Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
В Бургаско разпоредиха мерки за предотвратяване на грипа по птиците
Автор: Екип Burgas24.bg 16:23 / 03.01.2017Коментари (0)784
©
В Областна администрация Бургас се проведе заседание на Oбластната епизоотичната комисия във връзка с регистрирани огнища на болестта инфлуенца /грип/ по птиците на територията на няколко области в България, сред които към настоящия момент не е област Бургас.

Мерките, които комисията разпореди за недопускане проникването на заболяването на територията на област Бургас са забрана за провеждане на изложби, пазари и други събирания на домашни или други птици и свине. Със заповед на областния управител се забранява още достъпът на външни лица и любителският риболов във водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици- Поморийско езеро, Атанасовско езеро, Бургаско езеро, комплекс "Мадра Пода", комплекс "Стралджа" - област Бургас. В случай, че бъде открито първично огнище на заболяването ще бъде незабавно забранен ловът на мигриращ и водоплаващ дивеч на територията на област Бургас.

Предстои провеждане и на общински епизоотични комисии за предприемане на конкретни мерки по места. Разпореден е засилен надзор при дивите птици от страна на орнитоложките дружества, националните ловни сдружения, Държавните горски предприятия и Регионалната дирекция по горите. Ще бъдат извършвани съвместни проверки от представители на орнитоложките дружества, ловнорибарските сдружения и държавните горски и ловни стопанства към Югоизточно държавно предприятие, общинските горски структури и частни горски кооперации за наличие на болни или умрели диви мигриращи или синантропни птици. В заповедта на областния управител се предвижда още подобряне на мерките за биосигурност в стопанствата за птици: недопускане на птици извън дворовете на стопаните, отделно отглеждане на патици и гъски от други домашни птици, предотвратяване на контакт между домашни и диви птици, съхраняване на фуражите в закрити помещения. Засилва се и надзорът, като за целта ще бъдат извършвани клинични прегледи, експертите от Областната дирекция по безопасност на храните ще се взимат проби на стопанства с домашни птици. Започва постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за биосигурност в птицевъдните обекти.

Експертите ще проведат информационни кампании на собствениците на домашни птици за клиниката на заболяването инфлуенца по птиците. От своя страна собствениците на домашни птици незабавно следва да уведомяват обслужващия обекта ветеринарен лекар или кмета/кметския наместник на населеното място при отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или при завишена смъртност. Кметовете и кметските наместници на населените места започват преброяване на всички животновъдни обекти, в които се отглеждат птици, а данните ще бъдат предоставени на официалните ветеринарни лекари за съответната община.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:
Пожар в Айтос
09:09 / 28.03.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: