Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургас внедри ефективна електронна система за управление на риска от наводнения
Автор: Екип Burgas24.bg 11:42 / 28.04.2017Коментари (1)1717
Община Бургас внедри ефективна електронна система за управление на риска от наводнения. Тя се управлява от Центъра за видеонаблюдение, където дежурни оператори следят за показанията в реално време и имат готовност да реагират при нужда. 

Системата дава актуални и стари данни за състоянието на потенциално опасни реки в общината, прави прогнози. Нейните "очи" са 22 хидрометрични станции с радарни сензори. Те са оборудвани със соларни панели, гарантиращи автономната им работа, както и с видеокамери, позволяващи извършването на постоянно наблюдение на застрашените от наводнение територии. Допълнителни данни постъпват от 3 станции за измерване на количество валежи, ултразвуков сензор за измерване скорост и посока на вятъра, сензори за измерване на температура и влажност на въздуха, слънчева радиация и атмосферно налягане.

"Нашата задача като местна власт е да сме все по-подготвени за реакция при кризисна ситуация, както и да даваме потенциално жизненоважна информация на гражданите в реално време", каза зам.-кметът Руска Бояджиева при днешното представяне на системата пред журналисти.

Община Бургас реализира тази полезна придобивка по проект "Интегрирано управление на риска от наводнения в община Бургас" (IMFR) Договор за безвъзмездна финансова помощ: Д- 34- 16/ 08.04. 2015г. Той се финансира по програма BG02 "Интегрирано управление на морските и вътрешните води", съфинансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2009-2014.

В момента системата следи единствено за риска от наводнения, но тя е гъвкава и амбицията на Община Бургас е да я надгради с опция за следене на опасността от пожари и други видове бедствия. Чрез системата се обработват и визуализират в лесен за четене и разбираем формат данните, постъпващи от изградените хидрометрични станции и сензори. В ГИС карта е въведена цялата налична информация за територията на община Бургас, обхващаща елементи на критична инфраструктура, пътна инфраструктура, имоти и др. Създаден е регистър на наводненията, с възможност за визуализация на територията, която обхващат. Нанесени са данни и за 10 прогнозни модела на наводнения. Цялата тази информация позволява на отговорните институции лесно да установят кои райони и какви елементи на градската инфраструктура са застрашени от наводнения, за да предприемат адекватни и навременни мерки за предотвратяване или редуциране на щетите.

По проекта е разработено и мобилно приложение, което ще позволи известяване на граждани и длъжностни лица за повишени нива и валежи през техните телефони. Бургаската електронна система за управление на риска от наводнения е реализирана от българската софтуерна компания "ТехноЛогика".









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 30.04.2017 г.
0
 
 
Какво е името на приложението и от къде може да се изтегли ?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:
Пожар в Айтос
09:09 / 28.03.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: