Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ученици от Приморско коментираха българското председателство на Съвета на ЕС
Автор: Екип Burgas24.bg 10:05 / 03.11.2017Коментари (0)2388
©
Ученици от СУ "Никола Вапцаров", гр. Приморско впечатлиха със знания, талант и любознателност представители на държавната и местна власт, по време на събитие, посветено на бъдещото българско председателство на Съвета на ЕС. На среща с областния управител Вълчо Чолаков и кмета на Общината Димитър Германов младите хора в Приморско за пореден път показаха, че учениците в област Бургас са интелигентни, образовани, будни, с интерес към света, който ги заобикаля, и участващи активно във всички важни събития.

С есе на тема "Какво означава да си гражданин на ЕС" и изложба "Приморско - част от европейското семейство" младежите от II до XI клас споделиха своите виждания за важността на членството ни в Съюза и предстоящото председателство на Съвета на ЕС. Творбите им, отличаващи се с оригиналност и задълбочени познания, впечатлиха присъстващите в залата.

"Вие сте бъдещето на Европа. Фокусът на България по време на председателството е насочен към младите хора, към вашето развитие, възможности за обучение, реализация, сигурността. Вие сте знаещи и амбициозни, печелите редица състезания, конкурси в успешно съревновавание с ваши връстници от други държави в Европейския съюз. От всичко, което показахте и казахте днес става ясно, че вижданията ви за бъдещето на Съюза съвпадат с посланията, които ще излъчи страната ни, а именно Европа на консенсуса, конкурентоспособността, кохезията. Вярвам, че вие сте най-добрите посланици на държавата, тези, които с успехите си ни представяте достойно навсякъде по света. Гордея се с вас.", с тези думи Чолаков се обърна към присъстващите млади хора.

По време на срещата учениците научиха още, че държавите членки, които изпълняват председателството, работят в тясно сътрудничество в групи от по 3 държави. Те определят дългосрочни цели и изготвят общ план, в който се набелязват темите и основните въпроси, които ще бъдат разгледани от Съвета в рамките на 18-месечен период. Общите приоритети в програмата на Триото, в което България участва с Естония и Австрия са концентрирани върху утвърждаване на Съюза като мощен фактор на световната сцена, оправомощаващ и защитаващ всички свои граждани, осигуряващ свобода, сигурност и правосъдие, работни места, растеж и конкурентоспособност, с насочена към бъдещето политика в областта на климата.

"България е една от страните в Европейския съюз с най-древна история. Само в музея в Приморско има стотици артефакти, които свидетелстват за древни цивилизации, обитавали нашите земи. Всичко това ни дава самочувствието, че страната ни като държава-членка има огромен принос към културно-историческото наследство на Европа. По време на председателството ни ще имаме възможността да покажем това богатство. Вярвам, че в дългосрочен план това ще спомогне за развитието на туризма и повече чуждестранни инвестиции", коментира кметът на община Приморско Димитър Германов.

За учениците, отличили се с най-добри есета в конкурса, община Приморско беше осигурила награди. В срещата участие взеха представители на общинска администрация, Областен информационен център, учители.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: