Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Представят посмъртно романите на Любен Петков
Автор: Екип Burgas24.bg 09:34 / 28.11.2017Коментари (0)1534
©
Този петък от 18 часа в зала "Георги Баев" на Културен център "Морско казино" ще бъдат представени романите на Любен Петков. Бургаският писател събра приживе своето творчество - повести, разкази, пътеписи, детски истории, пиеси и романи в 6 отделни тома. Някои бяха публикувани, други - за съжаление, не. В последния - 6-ти том, който излезе тези дни с помощта на Министерство на културата, Община Бургас и приятели, са събрани романите "Убийство" и "Преображение Господне". Първият роман е на основата на действителен криминален случай, а вторият стъпва върху исторически събития. Всички те са се развили на територията на Бургас и региона.

"Всички у нас, които харесват световноизвестния роман на Труман Капоти "Хладнокръвно", трябва да бъдат наясно, че романът "Убийство" е талантлива и новаторска преработка на уроците на световноизвестната книга върху територията на българската литература...

Ако този роман-предупреждение беше разчетен както трябва още навремето, дали щеше да изпълни ролята си и на лекарство, на горчив хап срещу всепозволеността, царуваща у нас през последните десетилетия?", задава въпроси литературният критик Деян Енев.

За втория роман Анжела Димчева прибавя: "След "Българският Великден или страстите български" на Тончо Жечев, за мен "Преображение Господне" на Любен Петков е втората сериозна съвременна философско-историко-документална книга за българските националноосвободителни борби, която би трябвало да прочетем не като архивари, а като тълкуватели на послания".

Любен Петков e български белетрист, автор на разкази, повести и романи за възрастни и деца. Роден е на 3 юни 1939 г. в с. Крушевец, Бургаска област. Работил е като журналист, редактор и издател - сп. "Съвременник", изд. "Български писател", директор на издателство "Отечество". Книгите му са превеждани на над 10 езика. Носител е на престижни литературни награди. Почетен гражданин на Бургас.

И както пише Деян Енев: "Моят приятел Любен Петков досега не се наслади на признание, равностойно на таланта му и на твърде значимото му творчество. Дано втората поява на романите най-сетне да пречупи тази тъжна закономерност. Ако знаехте какъв тих, светъл и твърд като кремък човек е Любен Петков и колко много ни е казал в книгите си, щяхте да разберете за какво говоря. Той вероятно не се интересува и от признанието. Но ние, българските читатели, му го дължим".
Организаторите - Община Бургас, Регионална библиотека "П. К. Яворов", Издателска къща "Знаци" и Агенция "Алдор", призовават близки, приятели и познати, които пазят спомени, писма, снимки, автографи и др. от писателя Любен Петков, да ги донесат на срещата и предадат на представителя на Държавен архив, за да бъде оформен Личен фонд на писателя в архива.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Влизането на България в Шенген
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: