Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Представят книгата на бургазлията, който преживя капитулацията на Берлин и сталинските лагери
Автор: Екип Burgas24.bg 14:23 / 30.10.2018Коментари (0)3077
©
Спомените на Тодор Куюмджиев след 7 години в ГУЛАГ и 3 години заточение в Съветския съюз

Книгата съдържа спомени на човек, преживял капитулацията на Берлин през 1945 година, а след това ужасите на ГУЛАГ в Съветския съюз (1945 – 1952) и невъзможността да се завърне в родината си, въпреки освобождаването (1952 – 1955).

Тодор Николов Куюмджиев е роден през 1917 г. в Ямбол, но израства в Бургас. От 6-годишен остава без баща. Завършва Бургаската мъжка гимназия в Бургас. Още като ученик, а после и като студент работи като репортер във вестниците "Бургаски фар" и "Вечерна бургаска поща", като стенограф и като актьор в пътуващата театрална трупа на Христо Дерменджиев. От 1936 до 1938 г. служи в санитарната школа на Четвърта трудова дружина в Шумен, която завършва с чин санитарен подофицер. През 40-те години  участва в ръководството на спортен клуб "Славия" и на областната спортна федерация, рефер е на волейболни и баскетболни срещи. Започва да учи право в Софийския университет. В началото на 1943 г. заминава за Берлин, където неговата първа съпруга д-р Христина Бижева – зъболекар, специализира в Берлинска университетска клиника. Там продължава юридическото си образование, което завършва през 1944 г., като същевременно подготвя докторат по журналистика. В Берлин е избран за председател на българското академично дружество "Родина", в което членуват български студенти, учещи в германската столица.

През май 1945 г. съпругата му д-р Христина Бижева загива при бомбардировка в Берлин. На 7 юни 1945 г. Тодор Куюмджиев е арестуван от съветските войски и е отведен в Съветския съюз, където на 16 август е осъден от военен трибунал на 7 години. До 1952 г. е в един от най-големите лагери в системата на ГУЛАГ – в Инта, Коми, където е разпределен в мините. Успява да оцелее благодарение на един грузински лекар в лагера, който, разбрал, че Тодор Куюмджиев е завършил санитарна рота, го взима при себе си като санитар. След изтичане на присъдата не му е разрешено да се завърне в родината си, а е принуден да работи отново при тежки условия с Сибир, Красноярския край. След многобройни писма до най-високи инстанции в Съветския съюз успява да се избави от своето "крепостничество".

Завърнал се в България през 1955 г., Тодор Куюмджиев е принуден да работи тежък физически труд, без да може да практикува по специалността си. Едва от средата на 70-те години има възможност да работи като юрист. Същевременно сътрудничи като журналист в списанията "Новая Болгария",  "Читалище", "За защита на мира", занимава с преводи от немски и руски език. Още през 1957 г. превежда романа "Искрица живот" на Ерих Мария Ремарк. В неговия превод романът е преиздаден през 1983 г.  През 1975 г. е приет за член на Съюза на преводачите в България, секция "Художествена литература".

През 1955 г. се жени за пианистката Катя Вълева – дългогодишен корепетитор в Софийската опера и във Вокалния факултет на Българската държавна консерватория (днес НМА "Проф. Панчо Владигеров"). На 1 април 1956 г. се ражда синът им Теодор Куюмджиев – известен български симултанен и консекутивен преводач от немски и от английски език, който почина внезапно на 30 юли 2013 г.

Тодор Куюмджиев умира на 27 октомври 1986 г. в София.

Книгата съдържа няколко раздела. Първият съдържа спомените на Тодор Куюмджиев от последните дни на Берлин преди капитулацията, които пресъздават атмосферата в почти изцяло разрушената столица на Германия и които той преживява лично. Вторият раздел се състои от два текста, които описват неговото арестуване от съветските войски, пътуването към полярния кръг и лагерните години. От няколкото варианта на тези спомени в архива на Тодор Куюмджиев са подбрани два, които имат характер на сценарии за филми и които лаконично, но много образно описват ужасите на сталинските лагери.

Третият раздел представя документи, които хронологично проследяват борбата за освобождаването на Тодор Куюмджиев от лагера и от заточението му в Сибир, както и неговата реалилитация. Последният, най-кратък раздел включва няколко статии на Тодор Куюмджиев, които той пише като 23-годишен журналист в периода 1940 – 1941 г. за известния ежедневник от първата половина на миналия век "Бургаски фар" и които показват неговата гражданска позиция още като студент.

Ще завърша с част от уводните думи на Тодор Куюмджиев към неговите спомени: Така се наложи или както старите хора казват "писано" ми е било да преживея много и смятам се задължен да разкажа за тези събития, така, както ги видях – така, както ги преживях. Нека младото поколение – връстниците на моя син – да знае истината на Втората световна война с всички последици, които я съпровождаха. 

Тодор Куюмджиев. Писано ми е било да преживея много...

Съставител проф. д-р Юлиан Куюмджиев. Пловдив: Коала прес, 2018.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Детски градини и ясли във Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Стрелба от автомобил край Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: