Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургаски ученици слушаха лекции за съдийската професия
Автор: Екип Burgas24.bg 10:26 / 02.03.2018Коментари (0)1649
©
С открит урок за професията на съдията, изискванията към българския магистрат и качествата, които трябва да притежава човекът под тогата продължи цикъла лекции от Образователната програма, която Административен съд - Бургас реализира за втора поредна година с ПГРЕ "Г.С.Раковски".

Десетокласници от гимназията се срещнаха с бургаския административен съдия Златина Бъчварова. Магистратът запозна учениците с условията, на които трябва да отговоря един завършил образованието си юрист, за да работи като съдия и със статута на административните съдии в Република България. Гимназистите чуха за първи път съдийската клетва, под която полага подпис всеки един съдия при встъпването си в длъжност и видяха един от символите, олицетворяващи властта на закона - съдийската тога.

Учениците научиха, че Административният съд е специален съд, който разглежда жалбите на гражданите срещу актовете на административните органи и е арбитър в спорове между страни по различни казуси. Видовете дела в административния съд са разделени за удобство и цветово в бели и червени папки, поясни съдия Бъчварова. Тя запозна младата аудитория с принципите на работа на съдията, заложени в Кодекса за етично поведение на българските магистрати. 

Съдията трябва да правораздава независимо и безпристрастно, за бъде справедлив и действията му да са прозрачни. Прозрачността е гаранция за справедливостта на взетите от него решения, допълни съдия Бъчварова цитирайки Етичния кодекс. Откритият упор завърши с пожеланието на лектора към гимназистите да бъдат трудолюбиви и усърдни в действията си и да се отнасят с любов към избраната от тях професия.

Образователната програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури" се реализира от ВСС и МОН след подписано споразумение за сътрудничество. Тя е насочена към формиране на правна грамотност и култура сред учениците, към повишаване степента на доверието им в съдебната власт и към спазване на законите.

В края на миналата година магистратите от Административен съд - Бургас, участвали в Програмата през 2016 г. бяха поздравени от ВСС, след като кадровият орган на съдебната власт получи специалната награда на конкурса "Кристални везни на правосъдието" на Съвета на Европа. Персонални грамоти получиха съдиите Лилия Александрова, Златина Бъчварова, Павлина Стойчева, Румен Йосифов, Веселин Енчев и Чавдар Димитров за проявен висок професионализъм и компетентност при осъществяването на инициативата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: