Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лозари хванаха ножиците в Свети Влас
Автор: Екип Burgas24.bg 12:02 / 14.02.2018Коментари (0)1346
©

С тържествена литургия за берекет, музика и червено вино лозари и винари отбелязаха по стар стил Деня на Трифон Зарезан в Свети Влас, с който се дава начало на зарязването и подготовка за настъпващата пролет. За да се включат в традиционния празник пред лозницата се събраха местни жители, облечени в народни носии и чужди туристи. Народното веселие започна от 10.30 часа с фолклорни песни и хора.

"С какво можеш да посрещнеш госта си, ако не с хубаво вино. Руснаците не пропускат събитието, защото ги посрещаме подобаващо. Има много, които са избрали Свети Влас за свой втори дом и всяка година присъстват на веселието. Други, които идват за първи път са доволни от видяното, чутото и от изпитото хубаво вино", казват местните.

"Нищо не може да ни спре - нито студ, нито сняг, нито дъжд. От дълги години тачим Свети Трифон, а от 2012 година насам го отбелязваме празнично в града", каза кметът на Свети Влас Иван Николов. Той поздрави съгражданите си, че съхраняват традициите, и че пазят ревностно изконните български обичаи. На лозница близо до морето кметът бе посрещнат с топла пита, мед и сол, мезета, бъклица червено вино и ракия от миналогодишната реколта. Местният отец Димитър отслужи молебен за здраве и берекет.

Пръв отряза пръчка кметът Иван Николов, а след него щракна с ножицата и 66 -годишния Кольо Грозев. С подрязаните клонки се украсиха бъклиците с вино и рамената на мъжете. Ритуалът по зарязване се извършва за да е плодовита годината, да е добра реколтата и да са пълни бъчвите.

Рецептата за хубаво вино е, че освен майсторлък е нужна и любов към земята, каза лозарят Кольо Грозев. Преди много години в района са били обработвани хиляди декари лозови масиви. Днес обаче местните отглеждат малки частни лозя предимно в дворовете си, други пък са изнесли лозниците си в околностите на Свети Влас и близките села. Въпреки това местните хора ревниво пазят традицията и всяка година почитат деня на Свети Трифон, допълни кметът.

Дъждът не попречи и на самодейците и пенсионерите от местния клуб да поздравят своите съграждани и гости с празничната програма, която бяха подготвили. Празникът продължи под съпровода на гайди и тъпани, кръшни хора, вкусна скара и червено вино.

Според обичая, на Трифон Зарезан колкото повече червено вино се лее, толкова по-плодородна и успешна ще е годината за лозарите. За празника в Свети Влас бяха осигурени 300 литра мерло. Празникът се чества също от соколарите, градинарите и кръчмарите.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Олиото стигна цената на зехтина
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Близки издирват Димитър Малинов
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: