Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Баба гледа зарзават между блоковете! Комшиите й скочиха - не искат марули, а площадка за деца
Автор: Екип Burgas24.bg 15:12 / 12.12.2017Коментари (6)14624
Жители на няколко блока в бургаския комплекс "Изгрев" с години търпят под терасите им да съществува, както те го наричат - змиярник. Става въпрос за междублоковото пространство между 20 и 21 блок в комплекса, в което възрастна жена си е спретнала зеленчукова градина. Сигнал за тази нередност е изпратен до кмета и общинския съвет на Бургас, както и до министъра на регионалното развитите. Репортер на Burgas24.bg днес засне района между споменатите блокове. Изгледайте нашето видео и преценете сами така ли трябва да изглежда междублоково пространство в европейски град!

"Повече от 40 години живеем в к-с "Изгрев"-Бургас, но в междублоковото пространство между 20 и 21 блок има едно Г- образно приличащо на сметище "дворно място", собственост на Желязка Стоянова, живуща в 20 -и блок. Мястото е оградено с ръждива мрежа и изкривени бетонни колове. Вътре има от няколко десетилетия камари от натрупани камъни,тухли и отпадъци с височина около 1,5 м, неугледни по-големи и по-малки барачки, треви, саморасли дървета, дървета за огрев и др. Изобщо визията от мястото не е за междублоковото пространство. Единствената полезна площ, която собственичката ползва е за 4-5 малки лехички - лук, чесън, маруля, чубрица и някои цветя-общо около 15-20 кв.м. Струва ли се да съществува тази грозна гледка, която съпътства живота ни повече от 40 години? Това не е земеделска територия.

Собственичката е жена над 75 години, социално затруднена. За Желязка смисълът на живота е само дворното място. За да го поддържа тя извършва основно следните дейности: непрекъснато изхвърля треви и клони до контейнерите за смет; за да полива градинката използва високо волтов кабел от апартамента си, който захранва помпа за поливане. Кабелът минава през тротоарите на междублоковото пространство и за да не се вижда, покрива го със сухи треви", се посочва в сигнала

Освен това възрастната градинарка палила огън през лятото за зимнините си. Последният път е бил на 14.07.2017 г.,когато дори е бил обявен жълт код за особено горещо и опасно за пожари време. Според съседите жената подвеждала служителите на Община -Бургас,че трябва да сече дървета от дворното място, а изсичала 40-годишни дървета извън него. Последният пример е тази пролет. "Пристигна кола и работници от отдела за озеленяване към общината започнаха сеч на над 40-годишни дървета извън дворното място -в междублоковото пространство. Нашата намеса едва спря тяхната сеч, но при разговор с госпожа Праматарова от отдела за озеленяване в общината, отговора беше-"Като ги сече, ще засади отново дървета". Учудихме се на това становище и проведохме повторен телефон разговор. Съвсем добронамерено обяснихме, че са подведени от отдела за озеленяване. Казахме също ,че през 2016 г.собственичката наливаше нафта в корените на дърветата извън дворното място-в междублоковото пространство. Написахме тогава писмо до общината за случая, но не се даде ход на сигнал", жалят се още в "Изгрев".

Недоволството на съкварталците било огромно, а Желязка бранила с всички средства собствеността си. В конфликт е с много съседи, но страхът от нея е много голям, заради нейните скандали, клетви, закани и др. Дотам се е стигнало, че никой не иска този проблем да се постави в писмена форма пред общинската администрация и кметството. "От нея се страхуват и много общински служители. Докъде сме я докарали през 21-ви век?", питат жалбоподателите.

"Според ЗУТ междублоковите пространства са основно зелени площи и са общинска собственост. Това дворно място също трябва да е общинска собственост, защото след отчуждаването му са получени 2 апартамента за него в 20-ти блок.Независимо от това, собственичката заявява, че с новия устройствен план на Бургас ще може да си вземе още място от междублоковото пространство. Явно тя има поддръжка от служители в общината още от времето на предишните кметове Проданов и Костадинов.Няма друга причина за това безхаберие на общината повече от 40 години, въпреки многобройните сигнали през годините", пишат още гражданите.

Те предлагат да се оформи площадка за деца и отдих на мястото на "змиярника", както те го наричат. Освен това наблизо нямало детски кът и децата се трупат да играят пред входовете. "Има законова възможност за благоустройство на терена и евентуална нова компенсация на собственичката.Тя даже ще живее по-добре и по-спокойно след парична компенсация за мястото (ако има право на това). Настояваме да дойде комисия на място ,за да се убедите в правотата на нашето искане. Комплекс "Изгрев" е един от престижните квартали на Бургас и тук е най-голямата търговска част на града ни. Всички блокове около нас се санират - 19,21,22,23, високите блокове и др. На фона на обновения квартал нетърпима е вече тази комбинация от тресавище и сметище.Имаме надежда да се отстрани този нетърпим проблем и да се разрешат нещата в правилната посока", жалват се съседите от "Изгрев".









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 13.12.2017 г.
0
 
 
Какво ви пречат марулите? след време , което наближава ще има да ги търсите....злобари...
Aнонимен
на 12.12.2017 г.
0
 
 
Огледално на това междублоково пространство отдавна е застроено, между блокове 32, 33, 31. Там преди 12 години имаше също градинки. Проверете.
0
 
 
Ей кво нещо е злобата че някой има нещо а не е като другите . Представям си бабата как е тръгнала с едно брадве и гъта 40 годишни дървета където и се мернат :)
0
 
 
Нека им застроят това междублоково пространство,да няма въздух,че тогава ще ревнат,че е много презастроено
Aнонимен
на 12.12.2017 г.
0
 
 
Утре като ви из..ат една кооперация на място на градинката ,друга песен ще пеете. Ще питате де са марулите и смокините на бабето.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: