Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
На пристанището представят "Европейското преоткриване на Черно море. Френски връзки."
Автор: Екип Burgas24.bg 08:45 / 28.07.2017Коментари (0)1389
©
По случай навършването на 25 години от създаването на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество, в Бургас ще бъде представена изложба "Европейското преоткриване на Черно море. Френски връзки." Изложбата ще бъде подредена в обновената "Магазия 1" на Пристанище Бургас - символичната морска врата на България.

Откриването ще бъде на 28 юли от 18 часа. Организатори на събитието са Дипломатическият институт към Министъра на външните работи на Република България и Международният търговски и културен център ГЕОПАН - Бургас. Експозицията гостува в Бургас със съдействието на Областна управа, Община Бургас, "Пристанище Бургас" ЕАД и под специалния патронаж на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура".

Изложбата ще представи пред публиката резултатите от сътрудничество между французи и българи, датиращо векове. Включени са стари географски и морски карти на френската картографска школа, дневници на пътешественици и дипломати, първото френско консулство по българските земи, двете големи български пристанища Бургас и Варна, изградени от френски строители, създаването на черноморския ни военен флот, морските ни фарове построени преди повече от 100 години от френската фирма Кола и Мишел и още детайли от френските връзки на Черно море.

В експозицията специално внимание е отделено на Пристанище Бургас. То е представено с четири пана, а на плаката на изложбата е красивата карта на Бургас и Бургаския залив, изработена преди двеста години от французина Тетбу дьо Марини. Мястото за представяне на изложбата не е случайно, защото изграждането на бургаското пристанище е неразривно свързано с френските пристанищни власти, архитекти, инженери и конструктори. Обновената "Магазия 1" със съхрaнената автентична нитована подпокривна конструкция тип "Айфел" е пример за успешно съхранена история в съчетание с нова функционалност на сградата.

Отбелязвайки двадесет и петата годишнина на ЧИС, България, като страна-учредител, отдава дължимото на направеното от Организацията през годините: изграждането на култура на диалог, мрежи на сътрудничество и механизми за формиране на взаимно доверие.

Оригиналната изложба е подготвена на френски език и за първи път беше представена в Париж през 2016 г. по повод Националния празник на България, където се радва на голям интерес. През тази година е подготвена българска версия на изложбата, която за първи път ще може да бъде разгледана в "Магазия1". Гост при откриването на изложбата в Бургас ще бъде Н. Пр. Ерик Льобедел, Посланик на Френската Република в България. Отправена е покана за гостуване към ръководителите на Пристанище Марсилия - Фос, с които Пристанище Бургас има сключен меморандум за сътрудничество и към Н. Пр. Майкъл Кристидис, Генерален секретар на Постоянния секретариат на ЧИС. След Бургас, организаторите предвиждат изложбата да бъде представена в Истанбул.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: