Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Край Пловдив продадоха девствена мома само за 2000 лева
Автор: Екип Burgas24.bg 10:46 / 28.08.2017Коментари (4)1219
©
Снимка: Архив
Котировките на борсата за булки край Бачковския манастир паднаха главоломно и бяха регистрирани единични сделки. 2000 лева удари най-скъпата продажба на девственица. "Традицията си отива. Преди години красивите и непорочни момичета вървяха до 10 000 лева", разказа Тодорка Василева от Димитровград. Кризата, от една страна, и модерните времена, от друга, постепенно изместили ромския обичай.

Десетки калайджии започнаха да прииждат по поляните на Бачковски манастир още в неделя по обяд. Всяка година на Голяма Богородица по стар стил те се изсипват пред обителта. Този път обаче бяха значително по-малко. "Честно казано ядат и мърсят. Цяла нощ гуляят на открито, а след тях ние чистим", ядосва се игуменът архимандрит Симон. По думите му пазарът за булки край манастира вече се преместил в Стара Загора и Чирпан. Това била причината за слабия интерес. Нагиздени моми в минижупи и с брокат в косите обаче не липсваха. Но ергените ги превъзхождаха по численост. Повечето от тях бяха момчета от 16 до 20 г., дошли да си харесат момиче.

Георги Василев убеди баща си, че жената на живота му ще бъде Мария от Първомай. Двата рода се оттеглиха да преговарят край кебапчийниците по ларгото на обителта. "Момата ни е девствена. Научена е да работи и да домакинства", хвалеше я баща й Кольо. Той поиска 5000 лева, но родителите на момчето бяха категорични, че нямат толкова пари. В крайна сметка си стиснаха ръцете на 2000 лева. 

"Няма вече кой да брои по 10-20 хиляди", обясни 38-годишната Мариана Николова от с. Синитево. Тя имала две дъщери и с мъжа й обикаляха да търсят жених за едно от момичетата си, защото вече навършило 17 г. Девойката беше накипрена с малка светла рокля и много грим, пише "24 часа". "Отдавна и нашите са по модата. Ако имаме късмет да намерим момче с къща, злато и нова кола, ще поискаме повече пари. Но нашите хора вече са бедни", казва Николова. Тези, които съвсем нямат пари, предлагали разплащане в натура - злато или добитък.

Момите се обиждат, че ги продават. Те се изхитрили и предварително се запознавали с момчетата по фейсбук. Не вярвали, докато не ги видят и проучат. На сгледите обикновено се харесвали. После родителите на момчето отивали в къщата на момата и се пазарели. Цената много зависела от това дали девойката е непорочна. Ако е красива и не е спала с мъж, цената й била по-висока. Тези, които са се развели, попадат в категорията "втора употреба". 

Тогава и 500 лева били много. Отнетата девственост не можела да се скрие. Роднините на жениха проверявали чаршафа на заранта. Повечето младежи казаха, че са дошли в Бачково да зяпат. Един от тях е 14-годишният Асенчо, на който му било рано да се задомява. Но трябвало отсега да навлиза в занаята.

"Женим се по любов, не се продаваме като животни. Живеем в ХХI век", сърдят се напетите девойки. И повечето от тях отказват да бъдат снимани. Постепенно в късния след обед калайджийското присъствие в Бачково се увеличи. Мнозина разпънаха софри и надуха музиката. Част от тях обясниха, че ще пренощуват пред портите на обителта. 

"Можеш ли да им забраниш", вдига рамене игуменът. Всеки от присъстващите влиза в храма и пали свещи. На пръсти се брояха даренията - едва 3 шилета. Архимандрит Симон очаква още толкова животни и на 28-и, когато е Голяма Богородица по стар стил. Търговците от сергиите и кебапчийниците не бяха във възторг от оборота. "По-слаб пазар на булки не е имало", мръщеха те.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
"...едва три шилета !!!" Три шилета малко ли е , алчни отци? Какво искате, цялото стадо ли да докарат?
+2
 
 
В Хасеновград имаше протести, и тези мангали си продължават въпреки всичко. Тези които са се събрали там на "пазар" могат да бъдат глобени по 10 закона, само че са електорат. Но не става само с електорат, трябва и някой да работи.
+2
 
 
"Не се продаваме като животни" - хаха! Да, само живеете като животни и се чифтосвате като животни.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: