Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тъжната история на Васко, доказваща абсурдите в държавата ни
Автор: Екип Burgas24.bg 11:06 / 21.07.2018Коментари (4)2219
Роза е баба на две момченца - Дани на 6 и Васко на 3 години. По-малкото дете страда от тежка форма на бронхиална астма. Бабата отглежда и двете деца сама и за да си помогне финансово, след като си набавила необходимите документи, завела детето на ТЕЛК. Въпреки тежките пристъпи на задушаване, които Васко получава, но Комисията го върнали обратно.

Ако видите Роза, Дани и Васко на разходка в парка в Радомир, ще ви се сторят като всяка друга баба с внучета. Те обаче са различни. Децата наричат Роза "мамо". И си имат само нея. Когато майка им починала, Васко бил на 3 месеца, Дани - на 3 години. Баба им поела грижите за тях тогава. Взела ги от социалните. Децата били отнети заради баща им.

Защо ТЕЛК оставя хора с увреждания без доход?

"Не можех да си представя живота без децата. Особено като видях малкия, той беше много мъничък и се държеше за мен. Не ме пускаше, усмихваше ми се това мъничко бебче без зъбчета", разказва Роза Стоилкова.

"Когато го взех, той получаваше пристъпи, посиняваше целия, не можеше да диша и трябваше да му викаме Бърза помощ. Една от сестрите ми каза: "Защо си го взела? Няма смисъл да се мъчиш с това дете, то ще му остане това заболяване за цял живот", разказва бабата.

"Изключително сериозно заболяване - тежка форма на бронхиална астма", обяснява и д-р Миглена Любомирова, детски болести, МБАЛ – Радомир.

Според д-р Любомирва, която следи състоянието на Васко, Роза има сериозна нужда от финансова подкрепа. Внучетата си жената отглежда благодарение на детски надбавки и социални помощи - общо 400 лева на месец. От години е на трудовата борса, но почасова работа за нея няма. Търси такава, защото поради заболяването му, Васко не е желан в детската
градина в града. За това, преди два месеца, детски алерголози в София издали необходимите документи за явяване пред ТЕЛК в Перник.

"Когато отидох, те ми казаха: "Не, трябва да мине пак на алерголог и трябва пак наново документи", разказва Роза.

"Не бих могла да кажа до каква степен е адекватно това, защо детето е малко и трябва да се приложи становище от детски алерголог. Нашият специалист в Перник не е детски специалист", обяснява д-р Любомирова. "Имаше всички необходими документи! Аз съм издала протокол за тази комисия".

Защо лекарската комисия върнала Васко, от ТЕЛК Перник отказаха коментар. Докато председателят им бил в болнични, не желаели да разговорят с нас. От Здравното министерство, потвърдиха, че ТЕЛК няма право да задължава пациента при кой специалист да се яви. Докато тече спорът обаче, срокът за явяване пред комисията изтекъл.

Източник: Нова тв








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Боже как се мъчи детенцето... Аз като бях малък, мама получаваше пристъпи, от които и посиняваха ноктите... страшен кошмар... :(
Aнонимен
на 21.07.2018 г.
+1
 
 
КРЕТЕНИ! УЖАСНИ БЕЗМОЗЪЧНИ ТВАРИ! НИЩО НЕ МОЖЕ ДА ГИ ИЗВИНИ И ОПРАВДАЕ! ДАЙТЕ ЕДНА БАНКОВА СМЕТКА НА БАБАТА ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ НЕЩО. КАК СЕ ГЛЕДАТ ДВЕ ДЕЦА ОТ САМА ЖЕНА? А КАК СЕ ГЛЕДАТ БОЛНИ ДЕЦА!!!! ТЪПОУМНИ БЮРОКРАТИ! ИНАЧЕ СОФИЯ Е НАЙ-ДОБРИЯ ГРАД ЗА ЖИВЕЕНЕ! А РАДОМИР КЪДЕ Е - НА КРАЯ НА СВЕТА И КАКВО СТАВА ТАМ КОЙ ГО ИНТЕРЕСУВА. ОСОБЕНО ПО ВРЕМЕ НА ОТПУСКИТЕ. А ПОСЛЕ ИДВАТ КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИТЕ ПРАЗНИЦИ, СЛЕДНОВОГОДИШНОТО АДСКО ГЛАВОБОЛИЕ ОТ ПРЕПИВАНЕ И ПРЕЯЖДАНЕ СЛЕД УСВОЯВАНЕТО НА БЮДЖЕТНИТЕ ИЗЛИШЪЦИ. ДА ГО КАЖЕМ НАПРАВО - СЛЕД ПОТРОШАВАНЕ НА БЮДЖЕТНИТЕ ИЗЛИШЪЦИ. ДОЙТЕ ЕДНА БАНКОВА СМЕТКА В ПОЛЗА НА ТЕЗИ ИЗСТРАДАЛИ ХОРА! КРЕ-ТЕ-НИ!!!! СТАВА ВЪПРОС ЗА ВЪПРОСНИЯ ТЕЛК И НЕГОВИТЕ ШЕФОВЕ И ТЕХНИТЕ ШЕФОВЕ. АКО ИМАХТЕ ДЕТЕ, КОЕТО СВИРИ КАТО ПАРЕН ЛОКОМОТИВ И ПРИДОБИВА БАКЪРЕНО-СИН ЦВЯТ ОТ ЗАДУШАВАНЕ И ХИПОКСИЯ МОЖЕ БИ ЩЯХТЕ ДА РАЗБЕРЕТЕ. НО, РАЗБИРА СЕ, НА ВАС ТОВА НЯМА КАК ДА ВИ СЕ СЛУЧИ. НЕ ВИ ГО ПОЖЕЛАВАМ! НЕ! ЗАЩОТО ВАШИТЕ ДЕЦА НЕ СА ВИНОВНИ ЗА ТОВА, ЧЕ ВИЕ СТЕ ИДИОТИ. ЗА ЖАЛОСТ И ТЕ ЩЕ СТАНАТ БЕЗДУШНИ КАТО ВАС, ВЕРОЯТНО.....
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
България в еврозоната
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: