Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Едно от най-зрелищните балетни произведения – "Баядерка“ ще се играе в Летния театър
Автор: Екип Burgas24.bg 17:12 / 10.08.2018Коментари (0)3025
©
Едно от най-зрелищните балетни произведения – "Баядерка“ по музика на Лудвиг Минкус, ще бъде поставено на 14 август от 20:30 ч. на сцената на Летния театър. Творбата, към която хореографите посягат изключително рядко заради високото ниво на изпълнение и огромният брой участващи балетисти, е постановка на Държавна опера - Бургас и дългогодишната прима на Софийска опера и балет Веса Тонова, която в момента е част от екипа на бургаската опера.

Тонова ще влезе в ролята на баядерката Никия, а като нейната съперница, принцеса Гамзати, ще видим Марта Петкова. Воинът Солор, за чиято любов се борят Никия и Гамзати, ще бъде изпълнен от Никола Хаджитанев. Премиерата на постановката се състоя при огромен успех тази пролет в залата на операта, като в премиерния състав освен Веса Тонова влязоха Галина Калчева – примабалерина на бургаската опера, и Дойчин Дочев, познат не само у нас, но и на много международни сцени. Броени дни по-късно част от трета картина на балета беше представена на церемонията по връчване на ежегодните награди "Златна муза“ на Сдружение "Асоциация на хореографите“ в Зала №1 на НДК.

Тази постановка беше хореографският дебют на Веса Тонова. Примата продължава да присъства активно на сцената, като смело посяга и към режисурата на класическите балетни шедьоври. Преди "Баядерка“ тя има поставени хореографии на по-малки сценични творби. За постановката в рамките на Бургаски музикални празници "Емил Чакъров“ тази година тя подбира двама изключително изявени балетисти за останалите две главни роли в балета. Марта Петкова, която е примабалерина на Софийска опера и балет, е била вече партньор на Веса Тонова в творбата по музика на Минкус. В постановката на софийската опера обаче Марта е била на сцената като Никия, а Тонова – като Гамзати. Зеленооката червенокоса хубавица е възпитаник на Държавното хореографско училище в класа на Румяна Атанасова. Лауреат на много конкурси – финалист на международните балетни конкурси в Талин и Люксембург, получава голямата награда на Национален конкурс Анастас Петров, специална награда на община Добрич, награда за млада надежда в Международния конкурс във Варна, голямата награда на Международния фестивал във Фивизиано – Италия, награда от Министерството на културата за млад талант, "Кристална лира“ за постижения в балетното изкуство. Марта Петкова получава първата си балетна пачка едва на двегодишна възраст от своя баща – Петко Петков от популярната българска група "Трамвай №5“. С премиер-солиста на Софийска опера и балет Никола Хаджитанев са чест тандем на сцената. Никола е един от най-изявените български балетисти. Още като ученик печели първа награда на Националния конкурс за млади изпълнители "Анастас Петров“. Носител на Специална награда на международния балетен конкурс "Барокова Сицилия“ – Италия, Голямата награда на XIV Национален балетен конкурс "Анастас Петров“, "Кристална лира“. Син е на художника, стенописец и илюстратор Христо Хаджитанев.

 "Баядерка“ е създадена през 1877 година и жъне огромен успех още на премиерата си. Оригиналното произведение е в четири действия и седем сцени, но поради огромния ресурс, който изисква, почти винаги се поставя в съкратен вариант по версията на Кировския балет от 1941 г. Творбата е базирана на баладата на Гьоте "Богът и баядерката“, която пък е заимствана от древноиндийска творба. Самата Сцена на сенките пък е вдъхновена от илюстрациите на Доре към "Рай“ на Данте Алигиери. Произведението е известно най-вече със сцената от Царството на сенките, призната в балетното изкуство за шедьовър в кордебалета. Едва след нейното създаване се появяват подобни по визия и значение сцени в другите образци на балетното изкуство.

Сценографията на бургаската постановка е на известния художник и сценограф Иван Токаджиев. Художник на костюмите е Цветанка Стойнова, чиито сценични тоалети са сред най-зрелищните в оперното и балетното изкуство в България.

 "Баядерка“ разкрива трагичната любовна история на индийската танцьорка в храм Никия и воина Солор. Любовта им разгневява великия брамин, влюбен тайно в танцьорката, и принцеса Гамзати, влюбена в Солор. Раджата, баща на Гамзати, е обещал на дъщеря си Солор за съпруг. Отмъстителната принцеса скрива змия в кошница цветя, предназначена за Никия. По време на танца на баядерката на празненство в храма тя е смъртно ухапана от змията. Браминът предлага противоотрова на Никия в замяна на любовта й, но тя отказва. Умирайки, тя напомня на Солор за неговата клетва за вечна вярност. Солор е съкрушен от смъртта на любимата си. Под влияние на опиати той се пренася в Царството на сенките, където среща духа на Никия. Завърнал се в реалността, той не може да се отърси от спомена за срещата. На сватбеното тържество на Гамзати и Солор, преди размяната на клетвите за вярност, храмът е срутен от земетресение. Всички загиват, а духовете на Никия и Солор най-накрая се събират в отвъдното.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: