Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Варненските рибари не срещнаха разбиране от Бургас за протеста си срещу ИАРА
Автор: Екип Burgas24.bg 16:29 / 05.01.2017Коментари (2)2747
© Burgas24.bg
Нито колегите са ни уведомили, нито имаме представа точно за какво протестират. Това, което научаваме от медиите е недостатъчно. За какво ще протестират срещу ИАРА? Това за мен си е чиста загуба на обществена енергия. Това каза пред "Фокус" Димитър Янчев, председател на сдружение "Морски сговор" в рибарското селище "Ченгене скеле", по повод протеста на рибарите, които изразяват недоволството си срещи Изпълнителната агенция "Рибарство и аквакултури".

"Би следвало да се иска участие в написването на нов закон и т.н. ИАРА не носи никаква вина и това е лично мнение, защото не сме го обсъждали широко в нашата организация. Ако мога да направя едно сравнение, ИАРА е като КАТ. Когато в закона разрешението е 80 км/ч, а ти караш със 100 км/ч, ще бъдеш наказан", коментира Янчев.

По думите му исканията на протестиращите рибари не са ясно формулирани. "Един колега твърдеше по телевизията, че инспектор от ИАРА го е ударил. За мен това е крайно несериозно. Когато има такъв потърпевш, той трябва да подаде жалбата си по съответния ред. Не виждам основание за някакъв протест", подчерта Янчев и обоснова необходимостта от законови промени, които да бъдат подготвени с помощта на съсловните организации.

"Не просто хора, които, образно казано нямат връзка с морето, да пишат правила, които на практика са неосъществими", допълни още Димитър Янчев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 06.01.2017 г.
0
 
 
Уважаеми г-да, рибари и риболовци от рибарско селище Росенец, уважаеми г-н Д.Янчев, В по-голямата си част протестиращите рибари са занимаващи се с промишлен риболов, а не със стопански риболов, който упражняват рибарите в р.с. Росенец. Това има значение, защото интересите се разминават по отношение на допустимите зони за тралене, както и допълнително удълженото време през есента на изминалата година и през настоящата, тралирането да се удължи с още един месец допълнително. Както всички рибари добре знаят, минат ли тралиращи Р.К. наблизо в Бургаския залив, рибата се разпръсква и край на стопанския и любителския риболов за бургаските рибари. В най-добрия случай риболовът е оскъден и кратък във времето. Не е тайна, че много често траловете на тези риболовни кораби драгират дъното и това се вижда ясно, когато заорат трала в дъното и с големи трудности го изваждат. Флората и фауната стават история. Много често се тралира и в нарушение на определената допустима зона за риболов. Навлизат плътно до брега и след това рибата тотално изчезва. Покрай разрешената за улов риба унищожават много други видове. Колкото до въпроса относно отношението на ИАРА към тях, убеден съм че това са инсценировки, целящи ненаказуемост при констатирани явни нарушения от страна на Р.К. извършващи тралиране. Дори смея да заявя, че отношението на ИАРА е твърде либерално към голяма част от нарушителите по понятни причини. Разговарял съм с хора от инспекцията, които изразяват становище че големите нарушители винаги излизат чисти от ситуациите при които са нарушили закона, а това явно обезсмисля работата на агенцията. Задайте си само въпроса, защо няма протестиращи рибари от р.с. Росенец спрямо действията на ИАРА. Отговорът е защото няма такива груби нарушения. Ако е имало такива, то те са единични случаи по отношение на явна злоупотреба с лов на други аквакултури при което хванатите нарушители си мълчат виновно и си понасят безропотно наказанието. Считам че Закона в частта му относно санкциите за допуснати нарушения в акваторията на Черно море трябва да промени и те да се завишат значително, като по този начин може да се гарантира запазване на видовете и популацията им. Наложително е и промяна на разрешената зона за тралиране в близост до бреговата ивица, като допустимото разстояние да бъде увеличено особено край брега на с. Черноморец и гр. Созопол. Ч.П.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Земетресения в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: