Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Учредяват стипендия на името на трагично загиналия д-р Марио Шкодров
Автор: Екип Burgas24.bg 21:43 / 13.12.2018Коментари (0)1444
©
Александровската болница учредява стипендия на името на младия лекар д-р Марио Шкодров. Той загуби живота си в Стара планина в началото на седмицата. Спасителите откриха тялото му вчера след двудневно търсене.

Според планинските спасители, които издирваха д-р Шкодров, гибелта му е резултат от лоша преценка на условията в планината. В същото време десетки приятели на Марио го почетоха с изключително емоционални постове в социалните мрежи. Специализантът по спешна медицина в Александровска болница е бил сирак, завършва Медицинския университет - София с отличие, доброволец е в множество инициативи.

На 16-ти декември Марио Шкодров трябваше да навърши 27 години. Младият доктор искал да празнува рождения си ден на хижа "Амбарица", в която помагал от години. 

Асен Ангелов от ПСС обясни, че той тръгва късно от хижата, след предупреждение да остане. Това става по залез слънце в понеделник. Върти към "Амбарица" от хижа "Добрила". Преходът е 3-4 часа. Спасителите получават сигнал за бедстващия турист около 19:30. Информацията обаче е оскъдна и те разбират, че е тръгнал от друго място - от хижа "Хубавец". Единственият телефонен разговор с него е около 22.30 ч. След това е застигнат от бялата смърт...

"Тази негова слабост към планината вероятно е свързана и с желанието да работи тази специалност и той имаше изразени професионални качества да се справи с подобна ситуация... жалко е, че нещата свършват дотук", отбеляза д-р Николай Хубенов – началник на Спешното отделение на УМБАЛ "Александровска".

Д-р Шкодров е участвал в доброволческите инициативи на фондация "Направи добро – Александровска" и безвъзмездно преглеждал възрастни хора в Северозападна България.

"Неговите избори бяха продиктувани от огромните липси в миналото му и голямата свобода, която той сам си беше извоювал. И затова не бива никой да кори решенията му. Защото те за него бяха правилни", каза д-р Спас Керимов, приятел на Марио.

Колегите му ще учредят стипендия на негово име, която да финансира и подпомага обучението на студенти, които са сираци. А сред приятелите му се зароди идея за планински фест в негова памет.

Точно преди 24 години в същия район живота си губят 12 туристи.

На 2-ри декември 1994 г. група от 50 души тръгва от хижа "Добрила" към хижа "Амбарица" следобед. Час преди залез пада мъгла – те губят ориентация и настава паника. След дълго лутане групата се разцепва. 11 души слушат водача и се окопават в снега - всички те остават невредими. 12 от продължилите напред са покосени от "бялата смърт". Другата група от продължилите да търсят хижата оцеляват, макар и с измръзвания.

Източник: бТВ








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
България в еврозоната
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: