДМВР – Бургас.

Прокурор Григорова в детайли запозна подрастващите с видовете наркотици и опасните последици от употребата им, наблягайки на факта, че целевата група на наркодилърите са именно те – млади, авантюристично настроени, но неинформирани личности, разполагащи с финансови средства и трупащи опит на принципа "проба – грешка". Подкрепа в образователната беседа на прокурор Григорова оказа и старши инспектор Христо Грудов, който определи като най-чести проблемите с пласирането на синтетични наркотици и марихуана. Разгледан бе и разпространението на т.нар. "друсан чай", при който истинският чай се дообработва с различни синтетични канабоиди. По отношение производството на наркотици - най-вече метамфетамини или т.нар. "пико", старши инспектор Грудов засегна факта, че се касае най-вече за домашни лаборатории, при които в ниски условия на хигиена от неквалифицирани лица се добиват неясни по рода си и в повечето случаи опасни химични субстанции.

Според Йовита Григорова новите наркотици са по-застрашаващи от традиционно познатите и разпространени хероин, кокаин или канабис, тъй като много често синтетичните дроги отключват здравословни и психически проблеми. Апелативният прокурор разясни на абитуриентите наказателната отговорност за употребата, притежанието и разпространението на наркотични вещества за двете правни фигури – на непълнолетните и пълнолетни лица, тъй като сред подрастващите в залата вече имаше навършили 18 години.

В края на срещата абитуриентите в свободен диалог ангажираха специалистите с актуални въпроси, сред които темите за наличието на полицейски чадър над разпространителите на наркотици, степента на ефективност при налагане на наказанията на дилърите, ангажираността на полицейските служители при подаването на анонимен сигнал за пласиране на наркотици и др.

Подобни дискусии до края на учебната 2019 година е предвидено да се проведат и със завършващите от Професионалната гимназия по механо, електротехника и електроника, Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия, Професионалната гимназия по туризъм, Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов и Средно училище "Константин Петканов".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: