Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Изрод измъкна над 39 хил. лв. от възрастна бургазлийка с брутални заплахи
Автор: Екип Burgas24.bg 12:11 / 17.07.2018Коментари (2)2704
©
Наказание от пет години “лишаване от свобода“ ще изтърпи Велислав П., от гр. В.Търново, помагач на ало измамници, ужилили пенсионерка от гр. Бургас с над 39 000 лв. Бургаският апелативен съд потвърди присъдата на първата инстанция, която е определила първоначален общ режим за подсъдимия. Велислав П. е осъден и на "глоба“ в размер на 5 000 лв.

Мъжът е признат за виновен за това, че в периода от 15.12.2016 г. до 12.01.2017 г. в гр. Бургас, при условията на продължавано престъпление, в съучастие с други две неустановени по делото лица, действащи като съизвършители, а самият той като помагач, с цел да набави за себе си и за другите съучастници имотна облага, спомогнал да бъде принудена възрастна жена от Бургас посредством заплашване, осъществено от съизвършителите, да извърши нещо противно на волята й - да предаде, хвърляйки през терасата на жилището си, парична сума общо в размер на 39 200 лева, като по този начин й била причинена имотна вреда в размер на 35 200 лева, представляващи значителни имуществени вреди, деянието е извършено от повече от две лица и е придружено със заплаха да бъдат причинени тежки телесни повреди на пострадалата.

Почти месец жената била подложена на телефонен тормоз. Схемата за изнудването й била "пари за болно дете в Турция“, като в случая в разговора по телефона се намесвал и "полицай“. Измамниците принудили жертвата си със заплахи за взривяване на жилището й, изваждане на око, отрязване на крак или ръка, да им даде общо 39 200 лева.

При всеки един случай я държали непрекъснато на линия, принуждавали я да не затваря телефона и да им дава обяснение за действията си. Траншовете били от 2000 лв. до 5000 лв. Единствено първата сума от 400 лв., с която жената разполагала в наличност, била дадена на ръка на дете на около 10 години, по заповед на престъпниците. Останалите пари, били теглени от банката, опаковани в найлонови пликове и пускани през терасата. Схемата сработила 12 пъти. Пакетите винаги били прибирани от подсъдимия Велислав П., който съгласно уговорката си с изнудвачите си удържал 20 % от сумата.

Измамата е разкрита благодарение на служителка в банката, която се усъмнила, че възрастната жена тегли за кратък период от време големи суми от сметката си. По време на задържането, докато прибирал поредната пратка от пострадалата пенсионерка, Владислав В. оказал яростна съпротива и полицаите, за да го задържат, използвали физическа сила и белезници.

Подсъдимият е бил наясно, че участва в престъпна дейност, свързана с телефонни измами, заедно с още лица, получавал от тях указания по телефона кога и откъде да вземе парите, колко да си задели, кога и къде да им ги предаде. Бил е напълно наясно, че парите не са хвърлени от жената доброволно. Въпреки това е желаел да се облагодетелства финансово и това го е мотивирало многократно да участва в престъпните действия и лично да получава и предава парите, с които да облагодетелства финансово и останалите съучастници, пише в решението на Апелативен съд – Бургас.

При определяне на наказанието съдът е съобразил и значителния дял на подобни престъпленията в страната, общественият отзвук от тях и вредите, които нанасят предимно на възрастната част от населението, както и ролята и значението в този процес на лица като Владислав П., които водени от стремежа лесно да спечелят пари, се съгласяват да помагат на преките извършители на тези престъпления.

Въззивният състав не е намерил основания да измени мярката за неотклонение на подсъдимия и той остава задържан под стража.

Решението на Апелативен съд – Бургас подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред ВКС








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Има ли още толкова прости хора - 12 пъти да хвърлят пари през балкона...?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: