Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Оризаре ще е домакин на Празника на хляба
Автор: Екип Burgas24.bg 14:39 / 03.07.2018Коментари (0)1639
©
Българските народни традиции и вярвания ни учат, че с хляба започва и свършва човешкият живот и че по-ценно и по-важно от него няма. Ето защо той заема основно място на трапезата ни – и в делник, и в празнични дни. В Община Несебър стана добра традиция да се отдава заслужено внимание  и почит към насъщния. За девета поредна година село Оризаре ще е домакин на Празника на хляба. Изборът на населеното място за домакин на проявата беше през 2010 г., когато местната администрация реши да "изнесе“ празника извън пределите на града, мотивирана от факта, че китното и живописно селище е познато с плодородието, чернозема и трудолюбието на хората си.

Известно като житницата на общината, село Оризаре и тази година ще посрещне гости от близо и далече на 7 юли, когато ще се отдаде почит и уважени към насъщния. На едно място ще се съберат майсторски направени хляб и хлебни продукти, създадени от сръчни местни хора и участници от други съставни селища на община Несебър.  Началото на празника е от 18.30 ч. на площада пред кметството. По традиция културната проява ще започне с приветствие от кмета на Община Несебър Николай Димитров и кмета на село Оризаре Неделчо Недялков. Празничната проява ще продължи с награждаване на най-добрите изделия и ще завърши с богата музикална програма, в която ще вземат участие групата за автентичен фолклор "Зора“ към местното читалище "Зора – 1928“,   група за стари градски песни "Романс“ към пенсионерския клуб в селото.  За празника поздрав ще поднесат още гости от битова група за автентичен фолклор  - с. Тънково, хор "Лазурен бряг“ от Бургас, оркестър "Веселие“ със солист Светлина Стойчева. Финал на празника ще постави голямо българско хоро.

Хлябът символизира вечния кръговрат на живота,  безкрайността, домашното огнище. Не случайно на българската трапеза без него не може, традиционното българско гостоприемство започва с хляб и сол, а на  всеки важен празник задължително присъства топла погача. Не напразно народната мъдрост е съхранила до наши дни множество поговорки, в които разбираме за смисъла, който е вложен в насъщния - в материален и духовен аспект.  Ние го ценим и за нас той е свещен, защото в хляба се крие силата на народа.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: