Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Звезди на македонската опера и от конкурс на Доминго излизат на сцената за "Риголето"
Автор: Екип Burgas24.bg 12:58 / 15.06.2018Коментари (0)2378
©
Тенорът Михаил Михайлов и баритонът Марян Йованоски излизат на сцената на Държавна опера – Бургас в продукцията й "Риголето“ на 19 юни в 19 часа. В постановката, дело на режисьора Александър Текелиев, в главната роля като шутът Риголето излиза звездата на скопската опера Марян Йованоски. Известният баритон е добре познат на бургаската публика, тъй като е щатен певец и в Държавна опера - Бургас. Йованоски идва след дебюта си в ролята на "Риголето“ в родината си, където предизвика фурор в новото си амплоа. Успехът му в тази роля е бил предречен от директора на Държавна опера – Бургас Александър Текелиев преди години по време на прослушването за работа в институцията, на който баритонът се е явил именно с ария от "Риголето“.

В ролята на Херцога на Мантуа ще влезе тенорът Михаил Михайлов – полуфиналистът от конкурса "Опералия 2017“, организиран от Пласидо Доминго. Михайлов е носител и на Гран При от ХIХ Международен конкурс "Романсиада“ в Москва. В творческата му биография са записани участия в Лондон под съпровода на Кралския филхармоничен оркестър, концерти и рецитали в Осака, Япония, с тамошната филхармония и др.

Като Джилда, дъщерята на Риголето, ще излезе Диана Василева – стипендиант от майсторските класове на Райна Кабаиванска, Луиджи Алва и Джузепе Сабатини, лауреат на Международния оперен конкурс "Amici Dei Loggiato“, провеждан в Италия и др.

Под диригентската палка на маестро Иван Кожухаров ще излязат хорът и оркестърът на Държавна опера – Бургас.

Операта "Риголето“ на Джузепе Верди е създадена по пиесата на Виктор Юго "Кралят се забавлява“. Верди започва работа по операта въпреки забраната на театралната постановка на пиесата на Юго още след нейната премиера. Страстта на Верди да създаде музикално произведение по драмата е толкова увличаща, че той я завършва само за четиридесет дни. Разбира се, налагат се някои промени в либретото заради силната тогава цензура. Така се променят някои герои, мястото на събитието също е друго. Премиерата през март 1851 г. във венецианския оперен театър "Фениче“ е триумфална. Сам Верди казва, че едва ли ще напише някога нещо по-хубаво. Въпреки успеха й на европейските сцени Виктор Юго остава несъгласен с промените в съдържанието.

Историята на гърбавия грозен шут Риголето е повече от трагична. Ненавиждан заради острия си език, той е обект на зловещо отмъщение от страна на придворните. По време на бал в двореца на похотливия херцог на Мантуа обезчестеният баща граф Монтероне идва да търси обяснение за изчезването на дъщеря си. Вместо херцога отговаря Риголето – в типичния си стил на злобни подигравки. Омерзен, граф Монтероне проклина и двамата.

По-късно придворните, ненавиждащи шута, решават как ще му отмъстят – ще отвлекат укриваната старателно "любовница“ на Риголето. Те отвличат девойката, без да знаят, че това е всъщност негова дъщеря. Злощастният баща се оказва помощник в нейното отвличане. Малко по-рано тя се е срещнала случайно с херцога на Мантуа и се е влюбила в него, мислейки, че  беден студент. Твърде късно тя разбира кой е нейният любим.

Риголето се явява в двореца на херцога да търси детето си. По време на сърцераздирателната сцена между него и Джилда тя признава на баща си, че все още е влюбена в опозорилия я херцог. Бащата се заклева да отмъсти.

Месец по-късно той намира сгоден случай. Риголето се кани да убие херцога. За целта уговаря Спарафучиле, с чиято сестра се среща сега херцога, да извърши това злодеяние. След дълъг размисъл братът решава да убие друг човек и да го представи пред Риголето за херцога. Безкрайно влюбената Джилда решава да се жертва за любимия – преоблича се като мъж и отива при Спарафучиле, който забива нож в гърдите на непознатия. Когато Риголето получава труп в чувал, е безкрайно щастлив. Но в този момент дочува отдалеч песента на херцога. Той трескаво развързва чувала и вижда в него обичната си дъщеря Джилда. Името на херцога е последното, което тя успява да промълви преди смъртта си. Риголето рухва безчувствен върху трупа на детето си.

 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: