Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
По 700 лв. за пенсионираните пазители на граничната бразда
Автор: Екип Burgas24.bg 11:43 / 20.01.2017Коментари (1)3444
© Burgas24.bg
Пенсионираните служители от МВР и армията, избрани да пазят границата, ще взимат по средно 700 лв. заплата на месец. 600 човека ще бъдат избрани за пазители на браздата и се очаква до месец да застъпят на пост. Това обявиха от МВР, цитирани от в. "Телеграф".

Първо обаче кандидатите ще минат през конкурс по документи, а след това и през медицински прегледи, допълниха от силовото министерство. С предимство ще се избират тези, които имат лично оръжие и опит в екшън-среда. Очаква се до месец новите попълнения да застъпят на пост на границата.

Мераклиите да пазят границата трябва да бъдат хора с опит. С предимство ще се избират бившите рейнджъри и полицаи, уточниха от МВР, но местата са отворени и за млади момчета, които имат интерес в тази сфера. 

"Става въпрос за мъже в разцвета на силите си на по 40-50 години, които имат и знанията, и вече отработените методи за работа в динамична среда", коментираха висши служители на вътрешното министерство. Заповедта за стартиране на конкурсите вече била факт. 600-те пазачи ще бъдат назначени по трудови отношения.

Предвидено е да се разпределят към дирекциите на Гранична полиция в Бургас, Елхово и Драгоман. "Най-много служители - около 400, ще бъдат пратени на българо-турската граница, а останалите около 200 на браздата ни със Сърбия", обясниха от вътрешното министерство. Така по първоначален план в Елхово ще бъдат командировани 350 пенсионери, в Бургас- 50, а останалите в Драгоман.

Бъдещите помощници на граничарите ще бъдат назначавани след конкурс по документи и медицински преглед. Задължително е да са без крими-прояви, да не са съдени, да нямат висящи дела. След като бъдат одобрени, ще минават и през медицински прегледи. "Те няма да имат физически изпити като полицаите, но трябва да са здрави-физически и психически, тъй като работата на границата не е лека, да не кажем, направо, че е тежка особено през зимния период", коментираха от МВР. С предимство ще се взимат бивши полицаи, граничари, криминалисти, както и бойци от армията. Задължително било да имат лично оръжие, въпреки че, няма да имат право да го използват, освен в случаите на неизбежна самоотбрана.

Пенсионерите на границата ще бъдат облечени в специални еднакви униформи, за да се различат от граничните ченгета. "Все още не е уточнено как точно да изглеждат, но със сигурност върху дрехите няма да има никакви отличителни нашивки и знаци на МВР, които се слагат на ризите и шубите. Обмисляме вариант да е нещо като надпис- "сътрудници по охрана" или нещо от този сорт", разказаха от Гранична полиция. Целта е пазачите да са разпознаваеми, но да не може някой да ги сбърка с истинските граничари или охранителни полицаи. Тепърва ще се избистри и какъв цвят да са дрехите-сини, черни или зелени. Към момента било уточнено, че ще се купуват панталони, ризи и шуби, както в летен вариант, така и в зимен. Имало и предложение да са като на ловците-маскировъчни, но тогава щели да се сливат с военните, които също помагат на границата.

Очаква се цялата процедура по обявяване на конкурсите и назначаването на мъжете да приключи до месец, за да могат да поемат дежурства по границата.

Одобрените 600 служители за помощ по охраната на границата ще преминат много експресен курс по подготовка, научи "Телеграф". В момента в МВР обсъждат да ги пратят за седмица в полицейската академия, където да им четат теория затова какви правомощия имат и респективно-какво нямат право да правят. След това вече по места- в Елхово, Бургас и Драгоман на терен щели да ги обучават старите пушки, издадоха граничари. Причината е, че в службата на браздата имало тънки моменти, които се усвоявали само в практиката.

Дрехите на 600-те мъже, които ще бдят на браздата, ще бъдат купени с европейски пари, обясни вътрешната министърка в оставка Румяна Бъчварова. Тя обаче не уточни нито кога ще се пуска поръчката, нито на каква стойност ще бъде. "Най-вероятно облеклото и оборудването за тези 600 лица по трудови правоотношения ще бъде взето като част от това за граничните полицаи", обясниха от МВР. По същият начин ще се действа и за онези наети служители, които пазят ОДМВР-та и входовете на РПУ-та.

Близо 167 млн.евро, отпуснати от Европейската комисия след искане на премиера в оставка Бойко Борисов, ще бъдат използвани за Гранична полиция. С тях дирекцията е предвидила д акупи нови джипове, рейсове, микробуси, камери, сензори, както и да рефрешне системата за свръзки ТЕТРА. Интересното е, че близо 7 млн.евро от крупната сума, ще бъде отделена за осигуряване на персонал, облекло и оборудване на граничарите. От МВР обясниха, че именно от това перо, ще дойдат и парите за дрехите на пенсионерите.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Гнусотия! Нови трафиканти на държавна работа.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: