Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Есемесите излизат тройно по-скъпо, ако са написани на български?
Автор: Екип Burgas24.bg 14:21 / 30.01.2017Коментари (23)3148
© Burgas24.bg
Кратките съобщения (СМС) излизат тройно по-скъпо, ако са написани на български език в сравнение с тези, изпратени на език с латинска азбука или с български думи, транскрибирани с латински букви. За дискриминационната практика се оплакаха потребители, които засекли, че за нормален есемес със 160 символа им удържали пари колкото за три.

"Десет години след признаването на българския език за официален език в Европейския съюз, кирилицата за трета официална азбука, която Европейската централна банка слага на евробанкнотите, българската компания "Мтел" ни дискриминира, като ни кара да плащаме повече от два пъти, когато използваме кирилица вместо латиница", алармира във Фейсбук клиентът на оператора Росен Златанов.

Потребителят потърсил обяснение от мобилния оператор. След проверка на последната му фактура му обяснили, че лимитът за обем на кратко съобщение е 160 символа на латиница.

Ако въвежданото съобщение е на официалния език на страната - българския и, съответно на кирилица, лимитът бил 70 знака. На практика операторите у нас не отказват изпращането на по-дълги съобщения, но при самото изпращане автоматично ги делят - ако е 160 знака на кирилица съобщението се таксува като три - две по 70 знака (140), оставащите 20 знака влизат в трето съобщение. 

В разпечатката те фигурират като три отделни съобщения пратени с разлика от 3 до 9 секунди. Така вместо стандартната цена от 10, 15 или 20 стотинки есемесът на роден език излиза 20, 45 или 60 стотинки.

Диферинцираното таксуване, както и размерът на есемесите на кирилица или латиница не са упоменати никъде изрично в общите условия с абонатите, твърдят потребители. Самият Росен Златанов е обявил, че ще предаде случая на Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита от дискриминация.



Източник: Агенция "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Аман от технически неграмотни мрънкачи. Причините са чисто технически. Това важи за абсолютно всички хора на тази планета, които пишат на нещо различно от 26-те латински букви. Абсолютно за всички, не само за българите. На долу са обяснили за кодировките на знаците.
-1
 
 
Пфф,се сетитее че и по малло пишете като текст и думи!!!
Aнонимен
на 30.01.2017 г.
0
 
 
В днешно време има толкова информация в Интернет - човек трябва само да иска да чете. Ама е по-лесно да твърдим, че нас все някой ни дискриминира...
+9
 
 
Пак търсите под вола теле. Нека да съди симпатягата да му гледам сеира. Въпросното таксуване не е никаква дискриминация, а просто ограничение на стандартизираните протоколи за СМС комуникация. Тук ще бъде малко техническо, но в общи линии размера информация която може да бъде предадена с 1 СМС е 140 байта (1120 бита). Толкова! Такъв е протокола. Сърдете се на онези, които са мислили технологията. На латиница е възможно да се изпратя повече символи защото се използва 7 битово кодиране за един символ, което е базирано на мнооого много стар тип кодиране на символи измислено още преди жи-си-ем-ите. За кирилица се използва 16 битово кодиране на символите. Сега с малко математика ако разделим 1120 на 7 ще получим точно 160 символа на латиница. И съответно 1120 делено на 16 е точно 70 символа за кирилица. Така, че нито Ментел, нито ТелеПор, нито ВиваКон са ви криви. Стига сте си чесали езиците с глупости! Няма никаква дискриминация от "родните" ни оператори към родната ни азбука. Сърдете се на мозъците измисляли стандартите и технологиите. Съдете тях ако сте много ербап, но съм почти сигурен, че на тях им е през к*а за цената на нашите СМС-и. Лека и със здраве!
Интернет трол; Специалист по тролене, дразнене на хора със слаби нерви в интернет; гад мръсна, zakleta maina; ужасен човек, често пиши провокативни коментари, само и само за да гледа как света гори; Не му сА връзвайтИ ;))) ) ) ) )
на 30.01.2017 г.
0
 
 
Сега ще внеса малко яснота, че много професори много нещо! "Десет години след признаването на българския език за официален език в Европейския съюз, кирилицата за трета официална азбука, която Европейската централна банка слага на евробанкнотите, българската компания "Мтел" ни дискриминира" Са тотални идиотщини на килограм. SMS е измислен за ANSII (Латински букви + цифри и малко символи), което е по-малко като размер от UTF-8 (всички останали символи и азбуки) - тъй като 160 символа ANSII като битове отговарят на около 70 символа UTF-8 няма как да стане 160 Кирилишки символа в един смс?! Това е така от както има опция да се пишат смс на кирилица, поне 15 години вече. Спрете да пишете глупости, технологията е така, и съвсем скоро ще отпадне, щото не вярвам някой да ползва смс все още, че пък и на кирилица... :) НЕ виждам защо да се регулира променя, ако може технически и да сменят правила, и таксувания по услуга, която... все има вече безплатен нет и месинджери, а който е с нокия с фенерче, едва ли знае и как се пишат смс-и (визирам по-възрастните..)
+1
 
 
Всеки съвременен телефон показва кога надвишаваш лимита на символи за един SMS. Та дори и Ноки@ 1100 го показва. И това, че на кирилица броя на буквите в един SMS е по-малък е така, но това не зависи на кой оператор си. За последните 6 години съм бил и на трите големи български GSM оператора и при трите е еднакво дискриминиращо.
Aнонимен
на 30.01.2017 г.
-1
 
 
Не всичко зависи от операторите. В случая, частично това се дължи и на операционните системи на телефоните. Но съм сигурен, че някъде другаде са настъпили лука и глобата няма да е на халост :).
0
 
 
Е как пък тройно като са ми безплатни!?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: