Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
БАБХ: Олеамидът в онази лютеница не е наркотик и не в опасен
Автор: Екип Burgas24.bg 17:30 / 06.01.2017Коментари (7)1143
©
Официална позиция на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ):

По повод изнесените твърдения в сигнала и представеният протокол за анализ от Център по биология на храните ЕООД, гр. София, е извършена проверка. Установено е, че продуктът се произвежда по разработена фирмена технологична документация. Не се използват и не се влагат оцветители като добавки в храните. 

При проверката са представени сертификатите и придружаващите документи за произход на всички използвани суровини. Не е установено влагането в лютеницата на неразрешени съставки, както и добавки в храните.

При проверката са представени протоколите от анализ по фирмената програма за контрол на продукта за съответствието на физико-химичните, токсикологичните и микробиологични показатели, на които трябва да отговаря лютеницата.

Олеамидът е естествено съдържащ се органичен амид в храните с вложени растителни масла, характерни с богатото си съдържание на омега-9 мастни киселини - зехтин, слънчогледово олио и други растителни масла. 

Той е естествено възникващо съединение производно на олеиновата мастна киселина и може да е преходен продукт при загряване на слънчогледово олио или зехтин. Това вероятно е причината да бъде установен при извършеното изследване. В тази връзка БАБХ е отправила запитване до Университета по хранителни технологии град Пловдив относно причините за съдържанието на олеамид в продукта.

Научно е доказано, че в резултат на метаболитни процеси олеиновата мастна киселина се превръща в олеамид, както и обратния процес е възможен - олеамидът да се преобразува в олеинова киселина, в резултат на биологичните процеси в съответния хранителен продукт. 

Тези естествено съдържащи се органични съединения в лютеницата не са потенциално опасни. Няма установени научни доказателства за тяхната опасност за човешкото здраве.

Наркотичните вещества са класифицирани и строго контролирани от компетентните органи, съгласно Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите. Олеамидът не фигурира като наркотично вещество. 

Най-вероятната причина за подвеждащото твърдение за наркотично въздействие, е продиктувана от факта, че наподобява на други вещества, които са структурно опасни. Категорично олеамидът не влияе на нервната система. Той е разпространен около нас и се открива и в храни, в които се използва растителна мазнина.

В действащото законодателство за храните са заложени критерии и норми, отнасящи се за безопасността на храните, които са задължителни за производителите на храни. Това са показатели, свързани с микробиологичните, токсикологичните, микологичните и физико-химичните опасности, които по време на производствения процес фирмите са отговорни да следят и спазват с цел да гарантира безопасността на произведената храна. 

Също така са определени и допустимите норми относно използването на разрешените добавки в храните, които са от значение за безопасността на храните.

При осъществяването на контролната си дейност в страната органите на БАБХ следят за спазването на горните нормативни изисквания. Във връзка с това Ви информираме, че приложеният към информацията предоставена от Асоциация "Активни потребители" Протокол за анализ № 710/20.12.2016 г. на Център по биология на храните ЕООД не е издаден от акредитирана лаборатория и не може да бъде използван за целите на официалния контрол.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Много, ама много, неубедително и непоследователно. Намирисва на нещо, но май не на лютеница. 1. Избягва се името на производителя сякаш БАБХ все пак го приемат за виновен. 2. БАБХ в прав текст признават, че не извършват никакви тестове, а работят само с документи - кой каквото им покаже, това е. А може да има и други хартиени носители (с водни знаци) между документите. 3. Защо отправят запитване до УХТ, след като съставката според тях е естествена и нормално съпътстваща растителната мазнина?
0
 
 
Много бързо сбраха пари за рушвет тия производители бре. :) А иначе ако ги чакаш заплата да ти дават..... никви ги няма. :)
0
 
 
Гледайки интервютaтa в сутрешните блокове , това ще се окаже меко казано грозно унищожаване на бизнес. От асоциацията не искат да кажат фирмата , а от вчера вечерта всички медии гръмнаха с името на фирмата.Кой ще поеме отговорност за твърденията? Очевидно това няма да бъде асоциацията! След като защитават правата на потребителя,защо не са се свързали с фирмата производител веднага след като са установили наличието на веществото т.е през м.Август, за да могат и те да си направят своята проверка.... сега вече е при свършен факт (комисията трябва да носи отговорност защо са допуснали консумирането на този продукт 4 месеца или сега е по-удобно за нечий бизнес да се пусне партенка). Имало съмнения и за други фирми , ама не били ги изследвали още..... Ами от м.Август какво чакахте след като сте засекли веществото? Защо не изследвахте и останалите партиди през "високо-технологичната" Ви машина? На кой разчиствате бизнеса?
+1
 
 
Бабината ви трънкина! А ако е синтетичен олеамид-ът какво правим? Дай да избием и потребителите като четирите кончета... Закривай!!! "Oleamide was found to leaking out of polypropylene plastics in laboratory experiments, affecting experimental results. Since polypropylene is used in a wide number of food containers such as those for yogurt, the problem is being studied." Данни от Wikipedia.
+2
 
 
Да наредим членовете на БАБХ да плющат само олеамид и мононатриев глутамат, щом за тях е ОК да се приемат от деца. Скапани лобисти!
Сподели какво ново....
на 06.01.2017 г.
+1
 
 
НАШЕ ЛОШО НЯМА ЛАААПАЙЙ НАРОДЕ.ЧОВЕК МОЖЕ ДА УМРЕ ОТ ВСИЧКО. НО НАЙ ЧЕСТО ОТ ПРОСТОТИЯ И ЛАКОМИЯ.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Нова серия протести в подкрепа на "Мини Марица Изток" блокират АМ "Тракия"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: