Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
У нас отварят най-големия исторически парк в света
Автор: Екип Burgas24.bg 10:15 / 17.01.2019Коментари (26)5749
Най-големият и първи по рода си културно-исторически и развлекателно-образователен парк от този тип в света ще отвори врати в България тази пролет. Замислен като мащабен комплекс, разположен в завършения си вид на над 500 декара площ на 33 км от град Варна, Исторически парк предлага на българските и чуждестранни посетители интерактивно пътуване до 10 000 години назад във времето през петте епохи на човешката цивилизация. На място ще бъде пресъздадено развитието ѝ, случило се по нашите земи от епохата на халколита и неолита, през славната история на траките и Рим, до разцвета на Първото и Второто българско царство.

Чрез различни интерактивни и сетивно-образователни формати Паркът ще предлага на посетителите досег с древни и антични култури, превръщайки се в абсолютна революция в културно-историческия туризъм и запълвайки нарастващото търсене за исторически забележителности в световен мащаб. Тематични занаятчийски курсове, исторически представления и филми, обучения в древни бойни и битови умения, конна езда, теоритични семинари, изложби и точни възстановки на обекти, предмети и начин на живот от миналото ще бъдат представени в петте исторически епохи на разположение на посетителите. Наред с тях са предвидени и традиционни места за отдих и хранене с ястия по автентични рецепти от антични времена, приготвяни само с натурални български продукти. За допълнително изживяване ще бъде създадена детска зона, кино салон и сувенирен магазин с автентични български възстановки от художници-майстори на артефакти от миналото и много други.

"Идеята за създаването на Историческия парк е моя и се роди през 2011 година. Основната цел е с ИП да променим начина, по който чужденците приемат българите и България, както и начина, по който ние самите възприемаме себе си. Високо оцененият на световно ниво атракцион ще промени и типа туристи, които посещават страната ни и в същото време ще създадем перспективен икономически отрасъл, който да даде възможност на много българи да правят международен бизнес. Всички можем да се радваме, че сме част от това ново начало за България и българския туризъм и самосъзнание, а аз съм повече от щастлив от това.“, споделя Ивелин Михайлов, изпълнителен директор на "Исторически парк“ АД и инициатор на проекта.

Работата по Исторически парк е започнала преди повече от осем години, а от момента на планирането досега са включени над 4000 души, сред които едни от най-добрите български археолози-консултанти, писатели, музиканти, скулптори, майстори занаятчии, възстановчици и историци, които изпълняват прецизно проекта в цялостния му реалистичен вид. Използваните материали са изцяло автентичните за епохите - камък, дърво, мрамор и керамика.

Атракционът се изгражда поетапно, като построения през 2016 г. пилотен исторически комплекс "Неолитно селище“ в близост, дава основание на посетилите го вече туристи и българи да очакват откриването на Историческия парк с нетърпение. Планира се целият обект, в пълна функционалност, да бъде завършен през 2022 година, като в момента тече изграждането на първата фаза – халколит, неолит и траки и зона за почивка с езера, която ще приключи през пролетта на 2019 г., когато Паркът ще отвори официално врати за посетители.

Достъпът до обекта ще става посредством заплащане на входна такса или с различни нива на клубни карти като за момента са пуснати в лимитирани серии "Златна карта“ и "Семейна карта“, които дават огромно ценово предимство на българските им притежатели за 10 години напред. Картите са вече в продажба: http://ipark.bg/tourism/loyal-programs/.

Освен изграждането на мащабния актракцион, дейностите се разширяват и във вече издадените над 100 броя комикса, илюстровани книжки и енциклопедии за деца и възрастни, които целят запознаването и обикването на българската история по приятен и забавен начин. Книжките са преведи на над 7 чужди езика, което съответства с дългосрочната цел за популяризирането на богатата и ценна българска култура по света и промяна на възприятието за българите, както сред чужденци, така и сред самите нас.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 29.06.2019 г.
0
 
 
Говорят ви за патриотизъм и родилюбие, но всъщност се интересуват единствено от вашите пари. Това са алчни и крадливи типове които нямат никакви скруполи и ако сте безразсъден да им се довериш и им дадеш пари губиш.
Aнонимен
на 28.06.2019 г.
0
 
 
Абсолютна измама и парамида! Не се лъжете по сладките приказки за патриотизъм и родилюбие защото вече има 1000 изгорели българи. Купиш ли си акции все едно си си купил тоалетна хартия. Даваш им 50000 лева и край пирамидата ги гълта и нямаш нищо. Така потънаха над 70 милиона лева на вложителите и има една нива 15 декара на която има две сгради.
Aнонимен
на 18.01.2019 г.
0
 
 
Из също ходих и видях пилотното предложение,показаха ни албум със снимки на проекта,интересно е.Предложиха ни и карти да си закупим,но останахме малко резервирани/все пак сме българи/. Според мен по-добре ,че там няма археологически находки,за да не се повредят.Дано да успеят и да го поддържат така както са го замислили.
Aнонимен
на 18.01.2019 г.
0
 
 
Разбира се, че такова нещо се строи на място, където няма исторически находки! Та нали иначе се унищожава археологията! Идеята е страхотна и ако се осъществи както трябва, с добра реклама (включително международна), би имало голям успех. Колкото до инфраструктурата - при правилно развитие на проекта, тя също ще се подобри.
Aнонимен
на 17.01.2019 г.
0
 
 
Варна става все по интересна
+1
 
 
За мен лично, ще бъде удоволствие да посетя това място. Тогава ще вадя заключения и мнение.
Aнонимен
на 17.01.2019 г.
+1
 
 
Ходих миналата или поминалата пролет. Хората имат добри идеи. Нека да успеят. Ама било капан за туристи - чудесно, пред другите капани за туристи в околностите на Варна са две обиколки напред. Между другото мисля, че идеята кат цяло са я гепили от "капани за туристи" в Европа. Аз лично съм бил на подобно място, но за по-скорошен период от историята и си прекарах един прекрасен ден с много впечатления. Едни от тях беше представлението с езда. И безплатното местно вино. :)
Aнонимен
на 17.01.2019 г.
+1
 
 
Трябва ли да се плюе всичко хубаво от прочетеното в статията разбирам, че тези хора го правят с цел да обяснят на целия свят колко древен народ сме и колко много сме дали на света, а не сме елементарни варвари, както изказванията на доста хора.Защо точно там ли? Ами предполагам, че е заради близостта на Варна и курортните комплекси, елементарно е да си отговори всеки средностатистически човек сам. Капан за туристи ли ? Защо да е капан за туристи, всеки инвеститор, било то държавата или фирма иска след като е вложил капитал да си го върне и съответно да излезе на печалба. Кои от вас иска да ходи на работа и да не взима заплата ? Парите са в основата, но не виждам нищо ненормално и не естествено. Браво, които и да сте инвеститорите, продължавайте и не се отказвайте.Само напред!
Aнонимен
на 17.01.2019 г.
0
 
 
То няма нормален път до там. И всичко е бутафория, няма една реална находка. Туристическа атракция, но без читава инфраструктура надали ще е особено посещавана...
Aнонимен
на 17.01.2019 г.
-1
 
 
Идеята е прекеасна, но на скоро минах покрай този така наречен исторически парк и немога да си обясня защо са решили да бъде точно на това място. Инфраструктурата е ужасна също така нз за никакво културно или историческо наследство в този район, а при полужение че на 50км са Плиска, Мадърския конник че дори и велики преслав те са решили да го направят на едно поле в нищото. Можете ли да ми отговорите въз основа на какво са избрали точно тази ликация и и,пълнителя държавата ли е или частно лице?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: