Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Оставиха каналджията Ерол в ареста
Автор: Екип Burgas24.bg 16:08 / 09.03.2017Коментари (0)1046
© Burgas24.bg
Окръжен съд - Бургас потвърди определение на Районния съд, с което не е уважено искането за изменение на мярката за неотклонение "Задържане под стража" в по-лека такава спрямо Ерол С., обвиняем за незаконен превоз на имигранти.

Въззивният съд сподели приетото от първата инстанция, че с цел да не се забавя излишно процеса в рамките на досъдебното производство и на основание чл. 65, ал. 6 от НПК определи срок от два месеца, в който обвиняемият и неговият защитник да не могат да правят нови искания за изменение на взетата спрямо него мярка за неотклонение, освен ако искането им се основава на влошаване на здравословното състояние на обвиняемия.

Припомняме, че с първоначално определение от 04.10.2016 г. състав на Районен съд - Бургас е взел по отношение на обвиняемия мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 1000 лв. Въззивната инстанция е отменила определението и е взела спрямо Ерол С. мярка за неотклонение "Задържане под стража". При последвали обжалвания на мярката от обвиняемия и неговата защита и първоинстанционния съд и Окръжен съд - Бургас, като въззивна инстанция, са потвърждавали взетата спрямо обвиняемия мярка за неотклонение "Задържане под стража".

Според Окръжен съд - Бургас правилно Районният съд е приел на база събраните в хода на разследването годни доказателствени материали, че е налице обосновано предположение обвиняемият да е извършил на престъпно деяние по чл. 281, ал. 2, т. 1, т. 4 и т. 5, вр. ал. 1 от НК. Престъплението, за което Ерол С. е привлечен като обвиняем, е тежко умишлено престъпление по смисъла на чл. 93, т. 7 от НК, наказуемо с "Лишаване от свобода" от една до шест години и глоба от пет до двадесет хиляди лева.

От събраните до настоящия момент последователни показания на 7 полицейски служители, както и на петимата чуждестранни граждани, разпитани включително пред съдия, Бургаският окръжен съд изведе обосновано подозрение за авторството на разследваното деяние от страна на Ерол С. Правилно и обосновано първоинстанционният съд е приел, че продължава да съществува реална опасност обвиняемият да извърши друго престъпление или да се укрие. Видно от приложената справка за съдимост, Ерол С. е осъден за престъпление по чл. 172б от НК, осъществено на 26.02.2012 г., за което с влязла в сила на 13.03.2015 г. присъда на Софийски районен съд му е наложено наказание "Лишаване от свобода" за срок от една година, изпълнението на което е отложено за срок от три години, както и глоба в размер на 1000 лева. Деянието, предмет на настоящото досъдебно производство е извършено в изпитателния срок на това осъждане. Това според настоящата съдебна инстанция показва тенденция към утвърждаване на престъпни навици, така и за наличието на пречки за постигане целите на наказанието - очевидно наложеното на обвиняемия предходно наказание не е изиграло своя поправителен и превъзпитателен ефект.

В съдебното заседание днес обвиняемият се обърна към съдебния състав с думите, че е виновен и съжалява за стореното. "Най-много страда моето семейство. Не бих повторил това деяние!", каза още Ерол С. Според Бургаският окръжен съд самопризнанията на обвиняемия и съдействието му за разкриване на обективната истина по делото, са обстоятелства, които са от значение единствено за определяне вида и размера на наказанието, но същите са ирелевантни при преценката на законността на задържането и не могат да игнорират посочената реална опасност от извършване на престъпление.

Определението на Окръжен съд - Бургас е окончателно.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: