Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Костадин Марков: Няма да позволим БСП да възроди проекта "Бургас-Александруполис"
Автор: Екип Burgas24.bg 09:09 / 09.03.2017Коментари (0)1921
© Burgas24.bg
Костадин Марков е водач на листата с кандидати за народни представители на Коалиция "Реформаторски блок - Глас народен" в Бургас. Марков е зам.-председател на СДС, а в 43-то Народно събрание бе депутат от Бургаски регион.

- Преди три месеца не успяхте да убедите политиците, че дясното правителство трябва да продължи своя живот. Как ще убедите избирателите, че след три седмици трябва да дадат нов мандат на десен кабинет?

- И досега продължавам да смятам, че вярното решение беше да се състави правителство с мандата на Реформаторския блок. Виждате в момента как служебният кабинет и президентът се мъчат в сложната международна обстановка. Имаме предложение на Юнкер за Европа в 5 варианта - Бялата книга, и не виждам никаква реакция от правителството и президента и слава Богу. Защото трябва да има много сериозен дебат по тази тема и да се излезе с национална позиция.

Мисля, че ще ни е по-лесно да убеждаваме избирателите отколкото политиците. И аргументите в тази посока ще бъдат свързани с нещата, които се случиха по време на участието ни в управлението, и на това, което предлагаме с нашата програма, че трябва да се случи оттук нататък. А дали ще успеем, ще видим на 26-ти март.

- А как ще убедите десните бургазлии да подкрепят вас, а не ГЕРБ? Знаете резултата, с който кметът Николов спечели последните местни избори в Бургас.

- Има голяма разлика между резултата на г-н Николов и резултата на ГЕРБ в Бургас. Да не забравяме, че Реформаторският блок не просто подкрепя кмета Николов през тези мандати, но и участва в управлението на града. Аз лично отговарях почти два мандата за строителството и инвенстиционната програма в града и считам, че много от хората оценяват това, което свършихме. И днес в екипа на кмета присъстват наши представители, за чиято работа отзивите са много добри. Така че съм по-скоро оптимист, че ние ще черпим позитиви от нашето участие в местната власт, съвместно с ГЕРБ отколкото, че ще загубим, какъвто е контекстът на въпроса.

- Приоритет в програмата на РБ е свободата за бизнеса. Но това казват всички. Какво направихте за бизнеса докато вашият лидер (на СДС) Божидар Лукарски ръководеше икономическото ведомство?

- Доколкото си спомням, като отчитахме резултати от управлението - над 40 режима бяха облекчени по времето на министър Лукарски. Да не говорим, че програмата, която той управляваше - "Конкурентоспособност", е една от най-успешните. Мисля, че над 1000 договора са подписани с фирми за получаване на средства по тази програма и за стимулиране на бизнеса им. Даже грешката ни беше, че малко говорихме за това, което се случва. Огромните ми очаквания от г-н Лукарски и екипа му, ако пак успеем да сглобим дясноцентристко управление, е един закон за публично-частните партньорства. Защото през 2020г., когато свършат парите от еврофондовете, а за съжаление голяма част от икономиката се крепи на тях, ние трябва да имаме готова нормативна база, улесняваща партнирането между публичните субекти и частния сектор. Така че в тази насока не успяхме да довършим някои неща и трябва да го направим сега.

- Ще вдигате ли пенсии и заплати като Корнелия Нинова, Радан Кънев и Мартин Димитров?

- Не, в това смешно наддаване няма да се включим. Естествено, че искаме да се вдигат и пенсиите, и заплатите, и доходите на всички хора, но Реформаторският блок винаги казва истината и създава реалистични очаквания. Няма да се включим в смешното наддаване: ГЕРБ дава 1500лв., Мартин Димитров дава 1540лв., БСП пък дава всичко. Нашата теза е, че доходите, и то в държавния сектор, могат да нарастват с темповете, с които се вдига икономическият растеж на страната. Другото е безразсъдно и на практика поставя под риск бюджета. И аз съм убеден, че хората скоро ще проумеят необосноваността на горецитираните предложенията на колегите от другите партии, но дори с електорални загуби ние ще продължим да упорстваме за по-високи доходи, но с постепенен ръст в рамките на възможното.

- Друга основна тема, която сте очертали е патриотизмът. С какво сте по различни от Валери Симеонов/Каракачанов и Сидеров?

- Свободата и националната сигурност в модерната ни история са гарантирани и извоювани от десницата. Именно затова въпросите на евроинтеграцията, правата на българските граждани и националната сигурност са основна тема на десницата, а не на самозвани патриоти. Десните политици са тези, които свалиха от власт преди 27 години тоталитарния режим и комунистическите марионетки на Съветския съюз. Десницата вече се е преборила с едни нашественици от изток - онези от Москва. Тогава част от сегашните националисти бяха твърда опора на комунистите национални предатели. Десницата е исторически противник на левия интернационализъм, който искаше да направи България 16-та съветска република, който без малко да подари Пиринска Македония(където съм роден и аз) на Тито.

Патриотизмът на Реформаторския блок днес стъпва на ясния цивилизационен избор, на консервативните и семейни ценности. Ние не казваме добре дошли на бежанците, защото не се страхуваме да назовем проблемите с истинските им имена, каквото и да ни струва това. Ние поставяме на първо място националния интерес. Разбира се, в рамките на ясните ни ангажименти като членове на ЕС и НАТО.

И като говорим за ангажименти - нека припомня, че десницата пое пред бургазлии ангажимента да спре "Бургас-Александруполис". А ангажиментът, който поехме преди всички български граждани, е че в следващия парламент нашите депутати ще спрат опитите на БСП да реставрира руските енергийни проекти - така наречения "Голям шлем" на Путин и Първанов.

- Много модерно напоследък е да се говори за съдебна реформа и борба с корупцията. РБ има ли какво да каже по темата?

- Блокът има най-много какво да каже по темата. Антикорупционният закон, въпреки убийствените усилия, които направиха депутатите в този парламент, така и не успя да мине на второ четене, но за следващия считам, че ще бъде основен приоритет за Блока. Той е доста сериозен като рестрикции и контрол към всички, които могат да взимат решения и разходването на публичните средства зависи от тях. Опитваме се да предложим неща, които обхващат цялата съдебна система. Не сме се вторачили като някои колеги в прокуратурата, считаме, че е необходимо да се вземат мерки и по гражданските дела, не само по наказателните, където също има голямо забавяне и абсурдни решения. И въобще да се направят предложения, свързани с цялата система. Нов момент в нашата програма е и възможността всеки, който заема публична длъжност, да бъде заснет. Сега е модерно да се отказват от политически имунитет, което е глупост, защото, ако народният представител няма свободата да говори каквото иска, то на него му се налага цензура и той не може наистина да представлява народа. Хората за съжаление свързват имунитета само с ограничаване възможността да се преследва един народен представител, а това не е така. Имунитетът е, за да може той да говори свободно.

- Реформаторският блок бе напуснат от две партии, но прибавихте четири - БНД, БДФ, Глас Народен и ЗНС. Проучванията казват, че ще минете четирипроцентовата бариера. Бихте ли протегнали ръка към напусналите партньори, които ежедневно ви засипват с обиди и обвинения?

- Единствената партия, която напусна Блока, беше партията на Касим Дал - НПСД, като с тях имахме драматични различия още, докато бяхме в управлението и най-вече с оценката ни за това, което се случваше в съседна Турция. За втора цяла напуснала партия не мога да се сетя, защото твърдят, че от ДСБ огромна част от структурите и от поддръжниците им останаха и симпатизират на Реформаторския блок. Между другото това го показват и досегашните социологически проучвания. Иначе новите партии, които поканихме, и които влязоха в Блока, ще дадат своя принос и аз считам, че с тях излизаме даже по-силни от предния път. Дали ще минем четирипроцентовата бариера въобще не е въпрос, на който бих се спрял. Убеден съм - няма проучване, което да дава друг вариант. Въпросът е дали отново ще стигнем 8-9% или все пак ще има някакво разочарование в десния избирател, заради това, че Радан Кънев се отцепи с Народната република и ще има някакъв отлив от нашите гласове.

- Друга важна тема за вашите съграждани е санирането. ГЕРБ твърдо подкрепят, патриотите са против. Ако седнете на преговори за управленска коалиция, то какво ще е мнението на реформаторите? Това отсега се очертава като възможен проблем за постигане на консенсус.

- Факт е, че има различни мнения и в Блока по отношение на програмата за саниране. Аз лично съм я подрепял две години и мисля да продължа да го правя с някои предложения. Те са свързани с оптимизирането на програмата, като най-същественото е, че занапред трябва да има и самоучастия в някакъв процент на собствениците, на които ще се санират жилищата. Нещо трябва да се направи. Това е един огромен жилишен фонд, който вече прекрачва гаранционния си праг. И единственият вариант е всички данъкоплатци, с помощта разбира се и на програмата, да положим усилия и да започнем поетапно рехабилитиране на този фонд. Друг вариант няма. В този смисъл твърдо подкрепям програмата и ще се боря и в Блока да надделее това мнение.

- Как ще реагирате, ако БСП дойде на власт и тръгне да възражда тръбата (или проекта "Бургас-Александруполис") за изграждането на която 50 хиляди бургазлии казаха "не" през 2008-ма?

- Реакцията ни ще бъде доста сериозна, бих казал и крайна, ако недай си Боже това чудо се случи - БСП да се върне на власт и тръгне да възражда този умрял проект. Бургазлии и хората от цялото Южно Черноморие си казаха вече мнението за него. Имаше възможност за много сериозен дебат, проведоха се референдуми и нашето мнение е еднозначно. Виждате, че в БСП даже вече се гърчат и не знаят какво да отговорят. Уж приеха документ на конгрес, в който тръбата е в плановете им, после местни депутати, за да спасят някое гласче в Бургаска област казаха, че текстът е коригиран и е отпаднал от програмата им. А аз знам едно - когато най-висшият партиен форум приеме едно решение, то може да се промени само с решение пак на същия партиен форум. А втори конгрес на БСП не съм чул да отмени това, което са гласували за Бургас-Александруполис, така че недай си Боже, ако БСП вземе властта проектът става доста реален. Но мисля, че хората ще реагират така, че да ги откажат от проекта.

Източник: Демокрация днес




Още по темата: общо новини по темата: 365
18.08.2020 »
02.05.2018 »
05.05.2017 »
05.05.2017 »
05.05.2017 »
04.05.2017 »
предишна страница [ 1/61 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:
Пожар в Айтос
09:09 / 28.03.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: