Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
"Вълшебната флейта" ще свири за децата на Бургас тази събота
Автор: Екип Burgas24.bg 17:22 / 18.04.2018Коментари (0)1831
©
Операта на Волфганг Амадеус Моцарт "Вълшебната флейта“, адаптирана специално за деца, ще бъде поставена за пръв път на сцената на Държавна опера – Бургас тази събота, 21 април, от 11 часа. Премиерата на оперната творба на гениалния Моцарт е във вариант, в който малките любители на музиката ще могат да възприемат едно класическо произведение на достъпен за тях език.

В адаптацията децата ще видят спектакъла като една вълшебна приказка, създадена по класическата опера. В нея ще чуят и най-известните арии от "Вълшебната флейта“, познати дори извън оперната сцена – шедьовърът "Отмъщението на Ада“, по-известен като Ария на Царицата на нощта, както и дуетът между Папагено и Папагена. В спектакъла зрителите ще видят някои от най-изявените изпълнители от детските спектакли на Държавна опера – Бургас. Като Тамино на сцената ще излезе Любомир Тодоров, Памина ще бъде Весела Апостолова, Папагено и Папагена ще са Бранимир Недков и Лина Пеева, а самата Царица на нощта ще бъде Стефка Христозова. Трите дами са Благовеста Белева, Невена Михайлова и Магдалена Георгиева, Маностасос ще бъде изпълнен от Мирослав Димитров, като разказвач зрителите ще чуят Дора Фъртунова, а говорителят е Петър Тихолов.

"Вълшебната флейта“ на гения на музиката Моцарт е създадена като опера в две действия в популярния за онова време стил "зингшпил“, или микстура от диалози и пеене. По този начин творбата е много удачна за адаптации като тази, която ще видят малките зрители в събота. Творбата е емблематична за творчеството на австрийския композитор, като най-известната част от нея, арията на Царицата на нощта, е записана и в Златната плоча на Вояджър – грамофонната плоча, поставена на борда на два космически апарата, изстреляни през 1977 г., съдържаща записи на звуци и снимки на разнообразието на живота и културите на Земята.

Либретото разказва за влюбения в принцеса Памина принц Тамино. Той заедно с веселия ловец на птици Папагено тръгват да търсят Памина. Със себе си те носят вълшебна флейта и чародейни звънчета, които да ги пазят от опасности. След редица препятствия и изпитания, които младите Тамино и Памина и техните приятели Папагено и Папагена преодоляват, накрая се събират и любовта възтържествува. През това време те са преследвани, затваряни, поставяни в безизходица, заклевани да вредят и вършат злини, от страна на майката на Памина – Царицата на нощта, от нейните три дами, от Зарастро и Моностасос. Като възмездие злодеите са сразени от силите на доброто и светлината. Любовта и добрината възтържествуват!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Бюджет 2024
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: