Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Отказахме на Полша екстрадиция на сводник, искал да е зад решетките във Варна
Автор: Екип Burgas24.bg 15:58 / 09.10.2017Коментари (3)1302
© Burgas24.bg
Състав на Варненския апелативен съд днес отмени решение на Окръжен съд - Добрич, с което е допусната екстрадицията на полския гражданин Томас Пиелах в родината му, за да изтърпи присъда, наложена от Районен съд - Варшава за сводничество, сутеньорство и за грабеж. Апелативният съд прие да приведе в изпълнение наказание в размер на 2 години 4 месеца и 1 ден, което е остатък от наложена 3 годишна присъда на полския съд, влязла в сила през февруари 2012 година.

Пресслужбата на съда припомня, че полякът бе задържан с Европейска заповед за арест(ЕЗА), издадена от Окръжен съд - Варшава. Компетентните власти в Република Полша настояваха за предаването на своя сънародник, за да изтърпи наказанието по наложената му ефективна присъда за престъпления, извършени през 2005 и 2006 година. Полският съд е признал вината му затова, че с други лица и с употреба на сила и заплахи склонявали жени към проституция, както и за грабеж.

Днес полякът поиска от българския съд да откаже екстрадицията в родината му и да му позволи да търпи наложеното му наказание в български затвор. Основният му аргумент е, че семейството и близките му са тук, няма да прекъсва връзките си с тях и те ще могат да го посещават.

За да откаже предаването му на полските власти, днес Варненският апелативен съд се мотивира, че Пиелах е гражданин на държава - членка на ЕС и той, както и семейството му се ползва с признатата свобода на движение в рамките на съюза. Съдът прие писмени доказателства, които свидетелстват за трайната му интеграция в българското общество и разпита задържаният с ЕЗА поляк. 

Той живее от близо 2 години в с.Оброчище, Добричка област със своето семейство и е в процес на придобиване на свой собствен дом. Детето му посещава българско учебно заведение. Семейството има регистрирана фирма в България и развива икономическа дейност, с която се издържа и декларира доходите си пред българските власти.
Като прецени събраните гласни и писмени доказателства, днес Варненският апелативен съд намери, че Томас Пиелах със своето семейство е създал фактически и икономически връзки в България, които биха увеличили в значителна степен шансовете му за социална реализация след изтърпяването на наказанието, наложено му от полския съд. Възможността да бъде посещаван в затвора от близките си роднини изхожда от правото му по чл. 8 от ЕКПЧОС.

Апелативният съд във Варна потвърди мярката му за неотклонение "задържане под стража". Решението на апелативната инстанция ще бъде върнато на ОС - Добрич, за да адаптира полската присъда към българския НК и да приведе в изпълнение остатъка от наказанието в размер на 2 години 4 месеца и 1 ден, което Томас Пиелах ще търпи в Затвора Варна.

Решението на Варненския апелативен съд, с което отказваме да екстрадираме в Полша техния сънвародник и приемаме той да изтърпи наказанието си в България е окончателно.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 09.10.2017 г.
+1
 
 
Е сега му се е.а май..та.
Aнонимен
на 09.10.2017 г.
+1
 
 
И защо ние да го храним, а не те?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: