Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Административен съд – Бургас отмени текстове от общинска наредба в Приморско
Автор: Екип Burgas24.bg 09:19 / 27.01.2017Коментари (0)1305
©
С решение по Адм.дело № 1678 /2016 тричленен състав на Административен съд - Бургас отмени текстове от Наредбата за реда и условията за поставяне на преместваеми обекти, рекламни, информационни и монументално-декоративни елементи на градското обзавеждане и за рекламната дейност приета с решение на ОбС Приморско.

Административен съд - Бургас образува делото след протест на прокуратурата срещу разпоредби от Наредбата. В съдебното заседание прокурорът поддържа протеста и пледира за уважаването му.

След преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и служебна проверка на протестирания акт съдът намери основания за отмяна на част от текстовете. Оспорените разпоредби въвеждат изискването лицата, които желаят да им бъде издадено разрешение за поставяне на преместваем обект или разрешение за поставяне на рекламни елементи в общински имот, да представят декларация за липса на задължения и удостоверение за липса на публични или частни задължения към община Приморско. В случаите когато имотът е собственост на друго/други лица да представят и техните писмени съгласия, но с нотариална заверка на подписите. Съдът припомня, че законът въвежда разрешителен режим за поставяне на преместваеми обекти в поземлени имоти, съответно на рекламни, информационни и монументално-декоративни елементи, като предоставя на общинските съвети правомощие да определят само реда, по който да бъдат издавани разрешенията за поставяне, но не и условията за това. Според Закон за устройство на територията /ЗУТ/ в чужди поземлени имоти разрешение за поставяне на преместваеми обекти се издава въз основа на изрично писмено съгласие от собственика на поземления имот или писмен договор за наем на заетата от площ. Аналогично е законодателното разрешение и за рекламните, информационни и монументално-декоративни елементи. В случая с допълнителните изисквания, за представяне на декларация за липса на задължения, удостоверение за липса на публични или частни задължения към община Приморско, както и нотариално заверени писмени съгласия на собственика или на останалите съсобственици на имота, ОбС Приморско е създал задължения на гражданите без да има правомощия за това и без те да са описани в закона.

Въвеждането на такива допълнителни условия е в противоречие с нормативния акт от по-висока степен - ЗУТ, което е основание за отмяната им като незаконосъобразни.


Решението може да се обжалва с касационна жалба в 14-дневен срок от съобщаването му на страните пред Върховния административен съд.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: