Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Образователният министър: Работим за облекчаване товара на първолаците
Автор: Екип Burgas24.bg 11:20 / 20.10.2017Коментари (0)1326
© Burgas24.bg
Работим за облекчаване товара на първокласниците, които се налага да мъкнат огромни раници. Това заяви във Варна министърът на образованието Красимир Вълчев, предаде репортер на Varna24.bg
 
"Комплектът учебници за първи клас тежи 2,7 кг. Ако децата носят всички учебници стават малко над 4 килограма с раницата. Внася се допълнителна тежест с учебните помагала, които не са задължителни и се избират от всяко училище. Работим за облекчаване товара на децата. Има различни варианти - да се разделят учебници, да има шкафчета. Може да се прибегне до варианта с електронните учебници, но където има възможност да се закупят такива и децата имат достъп до персонални крайни устройства това е една от възможностите.", каза министърът.

Той допълни, че учителите избират учебниците, които да ползват. Това, което прави по-евтини учебниците е това, че те се ползват три години от три випуска. От друга страна децата се оплакват, че ползваните учебници са изхабени. 

Стана ясно, че авторските права много оскъпявали електронните учебниците, затова това не е най-добрият вариант. 

Министър Вълчев обясни, че за първа година има одобрени електронни варианти на учебници.

"Дегитализацията на учебния процес е неизбежна, всяка година правим крачки, макар и недостатъчни. Над 45% от училищата имат Wifi мрежи, които покриват на 90% класните стаи. За първа година имаме одобрени електронни варианти на учебници по всички дисциплини. Ще продължим да инвестираме в мобилни мрежи. Подпомагаме училищата и детските градини, които дегитализират учебния процес. Работим по обновяването на компютърните кабинети, работим за интерактивни връзки. Няма страна в ЕС, която да е минала само на електронни учебници, това е поетапен процес. Голяма част от децата имат индивидуални устройства, но все още не можем да говорим за чисто електронно обучение. Ние имаме грижа на този етап от гледна точка на компютърни кабинети, от гледна точка на интернет. 

Целта ни е всяко дете да има достъп до образование и до добри учители. В отдалечените населени места от големите градове определено имаме трудности с обезпечаването на учители и особено говорейки за дигитализация на учебния процес, учители по информационни технологии. Това е по-голямото предизвикателство към системата. Обучаваме такива кадри, имаме национална програма за квалификация." 

Министър Вълчев присъства при откриването на форум "Innowave 2017 Business and Startup Conference" на IT компании в Дворецът на културата и спорта.

По-късно той ще се срещне с работодателски организации и с директори на образователни институции от общината и областта в Община Варна.

В програмата на министъра са включени посещения в търговска гимназия "Г.С. Раковски", Детска градина № 6 "Палечко" и Професионалната гимназия по химични и хранително-вкусови технологии "Дм. Менделеев".

В 18 ч. е предвидена официална церемония по награждаването на най-добрия лекар от Варна. Организатори на събитието са Община Варна и Български лекарски съюз. Място - Градската художествена галерия.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: