Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вижте колко ще струват номерата по избор, по които родните баровци толкова си падат
Автор: Екип Burgas24.bg 16:02 / 10.11.2017Коментари (3)13416
© Burgas24.bg
10 пъти по-скъпо да плащат шофьорите, които искат специални номера за колите си. Това предложение на МВР за промяна в Закона за държавните такси е публикувано вече за обществено обсъждане. Номер с числа по избор вече ще струва 300 лв. Досега таксата за тази екстра беше само 30 лв. Собственик на кола, който иска табели с 4 еднакви числа, ще трябва да плати 2000 лв. Досега тарифата беше два пъти по-евтина. Запазва се най-солената такса от 7000 лв. за баровците, които искат да изпъкнат на пътя с 6 цифри в номера. 

За тях има опция на номера да бъде изписано и име в комбинация от 6 букви по желание на клиента. Популярният преди години рапър Иван Главчев, прочут повече като Ванко 1, който лежа в затвора и за трафик на жени, движеше в родния Пловдив с автомобил, на табелата на която "грееше" името му - VANKO, припомниха полицаи. "Увеличението на размера на таксите за специални услуги е заради засиленото търсене. Възможният брой на този вид табели за регистрация на моторни превозни средства е много ограничен. С повишаването на таксите се цели ограничаване на търсенето", пише в мотивите към проекта.

Един на 50 души вече изявявал желание сам да посочи цифрите в номера си, като най-много са мераклиите за това в София, научи "24 часа". Повечето от тях били с годината, в която е роден шофьорът - например 1990-а. Предимно млади и по-заможни столичани изявявали лични претенции. Друг мотив за поскъпване на таксите за табели с еднакви цифри или с номера по желание са повечето пари, които ще влязат в бюджета, става ясно от документа. Манията по еднаквите номера на колата е отпреди 1989 г. Тогава обаче тази екстра е достъпна само за "по-специалните българи", т.е. за хората в ръководството на някогашната комунистическа партия. От 90-те години на миналия век се смята, че еднаквите цифри на автомобила са символ на просперитет, благополучие и престиж в обществото. 

Първи на колите си поставиха еднакви цифри мутренските босове. Разстреляният през 1995 г. шеф на силовата групировка ВИС 1 Васил Илиев обикаляше София с мерцедес с номер 9988. Брат му Георги Илиев, убит от снайперист в Слънчев бряг 10 г. по-късно, не му отстъпваше. Той се движеше с брониран мерцедес с номер 3350. Техният верен съратник Константин Димитров-Косьо Самоковеца, прочул се като контрабандист №1 в началото на новия век, се беше спрял на джип мерцедес тип "кубче" с номер 8899. Филип Найденов-Фатик обикаляше града със сребриста лимузина мерцедес с номер BB FN 888. Номерът на колата означаваше: BB - baba (в превод от турски "баща"), F - Фатик, N - Найденов, обясняват полицаи.

За сметка на предстоящото поскъпване на еднаквите цифри в номера обаче други такси, събирани от МВР, ще бъдат намалени, ако предложението бъде гласувано от правителството. 35 лв. ще се плащат за първоначална регистрация на кола, както и за възстановяване на прекратена. За ремаркетата цената ще е 30 лв., а за мотопед - 28. Транзитните номера ще струват 20 лв. Отпада досегашната такса за монтаж на регистрационните табели. Прекратяването на регистрацията на автомобили по желание на собственика ще струва само 5 лв., предвижда проектът. От МВР са помислили и за своите автомобили. Колите на полицията ще бъдат освободени от заплащане на такси за всички услуги, това ще важи още за посолствата и консулствата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Вдигат цената,защото има много глупаци,който да пълнят гушата на КАТ.
+4
 
 
"Прекратяването на регистрацията на автомобили по желание на собственика ще струва САМО 5 лв." Че то сега струва 3 лв. ??!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: