Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Предложение: Авторът на модерната визия на Бургас Рикардо Тоскани да стане почетен гражданин
Автор: Екип Burgas24.bg 09:50 / 05.09.2018Коментари (0)1853
© Burgas24.bg
Общинският съвет на Бургас да удостои посмъртно Рикардо Тоскани със званието “Почетен гражданин на Бургас“. Това предлагат в докладна записка общинските съветници Георги Дракалиев, Димитър Людиев, Костантин Луков, Веселин Пренеров и Tошко Иванов.

Италианецът Рикардо Тоскани е един от хората, оставили завинаги своя следа в историята на Бургас, чийто отпечатък и днес ярко се вижда в облика на града ни. Вносителите на предложението отбелязват, че тази година се навършват 90 години от неговата смърт, вследствие на туберкулоза.

През 1885 г. след вероломното нахлуване на сръбските войски в България, младият Тоскани оглавява италианското Дружество за взаимопомощ (Mutuo Soccorso) и заедно с още 70 италианци отиват доброволци на фронта срещу Сърбия, за да защитават Съединението на Родината ни. За участието им в победния марш на българската войска, те са отличени със специален медал от италианския крал. След войната, той пристига в Бургас, където през 1895 г. Бургаският градски съвет му дава право да ръководи строителството на частни постройки.

Рикардо Тоскани е флагман на модернизацията на града, като изгражда някои от най-емблематичните му сгради. Той участва и в проектирането и строителството на катедралата “Св. св. Кирил и Методий". Негово дело са проектите на редица красиви сгради в Бургас – хотел “Империал", “Модерен театър", къщите на Йови Воденичаров, двете къщи на Йоанидис, къщите на Иван Хаджипетров, Исак Презенти, братя Калиманови, Стефан Родев, пансиона на девическото училище "Свети Йосиф“ в комплекс с католическия параклис "Свети Йосиф“, сградата на музея "Петя Дубарова“ и др.

"До голяма степен промяната в архитектурния облик на централната част на Бургас е заслуга на Тоскани. Въпреки това той не е почетен по никакъв начин до този момент, за разлика от много други, с нищо не заслужили тази чест“, пишат вносителите на докладната записка. Те са категорични, че едно подобно дело не бива да тъне в забрава, още повече че става и дума за чужденец, участвал като доброволец в българската армия.

Предложението е подкрепено със становище от Дружеството на бургаските художници. Подписката, от Инициативния граждански комитет, е подкрепена от двойно повече бургазлии от изискванията на  действащата наредба.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Детски градини и ясли във Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Стрелба от автомобил край Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: