Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Лошото време не попречи на изложбата "Литература и памет"
Автор: Екип Burgas24.bg 16:02 / 12.01.2017Коментари (0)1227
©
Въпреки лошото време и трудната проходимост на пътищата в страната, уникалната изложба на Националния литературен музей пристигна в Бургас и вече е подредена в Културен център "Морско казино". Тя ще бъде официално открита и отворена за посещение днес от 18 часа. Заповядайте!

Юбилейната изложба се нарича "Литература и памет". Тя включва оригинални ръкописи и лични вещи на български поети и писатели. Експозицията е посветена на 40-годишнината от създаването на Националния литературен музей и може да бъде посетена от гражданите и гостите на Бургас до 12 февруари. Изложбата представя най-интересните материални свидетелства от домовете на творците.

Посетителите ще могат да се запознаят с творческия и житейски път на Иван Вазов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Христо Смирненски, Никола Вапцаров, Елин Пелин, Емилиян Станев, Димитър Димов, Владимир Башев и др. Тук е експонирана сребърната лира - дар на Иван Вазов за първия му юбилей през 1895 г., мастилницата на Алеко Константинов и неговото свидетелство за адвокатска правоспособност, чашата, с която са кръщавани всички деца на П. Р. Славейков, дивитът* и пачето перо, пишещата машина "Адлер" на сина му Пенчо Славейков, както и ръкописи от кореспонденцията между Пенчо Славейков и Мара Белчева.

В експозицията ще бъде показана масата на П. Р. Славейков, на която е подписана Конституцията на 16 април 1879 г. Тази уникална вещ е част от интериора на Славейковата къща в София. Посетителите на изложбата в Бургас ще могат да видят на историческата маса копие на Търновската конституция, притежание на РИМ - Велико Търново.

В част от експозицията е направена възстановка на кабинета на Пейо Яворов с неговите лични вещи и ръкописи, грузинската му кама, подарък от Гоце Делчев, портфейлът на поета със снимка на Лора, пистолетът, с който се прострелва Лора Каравелова и този, с който се самоубива самият Пейо Яворов.

Бургазлии ще видят още ръкописа на "В полите на Витоша", бинокъла, подарен на Пейо Яворов от Тодор Александров и още много интересни документални свидетелства от неговия жизнен и творчески път.

Художествено-документалната експозиция включва също свидетелство за успех на Елин Пелин от IV клас от 29 юни 1894 г., вещи от кабинета на писателя, сред които и часовникът му, спрял в часа, в който той е починал.

Представени са предсмъртният бележник на Христо Смирненски, първото издание на "Моторни песни" от 1940 г. на Никола Вапцаров и вещите на поета, предадени след неговия разстрел на близките му.

Интерес предизвикват още ловните принадлежности на Емилиян Станев, ръкописни фрагменти на Димитър Димов от романа "Тютюн" и от неговите лекции по анатомия, автошаржовете на Димов, рисувани в Испания и др.

Експозицията включва вещи и писалищни принадлежности на последния председател на СБП до 1944 г. Стилиян Чилингиров, неговия сръбски орден "На Белия орел" V ст., който той е получил за спасяването от унищожение на 70 000 тома от Сръбската национална библиотека през 1915 г., подготвителните бележки за книгата "Синовете на вдовицата. Масонство и масони" на Иван Богданов, ръкописи на поета Владимир Башев и др.

Ще бъдат показани редки ръкописни и старопечатни книги от фонда на музея, сред които ръкописни листове от Служебен миней от XIV в., богослужебни книги, "Рибния буквар" на д-р Петър Берон и др.

Във времето, през което ще бъде експонирана изложбата, ще бъдат прожектирани игрални филми по произведения на български класици, както и документални филми за живота и делото им.

Националният литературен музей представя изложбата в Бургас с подкрепата и съдействието на Министерството на културата, Община Бургас и Сдружение "Черноморска Странджа".

На откриването утре от 18 часа ще присъстват Румяна Пенчева - главен уредник на музея и завеждаща отдел "Фондове и литературно наследство", Милена Катошева - уредник, Ива Велинова - художник, както и зам.-кметът на община Бургас - Руска Бояджиева.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: