Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Полицай към бивш футболист: Копеленце, ще те изнасиля и ще те оставя на място
Автор: Екип Burgas24.bg 23:14 / 02.04.2018Коментари (0)4263
© 24 часа
Внукът ми е бил смачкан от бой в районното във Велинград, без да е виновен. Но полицаите, които са го били на почивки, още са на работа и може да посегнат на друго момче, казва 67-годишният Филип Славчев от София. От 2 месеца и половина той обикаля институциите в търсене на справедливост. Внукът му отскоро е барман. Бил е футболист като дядо си, носи и неговото име. Подали жалби в МВР и прокуратурата, писали и до премиера Бойко Борисов. Младежът казва: “Не искам да напускам България заради това своеволие. Надявам се на спешно разследване."

“Запознанството" на 24-годишния Филип с МВР е малко преди Коледата на 2017 г. На 21 декември към 6,30 ч 10-ина цивилни полицаи отиват в дома му в столичния кв. “Западен парк". Носят заповед за обиск във връзка с грабеж във Велинград. Отвеждат Филип в “Национална полиция". После го прехвърлят в Пазарджик, а привечер - в районното във Велинград. Там му вземат отпечатъци и слюнка за изследване и го вкарват в стая с 5-6 души. Единият го пита: “Къде беше на 13 декември?". Филип отговаря: “В София. Първо на рождения ден на леля ми, а вечерта - на годишнина от сватбата на родителите".

“При този отговор е ударен отстрани по главата. Казали, че лъже", твърди дядо му. Младежът е без адвокат, още в София подписал декларация, че не иска. Вярвал, че има грешка и няма да му трябва. Полицаите обаче настояват, че е карал колата, с която са избягали обирджии на бюро за парични преводи. Грабежът става на 13 декември към 9,30 ч. Въоръжен влиза в бюрото, заплашва касиерката с пистолет и взема оборота - 15 000 лв. и 5000 евро.

Филип младши разказва: “Твърдяха, че съм сниман с камера как шофирам продадената от баща ми кола - “Пежо 106". Казах им, че не съм карал пежото от 4-5 г. Никога не съм стъпвал във Велинград. Те казаха, че колата е долу. Искаха да слезем и да се кача в нея, за да ми направят снимка и да я сравним, но аз отказах. Опасявах се, че ще ме изработят да оставя отпечатъци".

Следват викове и удари. Филип твърди, че е свален на пода и бит с “тупаници" и “ритници" от 4-5 души. “Свих се да си предпазя лицето. Имах чувството, че ще ме убият от бой. Ушите ми пищяха, лицето ми бе в кръв, не можех да осъзная какво ми се случва. После се отвори вратата, влезе едър мъж с маска и каза на другите да излязат", разказва Филип. В едната си ръка маскираният държал тъп предмет, наподобяващ фенер, а в другата - карабинер (крепежен елемент, използван за катерене - бел.ред.). Маскираният почнал да го удря с карабинера като с бокс. Настоявал да признае писмено, че е шофирал пежото, а извършител на грабежа е Даниел Симеонов, приятел на сестра му. Филип отказал.

Показали му втора заповед за задържане, първата подписал в София. После го свалили “в една от клетките долу". Няма представа колко е лежал там. После е отведен в стаята на патрулиращите полицаи. И там “беседата" с 4-5 души продължила без протокол. Пак му дават лист да пише признания, но Филип упорства, че нищо не е извършил. Тогава по думите му дошли мъже с по-различни униформи.

“Единият казва: “Заради тава копеленце ли ще ме будите?" Пита Филип откъде е и гаси лампата. Свети само мониторът на компютър. Според Филип онзи почнал да го обижда, да го удря и с хватка го свалил на пода.

“Усетих адска болка - до напикаване - в рамото и нещо изпука. Той извади  пистолет и ми го опря в челото: “Не знаеш кой съм, копеленце, ще те изнасиля, ще те оставя на място", разказва Филип.

Маскираният почнал да разкопчава колана си и извикал към другите: “Вържете го, вържете го!", а към Филип: “Признай си!". После го оставя да мисли. Другите му нареждат да стане, а той едва се държи на краката си от болки в главата и тялото. Повтаря, че няма какво повече да каже. Заради нетърпимата болка в рамото моли полицаите да го заведат при лекар и те склоняват. Трима се качват с него в патрулката. Посягат да му сложат белезници, но се отказват, когато им казва, че болката не се търпи.

Преди да стигнат болницата, Филип е предупреден да внимава какво говори, да не “прави циркове" и че се бил подхлъзнал на леда. По пътя полицай пита Филип дали може да плува.

“Беше с къдрава коса. Каза, че щом рамото е ранено, ще ми вържат краката и ще ме хвърлят в блатото." Според близките на Филип е имал предвид езерото “Клептуза".

В старата болница във Велинград се установява, че рамото на момчето е извадено. С местна упойка дежурният лекар опитва да го намести, но не успява. Когато пита какво се е случило, единият полицай отговаря: “Е, виж, как е паднал на леда". Докторът заръчва на сутринта пак да докарат момчето в болницата. “Нищо му няма, ще издържи", казва един от полицаите. Филип е върнат в участъка. Пак му дават лист да пише обяснения, но той казва, че ръката много го боли и моли да си почине в “клетката". Иска да говори с баща си по телефона. Отговарят му, че ще го направи, когато го пуснат.

В ареста Филип се прави на заспал “само и само да не ме викнат и да ме бият". На сутринта го пускат заедно с купувача на пежото - Андрей с прякор Гунди. Обвинение не му е повдигнато, но на пресконфереция същия ден полицията обявява, че грабежът е разкрит. В съобщението до медиите МВР пише, че “в резултат на упорито денонощно разследване" са задържани трима извършители на престъплението и Д.С. е за 72 ч в ареста. Филип е без пари и телефон. Пита на тръгване как да се прибере в София и му отговорят: “Оправяй се!"

Случаен мъж му дава телефона си да се обади на приятел, който идва с колата си да го прибере.

“Като го видяхме, не можеше да слезе от колата. Не приличаше на човек, едната му ръка висеше", казва през сълзи бабата на Филип - Бисерка. В “Пирогов" правят рентгенови снимки, наместват рамото и в 15,35 ч на 22 декември младежът е освидетелстван в Съдебна медицина. Според заключението има охлузвания и кръвонасядания по лицето, гърба и краката, хематом и синини зад ушите, подкрепяща превръзка на дясната ръка, която трудно движи. Според експерта нараняванията могат да бъдат получени по начина, описан от младежа.

МВР отрича насилие над арестанта. Вътрешна проверка показала, че не е имало “неправомерна употреба на физическа сила". В прокуратурата обаче е заведено следствено дело. Миналата седмица дядото на Филип бил приет от шефа на пазарджишката полиция комисар Йордан Рогачев.

“Той ни увери, че ако се докаже това, което ви разказахме, ще има наказани и случаят няма да се потули", казва дядото на Филип. Според него вероятно заради спорта внукът му е издържал нощта в районото, пише "24 часа". Съжалява, че кариерата му във футбола се е провалила заради контузия. Като дете Филип бил в “Славия", после в “Миньор" Перник, и “Левски". Разпитите в участъка му докарали страхова невроза.

“Възстанових се физически, но не и психически. Друг на мое място щеше да се пречупи и да подпише каквото му дадат", казва Филип. 

Прокуратурата във Велинград разследва побоя

Има подадена жалба от Филип Василев за нанесен му побой от служители в ПУ-Велинград, заяви говорителят на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов. Със заповед на директора - старши комисар Йордан Рогачев, е извършена проверка по жалбата от специално създадена комисия, а резултатите са предадени на районната прокуратура във Велинград. Стоянов обаче отказа да съобщи какво е установено.

Има следствено дело за побоя, което към момента е срещу неизвестен извършител. Ако се съберат достатъчно доказателства, ще бъдат повдигнати обвинения, заяви шефката на прокуратурата във Велинград Елена Малинова.

Питане по случая до министър Валентин Радев е отправил и депутатът Славчо Велков. В писмен отговор до него от МВР твърдят, че оплакванията на задържания “за нанесена средна телесна повреда" са неоснователни, но “материалите от проверката са изпратени на прокуратурата с оглед образуваното наказателно производство". Едва преди дни Андрей и бащата на Филип - Георги, са били разпитани, за да се изясни собствеността на пежото. Филип старши твърди, че зет му я продал преди 4-5 г. на Андрей, но колата не била прехвърлена по документи.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: