Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Как БАБХ уби четири кончета и как това предизвика вълна от възмущения
Автор: Екип Burgas24.bg 11:30 / 03.01.2017Коментари (5)994
© bTV
Новината за четири умъртвени кончета и две кучета в края на миналата година от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) взриви социалните мрежи. Животните са пътували от ферма в Калофер към видинското село Стакевци на 22 декември. На пътя ги спират инспектори от БАБХ и конфискуват кончетата заради липса на документи. След четири дни ги умъртвяват със заповед на д-р Мариела Найденска от БАБХ.

Животните са купени от Боян Минков, за да ги гледа във фермата си и да ги спаси от умъртвяване.

Законодателството е ясно и стриктно, обяви в предаването "Тази сутрин" по bTV д-р Георги Чобанов от Агенцията по храните. По думите му хората, които са купили и превозвали животните, са наясно със закона и не става въпрос за незнание, а за неспазване на разпоредбите.

Освен че не е имало документи за кончетата, те са били транспортирани с кола, която не е предназначена за превоз на животни, обяви още инспекторът от БАБХ. Превозвачът пък е работил преди години с агенцията, но вече няма лиценз.

Чобанов обяви, че кончетата са умъртвени след четири дни, защото инспекторите от БАБХ били заети с огнище на птичи грип. Освен това само веднъж седмично се извозвали мъртви животни към екарисаж.

Животните не са били изследвани за заболявания.

Според Явор Гечев от сдружение "Четири лапи" инспекторите не са спазили точно чл. 139 от Закона за ветеринарномедицинска дейност, където пише "отнемане в полза на държавата или умъртвяване на място". Те са ги отнели в полза на държавата, но са ги умъртвили по-късно, уточни той.

Гечев обяви още, че след последните промени в Закона за ветеринарномедицинска дейност, предложени от БАБХ, има колизия между текстовете и фондация "Четири лапи" е протестирала именно срещу чл. 139. Това което се е случило е безумие, смята природозащинтникът.

Боян Минков, който е купил кончетата, твърди, че те са били отвлечени и показа документ без дата и името на човека, който е конфискувал животните. "Една седмица търсим който да ги регистрира. Ветеринарен лекар чакаше на входа на фермата, за да ги чипира. Ходихме с паспортите на кончетата при Мариела Найденска, но те държаха да ги умъртвят", разказва Минков.

Те трябваше да бъдат идентифицирани, преди да бъдат натоварени за превоз, контрира д-р Чобанов.

Анна Елзарова и Веселин Герджиков имат ферма в софийското село Железница и отглеждат коне. Неведнъж са намирали животни в безпомощно състояние, които са спасявали - такъв е случаят с коня Мустанг, който е при тях вече 8 години.

Те твърдят, че се сблъскват с голяма бюрокрация, когато трябва да регистрират кончета. Още по-трудно пък е да ги превозват законно.

"Въпросът не е да се умъртвят четири кончета, а да се намери начин да не се умъртвят. Нека има и морал при прилагането на закона", призова Веселин Елазаров.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 05.01.2017 г.
0
 
 
Абе, тои и Менгеле е бил доктор, а пък знаем що за дивотии е направил!!!
Aнонимен
на 04.01.2017 г.
0
 
 
Това ве са лекари , и хора не са! Този чиновник , дето спазва буквата на закона заслужава да му се върне от съдбата тъпкано! Жалко за младите живатни. Относно БАБХ - циганските коне всичките са с докумени и чипирани нали? Иначе спазвали закона - пфуу БОКЛУЦИ!
Aнонимен
на 03.01.2017 г.
0
 
 
Как може да гледаш в очите живо и здраво същество и да го умъртвиш без да ти мигне окото?! Господи ,ти си знаеш работата,действай!
+1
 
 
Някой видя ли мъртвите животни ? Или изчезнаха безследно при някой ? Как може да се убиват животни ей така, защото някой решил, вместо да се закарат най-малкото в зоологическа градина или някъде другаде ? Изобщо каква е тази държава, която убива животни, само защото някой се подписал на някоя хартия без изобщо да има представа какво се е случило и на кого са тези животни ? Акъл имат ли хората в БАБХ ? Изглежда, че не. А що се отнася до "доктор" пред името - доктори не са и няма да бъдат. Никога. Докторите не правят така.
Aнонимен
на 03.01.2017 г.
+2
 
 
Мариела Найденска и Георги Чобанов да бъдат умъртвени по същия начин и то веднага.Нарочно не пиша пред имената им "доктор", защото тази професия е в разрез и пълно противоречие с умишленото умъртвяване.Некадърни чиновници на които местата им очевадно е на екарисажа, като общи работници.ши*ани убийци на нещастни животни, бъдете проклети.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: