Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Община Бургас стартира проект за ограмотяване на българчетата от малцинствата
Автор: Екип Burgas24.bg 10:18 / 01.08.2017Коментари (0)1347
©
Стартира изпълнението на проект BG05M2OP001-3.001-0040 "Пълноценна подкрепа на предучилищното възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение от община Бургас", финансиран от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Основната му цел е създаване на условия за пълноценна подкрепа на деца в предучилищна възраст от кв. "Рудник", с. Равнец, гр. Българово и кв. "Победа", където живеят компактни групи от етнически общности, чрез въвеждане на иновативни и надграждане на съществуващи образователни практики. Държавният интерес изисква в по-късна възраст те да не се превръщат в маргинали, а да се изградят като пълноценни граждани.

Партньори по проекта са Детска градина "Детелина" - филиал гр. Българово, Детска градина "Калинка" - кв. "Рудник", Детска градина "Теменуга" - с. Равнец, Детска градина "Звездица Зорница", Детска градина "Веселушко" и Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе".

Планираните дейности са свързани с транспортиране и придружаване на деца от населени места с компактно население от етнически общности до детските градини-партньори през цялата учебна година, подобряване на образователната среда в детските градини с цел повишаване качеството на обучението и подобряване на резултатите от него, което включва обзавеждане и оборудване на 3 ателиета по традиционни занаяти, на помещения за групова и индивидуална работа с деца и родители, на помещения за дейности по интереси и занимални. Обзаведените помещения ще създадат приветлива приемна среда за децата, в тях ще бъдат извършвани дейности по насърчаване участието на родителите във възпитателния процес и работа с родителите от семейства в неравностойна ситуация от етническите малцинства, които възпрепятстват децата си, подлежащи на задължителна предучилищна подготовка от редовно посещаване на детска градина.

Ключова дейност по проекта е осигуряване на допълнително обучение по български език за децата, на които той не е майчин. Във всяка детска градина ще бъдат сформирани по 3 групи деца със затруднения в общуването на нашия език, като обучението ще се осъществи чрез провеждане на интерактивни и практически занятия по езикова култура и начална грамотност, съобразени с конкретните нужди на всяко едно дете.

Дейност "Насърчаване общуването и съвместните изяви между деца от различните етноси, обучаващи се в детските градини-партньори и съхраняване и развиване на културната идентичност на децата от етническите малцинства и техните връстници в интеграционна мултикултурна среда" предвижда провеждането на 6 концерта, 6 спортни мероприятия, 1 пленер за детска рисунка на тема "Дъга на толерантността", 1 уъркшоп за изработване на глинени изделия, традиционни костюми на етносите, изделия от прежда и декупаж; "Дни на отворените врати" за родители и близка семейна среда и по две еднодневни екскурзии за децата от всяка детска градина.

Дейност "Съвместна работа с родители от уязвими семейства/семейства в неравностойна ситуация от етническите малцинства, които възпрепятстват децата си, подлежащи на задължителна предучилищна подготовка от редовно посещаване на детска градина и родители без разлика от етническия им произход за разясняване ползите от образователната интеграция и приемането на различието" предвижда провеждане на ежемесечни сбирки на клуб "Отговорни родители" в детските градини-партньори за представяне на добри практики на етническа толерантност и успешна съвместна интеграция, както и на 2 еднодневни изнесени обучения на родители за повишаване родителската отговорност при осъществяване на подкрепа и насърчаване учебния процес.

Дейност "Разработване и приемане на Общинска програма за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства на община Бургас" е свързана с приемането на Общинска програма за изпълнение на Актуализираната национална стратегия за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства на МОН от 04.03.2010 г. за периода 2015-2020 г. и разработване на планове за действие по Програмата за всяка календарна година.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: