Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
28 години от 10 ноември 1989 г.
Автор: Екип Burgas24.bg 10:13 / 10.11.2017Коментари (16)1544
©
Днес се навършват 28 години от историческия 10 ноември, променил историята на България. Тогава, през 1989 г. се състоя Ноемврийският пленум на ЦК на БКП, който прие оставката на Тодор Живков. Това е краят на 35-годишното му управление на Народна република България като Генерален секретар на ЦК на БКП. Тази дата се възприема като начало на прехода на България към демокрация и пазарна икономика, въпреки че еднопартийната система на БКП (която продължава да е единственият ръководен фактор в държавата) е премахната едва на следващата година, а първите реални икономически реформи са предприети 15 месеца след пленума.

С идването на Михаил Горбачов на власт в Съветския съюз започва процес на перестройка. Това оказва въздействие и върху останалите социалистически страни, които са членове на Организацията на Варшавския договор и Съвета за икономическа взаимопомощ. България, не без основание сочена за един от най-верните на СССР съюзници по онова време, също обявява курс към преустройство на съществуващата в страната обществено-политическа и икономическа система.

В България Тодор Живков констатира в различни изказвания, че досегашната система не успява да отговори на нуждите от промяна на тогавашното общество и се начертава рамка на ново обществено устройство - демократично начало на държавата. Икономическата рамка също се променя от държавно планиране към елементи на частно стопанство.

При Горбачов и поетия от него курс за самостоятелност на съюзниците, за първи път, откакто Живков е начело, се появяват различия между него и съветски ръководител. На 9 ноември 1989 г. на заседание на Политбюро Тодор Живков подава оставка като генерален секретар на БКП след организиран от съветското посолство натиск, както и от страна на неговите най-близки съратници Йордан Йотов, Добри Джуров, Димитър Станишев, както и от Станко Тодоров, Гриша Филипов и Георги Атанасов.

Искането за оставка е организирано от члена на Политбюро Петър Младенов и кандидат-члена Андрей Луканов. Някои от членовете на ЦК като Милко Балев и Димитър Стоянов не са предварително информирани. Живков не подава оставка от поста председател на Държавния съвет на Народна република България (най-високата длъжност в държавата), предложението за това е направено от името на Политбюро.

В дневния ред на Ноемврийския пленум са поставени две точки. Първата е доклад на Тодор Живков за актуалната обстановка в страната и необходимостта от преустройство на икономиката "по посока на пазарния механизъм, съчетан с планово начало", а втората е оставката на генералния секретар на ЦК на БКП. Живков произнася встъпителното слово, след което ЦК одобрява доклада му.

На следобедното заседание на пленума членовете на Централния комитет приемат оставката на Живков, без да му дадат възможност за заключителни думи, и утвърждават Петър Младенов на поста Генерален секретар на ЦК на БКП. Пленумът предлага на Народното събрание да освободи Живков и от поста председател на Държавния съвет на Народна република България.

На 17 ноември, на заседание на Народното събрание, предавано пряко по телевизията, Петър Младенов е избран за председател на Държавния съвет. Още на следващия ден - 18 ноември, се провежда първият свободен митинг, организиран от т.нар. неформални организации, начело с КТ "Подкрепа" и "Екогласност", на площада пред храм-паметника "Свети Александър Невски". На 18 януари 1990 г. бившият пръв партиен и държавен лидер Тодор Живков е арестуван. Първите свободни и демократични избори след повече от 45 години се състоят на 10 и 17 юни 1990 г.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И следващите 28 не се надявайте к**а е квадратен .
0
 
 
Какво строене е падало, каква индустрия. Русия е давала на пионката на КГБ, мангала от Правец готови пари, а той е вдигал грандиозни заводи. За да може Бай Ганьо да произвежда консерви и килоти, и да ги изнася в Русия. След което Русия си взима всички пари, с лихвите, и по този начин получава прозведените стоки, не просто безплатно, защото това би било обида към освободителите, а дори си взима и пари отгоре. Парите на българския пенсионер, който мрази офшорките на "бившите" комунисти като Лукойл, ЕВН, Дънди Прешъс и всеки едър бизнес, но си обича онова време. Защото тогава България е "просперирала". Но нещата не са толкова прости, колкото изглеждат. Те са още по-прости. Откъдето и да го погледнеш, Бай ти Ганьо си е тарикат майна.
+2
 
 
И аз имам няколко въпроса. Днес има ли жителство? За да живееш някъде, трябва да си жител на съответното населено място. Трябват ли ти визи, за да отидеш до държава на по-малко от 1000км. от тук и има ли таван от 200(или около тази сума, но май не повече от 250)лв. за смяна или може да отидеш и до Филипините и Индонезия с колкото ти пари стиска в джоба. Редят ли се десетметрови опашки в очакване на топлия "Люлин" хляб и свършва ли прясното мляко в 11.00. Май забравихме и друго - в училищата по обществените дисциплини си се прилагаше така наречения "класово-партиен подход"(поне се признаваше, обаче) и в един партизанин се виждаха трима, в трима - чета, а във военен преврат - всенародна революция. Карат ли ви сега да манифестирате с лозунги-простотии? Има и ред други неща, които е хубаво(донякъде), че са забравени. Но да изкарваме онова време по-добро от сегашното - НЕ! Ако сега не сме цъфнали и вързали, то причините са други и в нас също си има вина за това
-1
 
 
Нека да си зададем няколко въпроса. По-добро ли е днес образованието? Отделен въпрос е, че започват да учат децата ни, че не е имало турско робство. По-добро ли е медицинското обслужване? Има ли достатъчно работа за хората? Заплащането достойно ли е? По-добре ли живеем изобщо? За 28 години много неща би трябвало да се променят за по-добър и достоен живот. Но дали е станало така?
+4
 
 
Представлението на Цирка на КПСС-БКП е на 10 ноември 1990 г. Задкулисието на клоуните започва на 2 ноември.Тогава съветския посранНик съобщава на дрОгаря бай Тошо,че чичо Горби вече го не ще. И политбюро на БКП е принудено да "благодари" на правешкия капацитет и да го намести с бай Пешо"Танкиста",а иначе главния клоун с куфарчетата и инструкциите за "демокрация" е Андрюха Луканович. Щото преди КПСС и БКП са КГБ-ДС. После се създава ДПС,после имаме"опозиция" от ченгели -СДС и после баба БКП слага една нова фустанела и става модерната лява БСП с много леви частници и бизнесмени от западен тип.С парите от куфарчетата,инструкциите от Масква,нароилите се банки.После следва честна приватизация,фалирали заводи изкупени на безценица от същите тези "бизнесДроари".Фалират банки,но НЕ фалират кредитните им милионери...Пипалата са в София...главата е в Москва. Какво се е променило след 28 г. ? Дъртите фролове от онова време вече не са живи,но копелетата им 2 и 3 -то поколение са или в политиката или в бизнеса...а някой са на Запад.Уви...в Москва и Русия никой няма!!!Но Русия е тук..чрез паметниците си,чрез путинофилите-путеноиди,чрез Лукойловци и много други компании работещи на "загуба" и плащати бг заплати. Какво ще се промени ? Изгубилия крайник дълго време живее с усещането,че крайника му е все още там,че даже и мърда.Докато е с това усещане,се подпира с помощни средства.Разделя се между усещането,че живее и е пълноценен или ,че е инвалид и няма нормален живот.Агонията на прехода понякога трае толкова дълго,колкото е било и осакатяването.А то не е от 9 септември 1944 г...то е от 3 март 1878г.От тогава "освобождението ни" се превръща в разделение между 2 империи.И двете днес са Републики с президенти,но Имперското в тях е същото ,когато са били с царе-султани.За никого ли не е ясно,че и двете са лика-прилика и са ни поделяли откакто ги има..къде с влияние,къде териториално или икономически.И все пак преди 28 г.българина поне получи шанс да излезе от клетката на соц-а...Сега всеки е свободен да пътува,да робува,да безделничи или да търси щастието си по света.Свободата дава шанс да се развиваш.Свободата ти дава шанс да отлиташ и да се връщаш.Това дрОгарите го знаеха много добре и затова строяха стени и кльонове.Това вече го няма!Рано или късно...ще стигнем"обетованата" земя за душите и съзнанието си и тогава ще започне началото.Има няма...още 12г. Бог да пази България,другото е път,който трябва да извървим...
на 10.11.2017 г.
+5
 
 
28 години по-късно, май се оказа, че всички мечти от митингите са си останали просто мечти и до днес.... ;( А през това време, загубихме и това което имахме.... жалко! Но това не пречи да продължаваме да вярваме в светлото бъдеще :)
+4
 
 
Голяма "промяна"... От първи ешелон на БКП, в момента ни управлява трети... Цирк!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: