Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Цацаров иска уволнение за висш прокурор! Ето с какво сгафи магистратът
Автор: Екип Burgas24.bg 12:33 / 04.01.2017Коментари (0)1209
©
Главният прокурор внесе предложение до Прокурорската колегия на ВСС за дисциплинарно освобождаване от длъжност на прокурор от Върховна административна прокуратура, като според информация на "24 часа" става дума за Тодор Марджанов, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. 

След постъпил сигнал и извършена проверка от отдел "Инспекторат" във ВКП, главният прокурор образува дисциплинарно производство срещу прокурор от Върховна административна прокуратура. При проведеното дисциплинарно производство и извършената проверка е установено, че действително прокурор от ВАП е допуснал дисциплинарни нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, накърняващи сериозно престижа на съдебната власт. 

Прокурорът от ВАП е поддържал контакти с криминално проявено лице П. Петров /подсъдим за държане на огнестрелно оръжие без надлежно разрешение/, на което е оказвал съдействие и помощ във връзка с наказателно преследване на жената, с която Петров живее на семейни начала. Жената, с която криминално проявеният П. Петров е живеел на семейни начала, е осъдена четирикратно за измами. От началото на месец август 2016 г. тя изтърпява ефективно наказание лишаване от свобода общо от 5 години и 6 месеца в Затвора в гр. Сливен. 

Преди постановяването на осъдителната присъда, още по време на разглеждането на делото й в съда през 2015 г., прокурорът контактувал с осъдената и с П.Петров. Със съдействието му бил ангажиран адвокат, той давал правни консултации на подсъдимата и мъжът й във връзка с наказателното производство. След задържането на жената в началото на м. август 2016г. за изпълнение на наказанията, прокурорът от ВАП лично изготвил молба от името на осъдената за прекъсване изпълнението на наказанието й, поради заболяване на едно от децата й. Освен това провел лична среща с административния ръководител на Окръжна прокуратура - Сливен, компетентен да постанови прекъсване на наказанието. Пред него настоявал да се уважи молбата на осъдената по здравословни причини. Окръжният прокурор на Сливен категорично отказал да стори това и не прекъснал изпълнението на наказанието. Нарушенията на принципите на Кодекса за етично поведение на българските магистрати от прокурора от ВАП са довели до накърняване престижа на Съдебната власт. 

Поведението му противоречи не само на обществените нагласи и очаквания при осъществяване на една от основните ценности на демократичното общество - правосъдието, но и на моралните принципи и норми. Нарушенията се отличават със значителна степен на обществена укоримост, поради което главният прокурор за първи пъти поиска налагане на най-тежкото дисциплинарно наказание на върховен прокурор - "дисциплинарно освобождаване от длъжност" на магистрата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: