Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
СО "Подкрепа“ : Този лов на вещици срива ниския рейтинг на българския учител
Автор: Екип Burgas24.bg 11:23 / 07.02.2018Коментари (3)6132
©
Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" е за нулева толерантност на всички форми на агресия, физическо и психическо насилие от всички участници в учебно-възпитателния процес. 

Адмирираме започналия национален дебат по тази наболяла тема, но едностранчивите призиви за ексклузивен контрол над педагогическите специалисти, на реваншизъм и "лов на вещици" от някои родителски кооперативи, на скандални медийни репортажи, разтягани като дъвки до пълно изтощение на аудиторията, вреди и срива и без това ниския рейтинг на българския учител. Случаят в детската градина в Бургас не е представителна извадка, която да дава обективна и точна картина на българската образователна система, която наистина прелива от проблеми и предубедени, манипулирани по безобразен демагогски начин, обществени реакции. 

Зам.-кметът по образование на община Бургас, г-жа Ананиева, и началникът на регионалното управление по образование, г-жа Илиева, реагираха съвсем адекватно и доказаха, че и сега съществуващите правила са логични и ефективни. Експонираното в медиите в продължение на дни напрежение във въпросната детска градина, е по-скоро прецедент, а не практика.

Българските учители обаче очакват МОН да се намеси смело, категорично и е справедливо да заяви ясно и високо, че Етичният кодекс за работещите с деца е факт от десетилетия, а нормите и протоколите към учителите и директорите са пределно строги, силни и действащи. Образователното министерство също трябва да информира българското общество, че няма български директор на образователна институция, който да не е разработил норми за поведение на персонала и да не следи за тяхното спазване. Според новия образователен закон, образователните институции са автономни, а вмешателството на външни, неоторизирани и незрели субекти е нарушение на закона.

Случаят в ОДЗ "Брезичка" - гр. Бургас е инцидент и той не може и не бива да генерира генерални анализи за професионализма на българския учител, който има най-голяма нужда от родителското доверие и партниране, както и от подкрепата на МОН като институция.

Нека припомним обаче, че примерите на физическата и психологическа агресия над българските учители и директори са над 5000 за година, факт, който отблъсква младите учители от решението им да заработят като педагози. Натискът и опитите за въздействие на някои родители или техните кооперативи към образователните дейци са път към неефективна и неуспешна образователна система, която би създала личности без граждански и човешки добродетели.

Връщайки се на случая в детската градина, виждаме и друго незаконосъобразно действие, извършено от родител, като поставяне на камера без знанието и съгласието на наблюдаваното лице. Това е факт, който показва непознаване и незачитане на закона, но и подсъзнателно внушава на децата, че законите и правилата в България са фарс и могат да се нарушават.

В почти 90% от образователните институции има видеонаблюдение, което далеч не решава проблема с агресията между деца и ученици, агресията към учители и директори.
Синдикат "Образование" настоява твърдо за спазването на съществуващите правила, като припомня на родителите и техните организации, че ролята на родителя в образователната система е подпомагаща и партнираща, а не управляваща и рекетираща. Защото "Успехът и щастието на детето могат да се случат само в резултат от ефективното партньорство".

Юлиян Петров
председател на СО "Подкрепа"

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 07.02.2018 г.
0
 
 
Юлиян Петров да замълчи, какво като учителките са синдикалистки. Записът категорично показва, че това са жени които не трябва да припарват до деца, не да ги обучават. Трябва да бъдат съдени за насилие над деца. А колктоо до ниския рейтинг на учителя аз познавам учители с много висок рейтинг. така, че рейтинг под общ знаменател не слагай и не трябва да се прикрива поредното нсилие над деца. Защо нервите си не ги изпусне пред някой баща на дете от детската градина? нека да барне моето, ще и ускубя пирошината.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: