Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Масови измами с надомна работа
Автор: Екип Burgas24.bg 09:13 / 10.01.2017Коментари (0)1048
© bTV
Архивна снимка
Албена Русева е безработна от София. Всеки ден търси работа в интернет. Скоро попада на примамлива обява - "Лидер в производството на играчки и консумативи" предлага заплата до 1200 лева. Работата е от дома и е само в интернет, съобщава bTV. 

Звъни на публикувания телефон, където чува, по думите й, арогантен мъжки глас. Получава указания как и къде да внесе 7 лева, за да бъде наета. 

"Аз не внесох парите не мисля, че е редно. В самия разговор нито ме попитаха "Какво можете да правите в интернет", за каква работа става въпрос... Фактически идеята беше да се продиктува банковия код", разказва жената. 

Репортер на bTV също звъни по тази обява. От другата страна на слушалката са категорични: "30 лева на ден изкарвате без проблеми"... Само трябвало да се внесе еднократната такса от 7 лв. Фирмата няма интернет страница и не може да бъде открита. Все пак внасят парите по сметката, за да видят какво следва по-нататък. Мъжът прекратява контакт с екипа. 

В интернет обаче намират същия телефонен номер, но за друга обява. Тя е за продажба на змии. При позвъняване вдига същият мъж. Представя се като Васил Ботев. Екипът си поръчва два смока и получаваме точни указания за адреса - мъжът се намира в софийското село Опицвет. Среща се с него и го пита за работата по интернет, за която са дали пари. "Няма такова нещо!", твърди той... докато екипът набира телефона от обявата. От джоба му се чува звънене. "Значи, аз работя към хора, които дават надомна работа. Аз съм работник при тях", твърди вече той. 

"Тях" били "няколко човека в София". Фирмата била в "Надежда" 6. По 30-40 души на ден му звънели за обявата. За преведената първоначална вноска от 7 лева репортерът получава списък с материали за консумативите, които трябва да се изработят вкъщи. За да започне реално работа обаче, трябва да плати и тях. Те са на стойност между 30 и 60 лева, а в брошурата се твърди, че може да се изкара минимум 120 лева печалба. Уловката е там, че никой работник не се оказва достатъчно добър, за да произведе "качествената" продукция, която шефовете очакват. Така вместо да спечелите пари се оказвате на загуба. 

От Инспекцията по труда предупреждават да не се вярва на неясно формулирани обяви, без посочен адрес и име на фирмата. 

"Що се отнася до това да се предлага изпращане на пари в плик или превеждане на пари в някаква пощенска кутия това е почти 99 на 100 измама", коментира директорът на правната дирекция в Инспекцията по труда Теодора Дичева. Сигнал е подаден и към Икономическа полиция. Предстои проверка.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: