Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Красива българка впечатли с родолюбието си
Автор: Екип Burgas24.bg 08:36 / 10.07.2017Коментари (0)3145
Мирела Манолова от София завоюва второ място на международен конкурс за красота в народни носии в Босна и Херцеговина. От 27 юни до 2 юли в Томиславград се провежда четвърто международно състезание с две категории - "Мис Хърватия 2017 г." и "Най-красива жена извън Хърватия". Младата българка участва във втората дисциплина и се изправя срещу конкуренция от 27 момичета от 21 държави (Аржентина, Австралия, Австрия, Белгия, Боливия, Босна и Херцеговина, България, Черна гора, Чили, Италия, Косово, Унгария, Нова Зеландия, Германия, Парагвай, Румъния, САЩ, Словения, Сърбия, Швеция, Швейцария).

Участничките дефилират с хърватски носии, а гласуването за тях е във Фейсбук, където са публикувани снимки в национални носии. Нашето момиче получава 2665 гласа и се класира на второ място. Първа и трета са представителки на домакините Босна и Херцеговина. 18-годишната Мирела живее в столичното село Мрамор. Тази година завършва Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии със специалност декоратор-сладкар. 

"Това е едно от най-занаятчийските училища в България, в което всеки млад човек, след като завърши, може да продължи спокойно да работи по избраната професия", споделя гордо Мирела. Вече е приета да продължи образованието си в Университета по хранителни технологии в Пловдив.

За Мирела това е първото състезание с носии. Тя е единствена представителка на България, а страната ни участва за трети път в международното състезание. Конкурсът е проведен под патронажа на д-р Драган Чович, член на председателския съвет на Сдружението на хърватите в Босна и Херцеговина, Държавната служба за хърватите зад граница, правителството на БИХ и община Томиславград.

Мирела разказва, че директорката на читалището в село Мрамор я избира за участие в състезанието, а самото предложение идва от посолството на Хърватия в България. С представянето си младото момиче иска да популяризира българската носия. А нейната е съчетана от няколко краища на България - риза от Ловеч, престилка и бръчник от Видин и пафти от Кюстендил.

Българката обяснява, че 14 дни е била на първо място по време на гласуването, но за няколко часа в последния ден вотът се обръща и Босна и Херцеговина побеждава с 62 гласа разлика. "За мен това второ място е първо, защото всички 2665 българи ме подкрепиха и ми даваха кураж, разбира се, най-тежкият ми момент беше точно този обрат, а водех с 500 гласа", споделя българската красавица.

Заради любовта си към българския фолклор е амбицирана да участва и "заради България, която има страхотни традиции, култура и природа".

Участието на Мирела има и предистория - появата й на абитуриентския бал в носия. Разказва, че го е решила отдавна, от малка е запалена по народните танци, а и заради нейния вуйчо, колекционер на автентични народни носии. Гордее се с личната си колекция от четири автентични носии. 

"На бала исках да бъда естествена, не съм имала за цел да стана известна с външния си вид, който е много по-различен от този на връстниците ми. За мен най-важно е да бъда себе си и да показвам колкото се може повече българския фолклор, а и е хубаво младите да не забравят корените си и миналото си", разказва пламенно тя. На завършването си отива с носия от село Блатешница, Радомирско, накитите са от Северна България, пафтите са донесени от македонци, които са се преселили преди време в Кюстендил, наричат се Кюстендилки.

"Носията за бала съм я събирала три години на отделни части от различни хора и региони", обяснява девойката.

И четирите носии са ми любими, но най-ми е на сърце тази от бала, защото е на 72 години и е "поела" много позитивни спомени от този незабравим за мен ден. Изработката е от природни платове и цветове. Съхранението им става само на хладно, сухо и тъмно място, за да запазят структурата си и бляскавия си вид.

Споделя, че често участва в различни празници, обикаля по възстановки и събори в различни краища на България. "Дори краят на този месец ще посетя с приятеля ми събора "Болярска среща", който ще бъде с цел да се покаже в Рекордите на Гинес за най-дългата сватба от 4500 души".

"Мисля, че българските обичаи и традиции са едно от най-важните неща в живота на народа ни, трябва да ги уважаваме", казва Мирела Манолова.

Източник: в. "Труд"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: