Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Психично болна бургазлийка подлуди ж.к. "Лазур", общественият посредник се намеси
Автор: Екип Burgas24.bg 12:16 / 15.11.2017Коментари (0)10084
©
-Благодарение на адекватната намеса на заместник-кмета на Бургас Лорис Мануелян жената е настанена в психиатрично лечебно заведение

-След лечението 33 годишната жена ще бъде преместена в защитено жилище за лица с психични разстройства в Бургас

33-годишната жена е с доказана диагноза "Параноична шизофрения". Тя живее съвсем сама в апартамент в комплекс "Лазур", няма живи роднини, които да се грижат за нея и редовно да й дават лекарствата. В последните дни състоянието й рязко се влошило.

Младата жена счупила прозорец на жилището си, започнала да става опасна, както за себе си, така и за околните. След като починал дядо й преди години, съседка започнала да я наглежда, да й носи храна, дори й плащала сметките, разпределяла й парите така, че да има за всеки ден. Но болната жена започнала да става неадекватна и състоянието от ден на ден ставало все по-зле. Тогава друга съседка се обръща за помощ към общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев. 

"Момичето е само, живее в студен апартамент, няма ток, няма вода. Освен това стана опасна както за себе си, така и за околните. Трябва да й се помогне, защото може да стане много лошо. Няма как някой от блока да се грижи за нея постоянно. Има моменти, в които е агресивна и няма как да се общува с нея. Затова Ви молим за компетентна помощ!", пише в сигнала си Тодор Стамболиев съседката на психично болната жена.

"След като се запознах с жалбата на разтревожената бургазлийка, веднага изпратих писмо до заместник-кмета на Бургас Лорис Мануелян. Разбрах, че тя има установена диагноза и на няколко пъти се е лекувала.

Нямаше как да остана безразличен от това, което се случва. В крайна сметка жената е болна и няма живи родители и близки, които да се грижат за нея. В такива ситуации човек не може да остане безучастен. От заместник-кмета по здравеопазване получих адекватна помощ и подкрепа, за да успеем да настаним момичето в психиатричната клиника", казва общественият посредник Тодор Стамболиев. 

Той е благодарен на Лорис Мануелян за бързата реакция и затова, че заедно са успели да намерят решение на проблема. Веднага на място, където живее болната жена са били изпратени полиция, линейка. Пълно съдействие оказа и г-жа Снежана Атанасова от Дирекция "Социално подпомагане"-Бургас. Така, с общи усилия,жената бе настаненав Центъра за психично здраве- Бургас.

В лечебното заведение болната жена доброволно се е подписала, че трябва да остане под лекарско наблюдение, което е облекчило процедурата за настаняване. След няколко месечен престой в болницата, тя ще бъде преместена в защитено жилище за лица с психични разстройства в Бургас. 

"Изключително съм щастлива и благодарна на Обществения посредник господин Тодор Стамболиев, както и на всички , които се включиха в оказване на помощ към нашата болна съседка. Нямаше ние как да оставим един човешки живот да бъде погубен, само защото няма живи близки и роднини". -изказва благодарността си съседката, която е написала сигнала до бургаския омбудсман.

А ето какви са стъпките за задължително настаняване, когато лице с доказано психическо разстройство, няма живи роднини, които да се грижат за него и отказва доброволно да остане на лечение. В такива случаи настаняването се извършва с подаване на писмена молба до прокурора от съседи с искане за производство за образуване на дело за принудително настаняване . Към молбата могат да бъдат добавени писмени свидетелски показания. Компетентният съд по тези производства е Районният съд. 

Делото се разглежда в открито заседание. С решението си съдът се произнася относно необходимостта от настаняване за принудително лечение, както и за начинът и мястото, където следва да бъде проведено лечението. 

"В конкретния случай, тази процедура беше съкратена, заради доброволното желание на 33 годишната жена да остане за лечение в Центъра за психично здраве. Така, благодарение на съдействието на заместник-кмета Лорис Мануеляни на Снежана Атанасова от Дирекция "Социално подпомагане" успяхме да помогнем както на болната жена, така и на хората, които живеят в съседство с нея", казва общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев.

И добавя, че винаги се стига до адекватно решение, когато институциите работят заедно, за да бъдат в полза на гражданите на община Бургас.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:
Пожар в Айтос
09:09 / 28.03.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: