Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Важно! Прочетете това, преди да си направите татуировка!
Автор: Екип Burgas24.bg 10:39 / 01.02.2019Коментари (1)1601
©
Опасностите от татуировките - мода, която става все по-разпространена през 21 век, особено сред лица под 30 години, са много. Рисковете, които крие в себе си този вид изкуство, в повечето случаи не са известни както на тату-артистите, така и на тези, които си правят татуировките. Съгласно данните на Американската организация за храни и лекарства (U.S. Food and Drug Administration- FDA), 40% от американците имат поне една татуировка по тялото си. За нашата страна подобна статистика не е изготвяна, но  едва ли процентът на хората с татуси е по-малък.

Наночастиците, които се съдържат в мастилата за татуировки - опасни разтворители и токсични елементи и метали, като никел, хром, манган, кобалт, олово, кадмий, арсен, живак и други, както и полициклични ароматни въглеводороди, които постепенно навлизат в циркулиращата кръв, мигрират от мястото на татуировката до лимфните възли в областта, а също и до по-отдалечени лимфни възли (едно от основните звена на лимфната система).

Проучванията на едно ново изследване - Synchrotron, публикувано в списание Scientific Reports в Германия и Франция, сочат, че излъчените от мастилото токсични вещества се натрупват в лимфните възли, където остават за постоянно, предизвиквайки сериозни увреждания на тази структура. Химици от лабораторията на Националния център за токсикологични проучвания на САЩ, изследвайки мастилата за татуировки, са установили и наличие на канцерогенни вещества.

Опасността е следната - мастилото, което се вкарва в епидермиса, предизвиква кожата да реагира със защитните си механизми, като към чуждо тяло, образувайки съединителнотъканни влакна. Остатъчните токсични и канцерогенни наночастици, които преминават тази бариера чрез кръвта, се пренасят до регионалните лимфни възли, а впоследствие и до по-отдалечените , както и до други органи-черен дроб, слезка, мозък и т.н. Също така мастилото може да доведе до различни невродистрофични симптоми или синдроми, алергии, екзантеми, инфекции.

В изследването Synchrotron  се съобщава също, че в 40% от случаите тези, които са си направили татуировка, след някакъв период от време желаят да я премахнат. Същата тенденция се забелязва и сред българите, тъй като все повече хора с татуси търсят консултация и заявяват, че искат да ги заличат от тялото си.

Премахването на татуировки по хирургичен път (с изрязване на даден участък от кожа и обратно зашиване) невинаги е възможно, а и лазерът не е съвсем безобиден. В най-добрия случай след няколко процедури татуировката може да се обезцвети постепенно. Всъщност обаче процедурата по отстраняването й с лазер, който разрушава пигмента на мастилото с висока температура, включва в действие биохимични реакции, които предизвикват образуване на канцерогенни продукти и токсини от разпада на мастилото, които в последствие се резорбират от тъканите и органите на цялото тяло.

Германските учени изнасят данни за увеличаване до 70 пъти повече на концентрацията на токсични вещества в организма, излъчени от червените и жълтите багрила след третиране с лазер. Колкото по-голяма е площта на татуировката, толкова по-голямо е и количеството на разпространените токсични и канцерогенни продукти. Вероятно е случайност, но рак на кожата, включително и злокачествен меланом, се наблюдават значително по-често в областта, в която има татуировка. Също така, в някои случаи, при извършването на магнитна томография, се наблюдава подуване и зачервяване в областта на татуировката, състояние което се свързва с наличието на метални частици в мастилото.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Забравила е да си изглади костюма....
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: