Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ОЗБГ: Разливът от "Мопанг" се разраства, а управляващите лъжат, че всичко е наред
Автор: Екип Burgas24.bg 11:17 / 29.08.2018Коментари (0)6289
Организацията за закрила на българските граждани (ОЗБГ) разпрати до медиите своята позиция относно изтичането на мазут от потъналия кораб "Мопанг“. Burgas24.bg публикува техния коментар, базиран на собствено проучване и исторически факти без редакторска намеса.

Много се изговори по темата и много се изписа, но ефективните действия от страна на държавата куцат. Ние от Организация за закрила на българските граждани /ОЗБГ/ не можем да стоим безучастни и безпристрастни към този проблем и вероятна екологична катастрофа. Липсата на смелост от страна на институциите ни мотивира да извършим собствена проверка по случая, да направим снимки и да заснемем видео. Истината е, че разливът се разраства, а политици и управляващи отново излъгаха, че проблемът е отстранен и всичко е наред. Въпрос на време е Черно море да бъде силно замърсено и част от флората и фауната му да бъдат унищожени!

Ще започнем с кратка предистория за самия кораб и по какъв начин се озовава на 30 метра дълбочина с резервоари пълни с мазут.

"Мопанг“ е американски товарен параход от типа на така наречените WWI Sub Boats. Построен от Submarine Boat Company /корабостроителница в Ню Джърси, САЩ, която е собственост на Electric Boat Company/, а по-късно преименувана на General Dynamics. Корабът е създаден по специална програма на U.S. Shipping Board, свързана с поръчката  на 150 еднакви кораба с цел компенсиране загубите от войната. Пуснат на вода на 20.01.1920 г. Водоизместимостта му е 3658 GRT, 5076 DWT с дължина 102,3 метра и ширина 14,1 метра. Снабден е с един двигател от 1500 конски сили, с един винт. Номер на корпуса: 824. Има 9 горивни резервоара: шест комбинирани за баласт и гориво в двойно дъно, един на кърмата, един на носа и един при парните котли.

Собственост е на САЩ в лицето на U.S. Shipping Board. Първоначалното име на кораба е MEESHAWN, а по-късно преименуван на PITTSBURGH BRIDGE. След това отново името се сменя на MOPANG. Предаден за експлоатация на Lykes Brothers Steamship Company. Февруари 1920 г. поема на първи курс от Newark – Florida – New Orleans – Rotterdam – London. Предаден за експлоатация на Port Arthur – Transatlantic Line. По-късно е предаден за експлоатация на Wyman Steamship Company – компания на Benjamin Morse син на Charles Morse. След фалита на Atlantic Adriatic Steamship Company U.S., Shipping Board го предава на A.H. Bull & Co. за служба в Черно море. Започва курс № 53 от New York на 1 април 1921 година. Доставя стоки за белогвардейските войски в Русия.

На 1 юли 1921 г. в 05:30 часа, пътувайки от Истанбул за Бургас, се натъква на мина, която го "удря“ между първи и втори трюм и бързо потъва. Няма жертви, но корабът остава да лежи на десния си борд на дълбочина между 24-32 метра с възвишение от дъното 7 метра. Основните повреди от взрива са в носовата част на кораба. Ясно различими са надстройките, части от комина и палубата. Свободен е достъпа до трюмовете и част от каютите. Остатъци от товара – купчина обувки, сандъци с резервни части и други са видими в трюмовете.

На място е и винтът с диаметър около три метра, и кърмовата лебедка. По протежение на корпуса се плъзга котвената верига, потъваща в наносите по дъното. Вероятно котвата се е откачила в момента на потъването и се е намотала около кораба. Координатите на потъналия стоманен звяр са 42°28.’04 N и 27°41.’39 Е.

Години по-късно от "Мопанг“ започва изтичане на мазут, който замърсява Черно море. Редица неподготвени хора изказват мнение и продължават да твърдят, че SS MOPANG се е задвижвал с въглища, но прилагаме проект № 1023 /OIL BURNER/, за да се опровергаят всякакви твърдения, зашити с бели конци. Общият капацитет на резервоарите е 1077 тона мазут. В България,  през 20-те години на миналия век, бункероването е било скъпо и трудно, и не е изключено корабът да е потеглил пълен от Истанбул. Обръщаме внимание на "дървените философи“, че старото име на SS MOPANG e PITTSBURGH BRIDGE и корабът фигурира под това име в графата в дясно.

Толкова за техническите данни и историята на кораба. Да се върнем към случващото се днес и множеството пропуски от страна на държавата, тоест от  страна на определени лица.

Министърът на МОСВ Нено Димов излезе публично на 16.08.2018 г. и каза: "Няма никаква опасност от екологична катастрофа или замърсявания по Южното Черноморие“, докато в същото време "Мопан
©
г“ не спираше да бълва мазут. По груби изчисления в кораба има 100 тона мазут, а според корабостроителите общият капацитет на резервоарите е 1077 тона, тоест реално не се знае колко тона мазут има в потъналия кораб. Не се знае и в кой момент ще изплува мазутът, и ще причини невиждан катаклизъм.


Тук идват въпросите кой, ще поеме отговорност за нежеланието за справяне с проблема или нехайството, което е проявил, и дали тези хора е нужно да останат на постовете си, както и какви законови мерки ще бъдат предприети срещу виновниците, освен евентуални дисциплинарни уволнения?

Как е възможно група от доброволци водолази да овладеят и ограничат разлива до голяма степен и то само с подръчни материали, а цяла една държава до ден днешен да не предприеме ефективни действия. Защо господа управляващи оставихте и позволихте нашето море да придобие буквалния смисъл на името си "Черно море“, докато нормалните хора апелираха и молеха за взимане на спешни мерки?

Има два вида престъпления: чрез извършване на определено действие или чрез липсата на такова!

Преди дни ОЗБГ засне видео, показващо част от разлива. Видеото е заснето от Созопол /с червено кръгче е отбелязано мястото/, а самият разлив е зад остров "Свети Иван“ и се вижда от второто видео и снимките.

От ОЗБГ ще продължим да следим случая и ще помагаме с каквото можем. Ще търсим виновните за бездействието/безхаберието и ще очакваме от държавата да не ги прикрива, а да използва целия си ресурс да установи кои са те и да си получат наказанието по закон, но на първо място държавата е длъжна да спре разлива, да почисти замърсените водни площи и да предоврати наближаващата екологична катастрофа.

ОЗБГ поднася своите искрени благодарности на Атанас Русев и Михаил Заимов, които ни предоставят информация по случая и не спират да се борят за истината. Благодарим на гражданско сдружение "Да запазим Корал“, както и на всички други, които милеят за българската природа, помагат за нейното опазване и са непримирими към заобикалящата ни престъпна институционална липса на воля.

Burgas24.bg предоставя на засегнатите страни правото на отговор!




Още по темата: общо новини по темата: 7
28.11.2018 »
12.09.2018 »
04.09.2018 »
22.08.2018 »
14.08.2018 »
13.08.2018 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: