Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Математици от цял свят се събраха в Несебър
Автор: Екип Burgas24.bg 17:13 / 03.07.2017Коментари (0)1627
©
За четвърта поредна година Община Несебър бе домакин на финалния кръг на Международния турнир "Математика без граници", който се проведе под патронажа на кмета Николай Димитров. Официалният старт на престижното състезание, в което взеха участие 1300 деца от 12 държави, бе даден на 1 юли в двора на СУ "Любен Каравелов". В продължение на няколко дни българските ученици се конкурираха при решаването на сложни задачи с техни връстници от Азърбайджан, Казахстан, Киргизстан, Малта, Македония, Мексико, Русия, Румъния, Турция, Хонконг и Узбекистан.

Най-добрите в турнира бяха наградени днес на специална церемония на амфитеатъра. Най-атрактивната награда бе купата на кмета на Несебър. Лично Николай Димитров я връчи на математика Божидар Димитров от ПМГ "Св. Климент Охридски" - Силистра, който и миналата година бе неин горд притежател. Младият талант отново постигна впечатляващи резултати в турнира и напълно заслужено бе отличен с приза.
Заради организационната и мотивищата си роля си в успешното провеждане на "Математика без граници", Галина Белянская от Казахстан получи плакет и сертификат за принос лично от градоначалника.

Международният форум даде право на индивидуално и отборно представяне. Две ученички на СУ "Любен Каравелов" бяха отличени при индивидуалните участници- Никол Димитрова (1 клас) се окичи със сребърен медал, а Мая Минкова (2 клас) взе бронзов медал. Най-голямото несебърско училище се представи достойно и при отборите -тимът на първи клас спечели трето място, а на четвъртокласниците - второ.

По време на награждаването всяка страна-участничка отправи артистичен поздрав към участниците, като българският бе песен, изпълнена от възпитаничката на СУ "Любен Каравелов" Никол Димитрова. Представителите на Казахстан изненадаха приятно присъстващите, като изпяха химн посветен на турнира "Математика без граници", специално написан от техен учител, преподавател по музика.

Престижното състезание започна в събота -1 юли, с приветствено обръщение на кмета Николай Димитров към 1300-те участници. В словото си градоначалникът подчерта, че домакинството е "знак, че сме успели да осигурим условията, необходими на всеки един от участниците да покаже най-доброто от своите математически знания и умения и същевременно да прекара няколко незабрави дни в нашия град - един от най-красивите в България." По традиция бе прочетено и обещание за честност на три езика - български, руски и английски.

Три поздравителни адреса бяха изпратени до участниците в турнира- от министъра на образованието и науката - Красимир Вълчев, от посланика на Казахстан в България - Н. Пр. Темиртай Избастин, посланика на Азърбайджан - д-р Наргиз Гурбанова.

Организатори на турнира "Математика без граници" са Педагогическа асоциация "Образование без граници" - България и Научно - образователен център "Innovation" - Казахстан със съдействието на Община Несебър.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: