Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Абумелих: С демонополизацията на Здравната каса здравеопазването ще бъде справедливо и 100 % безплатно
Автор: Екип Burgas24.bg 16:02 / 09.03.2017Коментари (0)1772
© Burgas24.bg
За демонополизация на здравната каса настоява кандидатът за народен представител от ГЕРБ Семир Абумелих. Според него има нужда от радикална промяна в здравеопазването, която да е справедлива за трите основни групи от нашето обществото - първата - работещите българи, втората са пенсионерите, децата, онкоболните и инвалидите, а третата група е на неработещите. Здравеопазването ще бъде 100 % безплатно, ще бъде справедливо и ще включва баланс между личния принос и солидарния модел.

Абумелих счита, че сегашната здравна система не обслужва работещия българин, който е нейният гръбнак. Тя не успява и да отговори на предизвикателствата на новостите в медицината - технологиите, апаратурата и лекарствата. 

"Искаме новото, най-доброто - сегашната система не може да го даде, не може да посрещне предизвикателствата на новата медицина", добави Абумелих по време на пресконференция, предаде репортер на Burgas24.bg.

При премахване на монопола на Здравната каса на пазара ще навлязат застрахователите, а битката за потребители ще доведе до повишаване качеството на предлаганите услуги, стриктен контрол и повишена профилактика. Според Абумелих ще се сложи край на излишните хоспитализации, гонене на клинични пътеки и чакане с часове пред кабинета на личния лекар.

Целта на демонополизацията е здравеопазването да стане достъпно, без лимити и направления, без отказ от лечение заради липса на средства. За да се случи е необходимо вкарването на допълнителни задължителни здравни застраховки. Идеята е те да не утежняват допълнително данъчните разходи на работещия, а да са част от общата 8% застраховка в момента. Ще се появи хибридна система, в която процентът, който се плаща от работодателя ще отива в солидарния фонд, а процентът, който се плаща от работника - при застраховател по избор.

Начинът на финансиране на лечебните заведения също ще бъде реформиран. Планира се част от тях да бъдат 100% бюджетни и лечението в тях да бъде напълно безплатно за всички групи от обществото. Паралелно с това ще бъде организирана допълнителна лечебна мрежа, която ще определя цените си на пазарен принцип и в случай, че пациентът избере болница от тази мрежа, застрахователят му ще доплаща разликата. Лекарите ще бъдат адекватно заплатени за труда, който полагат и тяхна грижа ще бъде единствено здравето на пациента, а не бройките клинични пътеки, които им трябват за месеца. Болниците, поставени в такава конкурентна среда, ще могат сами да определят своите цени, спрямо разходите си.

Водачът на бургаската листа за народни представители от ГЕРБ Ивелина Василева гарантира, че програмата за ин витро ще продължи да съществува и ще бъде надградена. По думите й ще бъде осигурено финансиране, гарантиращо семействата, които има проблеми и искат да имат дете, да получат подкрепа без ограничения за броя на процедурите.

Областният лидер на ГЕРБ Димитър Бойчев заяви, че са необходими около 6 млн. лв. за довършване на строителството и оборудване на Медицинския факултет към "Проф. д-р Асен Златаров". Той изтъкна факта колко важно е осъществяването на проекта за развитието на здравеопазването в града и задържане на младите хора, които искат да учат медицина в Бургас.



Още по темата: общо новини по темата: 365
18.08.2020 »
02.05.2018 »
05.05.2017 »
05.05.2017 »
05.05.2017 »
04.05.2017 »
предишна страница [ 1/61 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Борба за влияние в Близкия Изток
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: