Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пътува ви се след дългата зима? Посетете космически вълшебно място без аналог по нашите земи, където компасите полудяват!
Автор: Екип Burgas24.bg 13:08 / 21.04.2018Коментари (3)2010
© Евгени Динев
Зелената и ароматна пролет вече е в разгара си. С повишаването на температурите се пробужда и желанието ни да пътуваме и посещаваме нови и интересни за нас места. Днес Plovdiv24.bg ще ви представи едно наистина вълшебно място, което е на 50-ина километра от Пловдив и на 190 от София. Белинташ е древно тракийско светилище без аналог по нашите земи. По шосето за Асеновград – Кърджали в с. Червен вдясно се отклонява път, който продължава на юг  през селата Горнослав и Орешец. При разклона за село Мостово се продължава направо в посока с. Три могили, преминава се през селцето Врата, в землището на което се намира Белинташ – уникален скален връх с 1 225 м.н.в.

Върху него е разположено светилището. В подножието на скалата има непресъхващ извор, а близо до него в скалите е намерена уникална сребърна оброчна плочка на тракийското божество Сабазий, бог на плодородието според древния култ на траките. На 4-5 км от светилището се намират туристически комплекс "Старите къщи“ и вилно селище Сабазий. В близост са още поредица от храмови постройки и олтари, най-значими от които се тези до с. Мулдава. Наличието им говори за изключително добре развита древна цивилизация – най-старата в Европа.

Местността е много популярна за туризъм, защото предлага уникална комбинация от лесен преход, красиви гледки и много силна енергия и мистика, за всеки който я посети. Твърди се, че там има много силна енергия, която по-чувствителните хора усещат и често се връщат там. Белинташ е и част от така наречения свещен триъгълник – Белинташ – Кръстова гора –Караджов камък.

Белинташ е скално плато, което въпреки неголямата си височина от около 1200 м. ще Ви създаде усещането, че сте се изкачили на върха на света. Не би било пресилено, ако кажем, че тук небето целува земята, а Космосът се слива с Вас и Вие ставате част от Вселената. Платото внушително се издига над околността и множество са вярванията, че точно към него са насочени погледите на извънземни същества, създали връзката си със земята още по времето на траките. В превод Белинташ идва от думите "бели" (диалектно на бял) и "таш" (от турски – камък) и значи бял камък, още камък на познанието, на живота, на позитивната енергия, на всичко добро. Той ще Ви пречисти, оттук ще видите света с други очи, ще усетите себе си.

Това е местност, където природните енергии си играят с явленията. Стрелките на компасите полудяват от магнетичните сили. Снегът не се задържа, а се топи веднага щом падне. Хората, които посещават местността, често споделят странни преживявания. А легендите за нея са толкова необикновени, та чак невероятни. Предлагаме ви да се убедите сами!








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
И както винаги се случва, мързеливият българин кара колата си до параклиса :-) И следващите 150 метра пуфти, като стар парен локомотив. А колко по-приятно е да оставиш колицата на първата табелка за Белинташ и да повървиш сред природата. Но колкото по-бързо отидем и се тагнем във фейса, толкова по-добре ще се почувстваме! "Покорили" сме поредното предизвикателство от "101 отбивки". А от разходката полза за тялото никаква.
Aнонимен
на 21.04.2018 г.
0
 
 
а ако колата ти е с повечко електроника, ще я озаптиш ли ?
0
 
 
Ако Белинташ на българо-турски означава Бял камък, защо досега това наименование не е сменено с чисто български аналог, например Белокамен? Защо все още в българския град Пловдив се използват тюркските названия Филибе, Джендемтепе, Бунарджик, Сахат-, Небет-, Джамбаз- и Таксим- тепета (хълмове), както и Сарайкъръ, Каршияка, Мараша, Ортамезар, Кючук? Защо все още поддържаме имена на градове като Благоевград и Димитровград? Ние "филибелии" ли сме или пловдивчани? Цяла България ни се присмива, че не сме скъсали още с турското наследство. А споменатите градове още са цитадели на комунизма и социализма!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: