Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Недостиг на храна и бягство на 30% фирми се очакват във Великобритания
Автор: Екип Burgas24.bg 11:01 / 02.02.2019Коментари (0)1303
©
Почти една трета от по-малките фирми във Великобритания могат да преместят операциите си извън Обединеното кралство поради опасения от въздействието на Брекзит, според проучване сред 1200 директори на компании. Базираният в Лондон Институт на директорите публикува резултатите от своето проучване в петък - 56 дни преди Великобритания да напусне ЕС със или без споразумение, съобщава СиБиЕс.

Много от най-големите компании, които правят бизнес във Великобритания - от международни банки и застрахователни компании до гиганти на японския пазар на електроника - са заявили, че или преместват европейската си централа от Великобритания в континентална Европа, или променят значително активи в тази посока.

Ако финансовите транзакции и търговията между Великобритания и 27-те останали държави-членки на ЕС внезапно бъдат подложени на нови тарифи, контрол и бюрокрация, какъвто би бил случаят с Брекзит без сделки, то големите корпорации ще загубят най-много.

Едвин Морган, генерален директор на института по отношение на проучването за по-малките фирми коментира, че компаниите с по-малки печалби и по-ограничени ресурси, "да мислиш за такъв скъп курс на действие, дава яснота за несигурната позиция, в която се намират".

Той допълва, че "не изпитват удоволствие" да съобщават "тревожните признаци" за британската икономика, ако не се постигне споразумение с ЕС.

Последиците са трудно предвидими, никоя от страните-членки на ЕС никога преди не е напускала. Връзките между Великобритания и нейните 27 най-близки съседи са изключително сложни и дори по-оптимистичните предвиждания признават, че вероятно ще има икономически стрес в краткосрочен до средносрочен план.

Докато много компании търсят начини за преместване на бизнеса си от Великобритания, десетки други са складирали стоки, за да се опитат да намалят щетите, причинени от широко прогнозираното задържане на стоки в пристанищата на Великобритания.

Фармацевтичните компании натрупват лекарства на британска земя и правителството обяснява, че няма да има недостиг на лекарства, от които милиони хора зависят всеки ден, без значение от сценария за Брекзит. Правителството на Мей заяви, че дава приоритет на снабдяването с лекарства вместо снабдяването с храна, което неизбежно ще доведе до недостиг на храни, но "поне запасите от сладолед изглеждат сигурни", пишат СиБиЕс.

Независимият Институт за дистрибуция на храни (IGD), организация, която предоставя анализ, за подпомагане на търговците да разберат и планират пазарните тенденции коментира, че някои семейства във Великобритания дори са складирали хранителни стоки у дома. Това са само 3% от семействата, които предприемат такива действия, според главния икономист на IGD Джеймс Уолтън. Той предупреждава, че това поведението "може да бъде заразно", особено когато Брекзит без сделка изглежда все по-вероятен.

"Около 60% от храната, която консумираме тук в Обединеното кралство, се произвежда тук", обяснява Уолтън и допълва, че Великобритания има потенциал да произвежда до 75% от собствената си храна, но това все още оставя Великобритания "силно зависима" от вноса.

Уолтън отбелязва, че веригите за доставка на храни и напитки в Обединеното кралство "са склонни да изпълняват доставки на база, точно навреме и с доставчици, които държат малки запаси, така че сме уязвими към всичко, което има тенденция да прекъсва този поток, особено пресни храни."

Дори когато храната преминава Ламанша до Британските острови, може да струва повече.

Ако няма всеобхватно търговско споразумение, когато Великобритания напусне ЕС, двете страни вероятно ще започнат да налагат тарифи за всякакъв вид стоки.

"ЕС всъщност налага доста високи тарифи за храни и напитки", отбелязва Уолтън и добавя, че други фактори също могат да помогнат за повишаване на цените на хранителните стоки във Великобритания, включително по-слабата британска лира, новите административни разходи за предприятията, които в момента са изправени пред малко бюрокрация Европа и дори шофьорите на камиони от закъсненията на границите при нови или неясни митнически правила.

Междувременно БиБиСи посети ферма за домати в Южна Испания, където производителите заявиха, че Брекзит може да повиши потребителските разходи с 10%.

Хорхе Бротонс, търговски директор на компания, която снабдява всички големи британски вериги за хранителни стоки с чери домати коментира, че компанията му все още се опитва да разбере какви могат да бъдат различните сценарии.

"Ако няма сделка, ще трябва да търгуваме по различен начин, тъй като ще се прилагат тарифи, нови инспекции и това означава, че добавяме нови процеси към текущите. С всички разходи, които се отразяват на печалбите ни, не можем да поемем много, означава загуби за цялата верига и решения да правим нещо друго", допълва той.

Нещо друго - означава повишаване на цените. И докато допълнителни 10% в цената на доматите може и да не фалират банките, британските граждани скоро ще трябва да екстраполират това увеличение на цените, или то дори ще е още по-голямо, за много други продукти в седмичната им потребителска кошница.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: