Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Наши ученици чупят рекорди на "Гинес"
Автор: Екип Burgas24.bg 10:17 / 08.01.2019Коментари (0)1496
©
Нашенци чупят рекорди на "Гинес" и подлудяват света, пише "България Днес". 

Господ пак си е българин! Доказателство за това, че не ни е забравил, са десетките постижения на духа и силата, които нашенци не спират да поставят. През последните 12 месеца за пореден път българите затвърдиха позициите си сред най-изобретателните хора на света! Представяме ви най-добрите постижения с печат "Made in BG", от които може само да се гордеем с произхода си.

Човекът амфибия Яне Петков подобри рекорда на Гинес за плуване със завързани крайници и преодоля 3380 м. Феноменалното си изпълнение 64-годишният българин направи за близо 3 часа във водите на Охридското езеро в Македония. Постижението му е изключително, защото Петков плува в чувал за разлика от предишния рекордьор - индиеца Гопал Карви. По време на опита Петков бе следен от медицински и спасителни екипи. Пред "България Днес" той споделя, че през първия километър нямал сериозни трудности, но след това едното му коляно блокирало. Тогава изпитал най-големите проблеми. На финалната права Петков буквално влачил тялото си. Споделя, че единственото, което го е крепило, е вътрешен глас, който го напътствал да продължи до края. Следващото изпитание пред българина е да измине 3,5 км, което вероятно ще стане през следващата година. Интересен факт от биографията му е, че през 2017 г. Петков е първият човек, преплувал река Дунав в чувал.

 

Повод за гордост имаме и при най-малките! В началото на годината два екипа ученици от Варна спечелиха първо място на международен конкурс на НАСА. В състезанието взели участие 10 000 ученици от цял свят, а темата на проектите трябвало да бъде относно космически колонии.

 

Първият от наградените екипи е от Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" в морския град. Проектът на дванайсетокласниците се казва "Уни Спейс" и предлага разрешаване на проблемите на човечеството чрез изграждане на градове в орбитата.

Втората група българчета, спечелили първо място, е от гимназия "Екзюпери" от Варна. Проектът на единайсетокласниците се казва "Дийп Спейс" и предвижда построяването на човешка колония в покрайнините на Слънчевата система. Българчетата били поканени в централата на НАСА в Лос Анджелис, за да представят успешните си проекти.

Българин е замесен и в създаването на най-бързата кола в света! Александър Алексиев е част от екипа, проектирал автомобила, като неговата задача била да даде облик на возилото. Моделът "Макларън Спийтейл" се задвижва от 1050 конски сили и развива скорост от 402 км/ч. Ексцентричната машина струва 2,1 млн. лв. и е направена само в 106 екземпляра, всички до един капарирани.

Компютърни специалисти изобретиха печка без дим. Живко Стефанов и Стойно Калвачев създали творението си в гараж в Хисаря и му дали името "Ракетна печка". Разликата между нея и стандартните отоплителни уреди е, е че тя има специална горивна камера, която развива 800 градуса по Целзий. По този начин дърветата се изгарят по-ефективно, а количеството вредни емисии значително намалява. Иновативната машина може да се използва както за отопление, така и за готвене. Изобретението е изключително практично за джоба на българина, тъй като позволява да се отопляваме с 50 до 80% по-малко дърва. Печката вече има милиони фенове по света, а износът в чужбина достига до 16 държави.

Българка разби на пух и прах световния рекорд по йога. Таня Ценова бие постижението, записано в "Гинес" още с първата си тренировка. Тогава тя издържа 3 минути и 11 секунди, а рекордът бил само 2 минути и 27 секунди. Така с много тренировки нашенката детронира всички участници в тази категория, като застава в поза "скакалец" за цели 21 минути и 26 секунди. Пред вестника красавицата споделя, че могла свободно да говори по време на изпитанието и дори да издържи повече от 21 минути.

143 децибела е най-мощният глас в света. И той принадлежи на българка. Смиляна Захариева постави рекорда през септември, а специалисти от "Гинес" дошли лично да измерят силата на гласа й. За постижението българката изпяла песента "Излел е Дельо хайдутин". Невероятното изпълнение достига изумителните 143 децибела, с които тя надскача себе си с близо 14 децибела. През януари ще излезе официално становището от централата на Гинес, като дотогава най-силен остава глас със сила от 110 децибела. Захариева споделя, че условията на екипа на "Гинес" били изключително сложни. Измервателният уред бил на два метра и половина от Смиляна и на метър и половина височина от земята. А постижението щяло да се зачете само ако задържи 5 секунди гласа си в най-мощната му фаза.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: