Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Драгнев към бургазлии: По-внимателно с колите около градските автобуси
Автор: Екип Burgas24.bg 16:31 / 24.03.2017Коментари (21)9183
© Burgas24.bg
Рязкото спиране на автобусите е, за да не се предизвика ПТП. Това каза за Радио "Фокус" - Бургас инж. Петко Драгнев, управител на ОП "Бургасбус" във връзка със зачестилите случаи на пострадали пътуващи в автобусите в резултат на рязкото натискане на спирачките от шофьорите. Само преди дни двама души пострадаха в подобна ситуация.

"Най-честата причина за това е, че водачите на леки автомобили не могат да преценят как се движат автобусите и колко трудно спират поради габаритите и теглото си. Леките автомобили или се движат много близо, или правят резки маневри пред автобуса и това налага съответната реакция на водача. Иначе настъпва ПТП. Най-честата причина за тези пострадали пътници е рязкото спиране на автобусите за да не се предизвика ПТП", заяви инж. Драгнев.

По думите му има и такива граждани, които решават, че пресичането на платното е съвсем безопасно и в последния момент тръгват да пресичат.

"И пак, за да спасим човешки живот, се налага рязко спиране на автобуса. Искам да призовем бургазлии малко по-толерантно и по-разумно да се движат с леките автомобили около превозните средства на градския транспорт. В крайна сметка в автобусите се движат роднините на всички ни", каза още инж. Петко Драгнев.

Според него изоставането в разписанието на автобусите не е причина за резките движения.

"Разписанието е сметнато така, че да се придвижат от точка А до точка Б на маршрута си. Времето за пътуване не се променя, че това (закъснението) да е причина. Сигурно в някои случаи се налага изоставане поради натоварения трафик, но това изоставане не се санкционира по никакъв начин, още повече, че сега наближава летния сезон и трафика ще се натовари още повече", отбеляза управителят на Бургасбус.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 25.03.2017 г.
0
 
 
Ама това са частни случаи - само когато автобуса е на спирка. Веднъж потеглили от спирката - правилника е един за всички!
Aнонимен
на 25.03.2017 г.
0
 
 
Нормално е при потегляне и престрояване да им се осигури предимство, иначе нито някога ще потеглят, нито някога ще се престроят. Проблема по-скоро е в това, което водачите на автобуси правят след завършване на споменатите маневри. Никъде нищо не им дава предимство освен споменатите частни случаи. Мен лично са ми отнемали предимство доста брутално, вероятно с ясното съзнание, че на автобуса нищо няма да му стане, ще го отнеса аз. С безпримерна наглост се хвърлят да сменят лента без мигач, без да помислят за миг дали ще успея да спра - те просто си правят каквото там са решили спонтанно, да заобикалят дупка, автобус ме е изблъсквал буквално от лентата в която карам... Бих ги сравнил с камикадзета, но всъщност шофьорите на автобуси не рискуват собствения си живот, не сър, само моя и евентуално на пътниците, които превозват. По малоумие подобно нещо е сравнимо само с пешеходец, който се хвърля на пешеходна пътека без да се огледа, все едно предимството което има ще го спаси от зловещи последици. Затова е крайно нездравословно и безотговорно да се вменява вина за подобни инциденти(за които е статията) на другите водачи - вината е изцяло на автобуса и неговия водач. Това, че някой не ти е осигурил предимство за да тръгнеш от спирката, или да смениш лентата, не значи че имаш право безогледно да потеглиш или да се престроиш рязко, предизвиквайки ПТП. Създавайте още чувство на безнаказаност сред шофьорите на автобуси и ще се радвате на резултата - няма да е добър за никого. Вервайте ми.
Aнонимен
на 25.03.2017 г.
0
 
 
Чл. 65. При движение в пътна лента покрай спиращо, спряло или потеглящо пътно превозно средство от означена с пътен знак трамвайна, тролейбусна или автобусна спирка водачът на нерелсовото пътно превозно средство е длъжен своевременно да намали скоростта, за да може в случай на необходимост да спре.
Aнонимен
на 25.03.2017 г.
0
 
 
Чл. 67. Водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да намали скоростта, а при необходимост и да спре, за да позволи на пътните превозни средства от редовните линии за обществен превоз на пътници да извършат необходимите маневри, свързани с потеглянето им от обозначените спирки. Това не освобождава водачите на пътните превозни средства от редовните линии за обществен превоз на пътници да вземат необходимите мерки за безопасност.
0
 
 
Не знам колега за вас но аз като взимах книжка в правилника пише че трябва да осигуриш предимство на онщинския транспорт.
Aнонимен
на 25.03.2017 г.
0
 
 
На всеки от коментиращите предлагам да се повозят до шофьора на градски автобус в продължение на два часа и след това да коментират.Това не означава, че оправдавам шофьори назначени с протекцията на партия с 4/четири/ букви.
Aнонимен
на 25.03.2017 г.
0
 
 
Тези автобуси карат в две ленти. Мога във всеки момент да докажа този факт чрез видеорегистър. Освен това, с тази уродлива транспортна схема, движението в Бургас се организира така, че да се увеличи броят на конфликтните точки многократно. Стесниха се булевардите, улиците, направиха се фунии, пресичат се по неадекватен начин пътища, напълнихме се със светофари, чиято идея УЖ беше да регулират по-добре трафика - напротив, чрез тях се създават само задръствания. Ей те това лято с вече новата схема ще покаже малоумието на тази транспортна схема.
Aнонимен
на 24.03.2017 г.
0
 
 
Камери на всеки 200 метра, това е истината. И промяна на закона - отнемане на шофьорска книжка за 3 години при 3 нарушения без значение какви са нарушенията ! ... За алкохол и наркотици - в затвора за умишлен опит за масово убийство.
+1
 
 
Автобусните шофьори карат най безобразно без да се съобразяват с колите!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: